Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

TrapezaStudio / Shutterstock.com

Mléčné výrobky by v našem jídelníčku měly mít početné zastoupení a zařazujeme je jako součást zdravého stravování. Kefír, acidofilní mléko i podmáslí jsou možná podobné, ale ne stejné, liší se jak složením a výrobou, tak i obsahem tuku a dalších látek. Udělejte si v tom pořádek.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Proč je dobrá fermentace?

Kefír, acidofilní mléko a podmáslí jsou fermentované mléčné nápoje, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví, přestože se liší v přípravě, složení a doporučeném použití. Pokud jste zdravými jedinci bez laktózové intolerance a alergie, můžete všechny tři druhy mléčných kysaných produktů do jídelníčku zařadit bez omezení, vašemu tělu i zažívání udělají totiž jedině dobře.

jayk67 / Shutterstock.com

Možná ale nevíte, jak se od sebe liší a po kterém nápoji v obchodě sáhnout? Následující informace vám možná pomohou v rozhodování a vy příště budete znát veškeré benefity, ale i možné nevýhody.

Fermentované mléčné nápoje jsou výživné a jejich benefitem je delší trvanlivost. Jsou osvěžující a stravitelnější než běžné mléko a produkty z něj a obsahují živé kultury, které mají silnou schopnost přežít a pozitivně působit ve střevech. Často jsou do jídelníčku zařazovány z profylaktických (ochranných) důvodů. Pojďme se s výživovou poradkyní Lenkou Tarasidu blíže podívat na to, jak kysané mléčné nápoje vznikají, jak jsou na tom s obsahem a složením a pro koho jsou, nebo naopak nejsou vhodné.

Jak nápoje vznikají?

Kefír vzniká fermentací pomocí kefírových kultur, které obsahují různé druhy bakterií a kvasinek, což mu dává charakteristickou, jemně štiplavou chuť. Acidofilní mléko je fermentováno bakteriemi rodu Lactobacillus acidophilus, čímž se dosahuje mírně sladší chuti. Podmáslí je vedlejším produktem výroby másla a jeho fermentace probíhá pomocí bakterií mléčného kvašení.

Co kefír a další nápoje obsahují?

Kefír obsahuje probiotika a přírodní kvasinky, které mohou pozitivně ovlivnit trávení, posílit imunitní systém a podpořit střevní mikroflóru. Acidofilní mléko je vhodné pro podporu trávení a díky mírnější chuti je dobře snášené i lidmi s citlivějším žaludkem. Podmáslí zase obsahuje méně tuku a je dobré pro trávení i hydrataci, což ocení například sportovci nebo ti, kteří si drží jídelníček. Navíc je velmi nutričně hodnotné.

Olga Larionova / Shutterstock.com

Kefír má obecně vyšší obsah bílkovin a nižší obsah tuku (pokud se jedná o nízkotučnou verzi) a je také dobrým zdrojem vitamínů B a K. Acidofilní mléko má o něco nižší obsah bílkovin, je ale stále kvalitním zdrojem probiotik. Podmáslí je nízkokalorické a obsahuje málo tuku, což z něj dělá vhodnější volbu pro ty, kteří chtějí omezit kalorický příjem.

Pro koho jsou fermentované mléčné výrobky vhodné?

Kefír je vhodný pro většinu dospělých, zejména pro lidi s potřebou posílit trávení a imunitu. Acidofilní mléko může být snáze stravitelné pro osoby s mírnou intolerancí laktózy a je vhodné i pro děti. Podmáslí je ideální pro lidi, kteří potřebují nízkokalorickou a osvěžující volbu.

Který fermentovaný nápoj si vyberete?

Každý z těchto nápojů má své výhody. Kefír je nejkomplexnější v obsahu prospěšných mikroorganismů, acidofilní mléko je skvělou volbou pro mírné zažívací problémy a podmáslí je lehkou, osvěžující variantou.

Každý si z těchto tří výrobků může vybrat dle svých preferencí, ať už se rozhodne podle obsahu tuku, zdravotních přínosů nebo chuti. Ať si zvolíte kterýkoliv, můžete si být jisti, že děláte něco dobrého pro své zdraví. Samozřejmě je třeba ke kysaným mléčným výrobkům přistupovat rozumně a přijímat je v přiměřeném množství. Je velmi vhodné druhy střídat a sledovat obsah tuku a cukru zejména u ochucených výrobků, které jsou oblíbené, ale nejvhodnější variantou je ta bez příchuti.

Zdroj: Výživová poradkyně Lenka Tarasidu pro Kupi, Bezpečnost potravin