Hledáte elegantní dezert, který ohromí vaše hosty, ale přitom není složitý na přípravu? Pošírované hrušky v čokoládové omáčce jsou klasikou francouzské kuchyně, která nikdy nezklame. Kombinace jemně povařených hrušek s intenzivní hořkou čokoládovou omáčkou vytváří dokonalou harmonii chutí. Tento recept vás naučí, jak připravit dezert hodný michelinské restaurace v pohodlí vašeho domova.
Co je to pošírování?
Pošírování je jedna z nejstarších kulinářských technik, která pochází z francouzské haute cuisine. Tento šetrný způsob přípravy v tekutině těsně pod bodem varu zachovává maximum chuti a živin. Technika se původně používala především pro přípravu ryb a masa, ale později se rozšířila i do cukrářství.
Hruška – královna podzimního ovoce
Hrušky jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují vysoké množství vlákniny, vitamínů C a K a jsou bohaté na antioxidanty. Zajímavostí je, že existuje tisíce odrůd hrušek. Pro tento recept se nejlépe hodí odrůda Williams, která vyniká svou šťavnatostí a pevnou strukturou.
Pošírované hrušky s čokoládovou mandlovou omáčkou
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience
- 350 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 hrušky
- 60 g kakaového prášku
- 120 g moučkového cukru (na omáčku)
- 30 g másla
- 40 g hořké čokolády (70%)
- 60 g blanšírovaných mandlí
margouillat photo / Shutterstock.com
Postup
- Začněte přípravou voňavého sirupu – do hrnce nalijte půl litru vody, přisypte cukr a přidejte vanilkový lusk. Nechte směs probublávat.
- Mezitím oloupejte hrušky a pečlivě vykrojte jádřince. Snažte se zachovat jejich elegantní tvar.
- Hrušky ponořte do bublajícího sirupu a měly by být pod hladinou.
- Na mírném plamenu nechte hrušky změknout, trvá to 8–12 minut podle jejich zralosti.
- Teď přichází na řadu čokoládová omáčka. V misce promíchejte kakao s cukrem a trochou vody.
- Odstavte z plotny a vmíchejte máslo s čokoládou – nechte je pomalu rozpustit do hladké konzistence.
- Pro křupavý kontrast přisypte nasekané mandle.
- Servírujte teplé hrušky přelité omáčkou – dokonalý dezert je na světě!
Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do omáčky špetku mořské soli.
Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.
Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Tipy pro dokonalý výsledek
- Používejte mírně tuhé hrušky.
- Pro extra lesk přidejte do omáčky lžíci medu.
- Dezert můžete dozdobit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: Kupi, Healthline