Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Chcete shodit ještě pár kilo do plavek? Hoďte do košíku tukožravé potraviny a uvařte si polévku, po které se hubne

RossHelen / Shutterstock.com

Věděli jste, že existují potraviny, po kterých se hubne? Mají totiž jedinečnou schopnost zrychlovat metabolismus a podporují spalování tuků. Nemusíte se už drasticky omezovat v rámci nějaké diety – stačí jen jíst ty správné potraviny a kila půjdou rychle dolů.

Přečtěte si také

Jak na to, aby vánoční hvězda zčervenala do Vánoc? Dodržujte několik zásad a návštěvy vám ji budou závidět

Které potraviny jíst při hubnutí?

Pokud se chystáte hubnout či žít zdravě, budete muset upravit i svůj stravovací režim. Některé potraviny vám s vaším cílem mohou vyloženě pomoct. Které se hodí zařadit do jídelníčku?

Luštěniny

Zejména fazole a cizrna dělají opravdu zázraky. Zasytí, ale neobsahují žádné zbytečné kalorie, takže se nemusíte bát přibírání. Snižují hladinu cholesterolu, usnadňují odvodnění organismu a jsou bohaté na vlákninu.

New Africa / Shutterstock.com

Ananas

Obecně je ovoce sladké a při dietách byste jeho konzumaci měli omezit – to však neplatí o ananasu. Ten patří mezi tukožravé potraviny, jelikož díky enzymu bromelinu pomáhá v organismu odbourávat tuky. Je ovšem potřeba jíst jej pouze čerstvý. Sušený ani kompotovaný tělu nijak neprospívá.

Zázvor

Díky své ostré chuti zahřívá vaše tělo a tím napomáhá ke spalování tuků. Kromě toho podporuje činnost trávicí soustavy, čímž zlepšuje využití jednotlivých živin. Dokáže ochutit spoustu jídel a výborný je i coby zázvorový čaj nebo limonáda.

Studená polévka z manga a zázvoru
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Studená polévka z manga a zázvoru

Mangová polévka se zázvorem se podává zastudena. Díky čerstvému zázvoru a chilli papričkám má ostřejší chuť, v kombinaci s mangem pak polévka získá exotický nádech. Mango i zázvor jsou zároveň suroviny s vysokým obsahem vitamínů.

Studená polévka z manga a zázvoru
Mrkvový koláč se zázvorem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Mrkvový koláč se zázvorem

Slaný mrkvový koláč se zázvorem si musíte vyzkoušet upéct. Skvěle chutná teplý i studený a nejlépe si jej vychutnáte s lehkým salátkem, kdy poslouží jako nevšední svačina nebo večeře.

Mrkvový koláč se zázvorem

Chilli papričky

Pokud rádi jíte pálivá jídla, máte vyhráno. Chilli papričky díky látce kapsaicin potlačují chuť k jídlu a patří mezi nejúčinnější spalovače tuku, obzvláště v oblasti boku a pasů. Kromě toho mají navíc schopnost uvolňovat endorfin neboli hormon štěstí.

Plody moře

Mořské plody obsahují látku taurin, která podporuje produkci hormonu štěpícího tuky i funkci žlučových kyselin, které hrají důležitou roli při štěpení tuků. Obsahují také hodně bílkovin a jódu, který stimuluje tvorbu hormonů štítné žlázy, podílejících se na regulaci látkové výměny.

Kysané zelí

Patří mezi rostlinné zdroje probiotických bakterií, které výrazně posilují imunitu. Je zásobárnou mnoha vitamínů, jako je kyselina listová či vitamín K, a celulózy, která podporuje průchodnost střev – a dobře fungující zažívání je nejen při hubnutí základ.

Zelený čaj

Věděli jste, že zelený čaj obsahuje látky, které urychlují spalování tuků? Navíc podpoří vaši imunitu a při pravidelném pití snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Africa Studio / Shutterstock.com

Tukožroutská polévka – recept

Polévka, která doslova sežere vaše tuky. Nejen, že je velice účinná v odbourávání tuků, tělo také kompletně vyčistí, zbaví nadbytečné vody a upraví zažívání. Tak proč ji nezkusit?

Jak na to?

  1. Nakrájejte na kostičky 6 velkých cibulí, 2 větší zelené papriky, 1 svazek dužnaté celerové natě, 4 mrkve a 1 hlávku zelí.
  2. Dejte vše do hrnce s vodou, tak, aby byla všechna zelenina ponořená, a 10 minut zprudka vařte. Poté oheň ztlumte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte jednu plechovku loupaných rajčat, jeden zeleninový bujon v kostce a duste pod pokličkou alespoň 20 minut.
  4. V závěru dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Zdroj: Healthline, WebMD