Kloubní výživa může být účinným nástrojem k podpoře zdraví kloubů a prevenci degenerativních změn. Je však nezbytné vybírat produkty pečlivě a věnovat pozornost složení. Kontroly SZPI totiž ukázaly, že na trhu existují výrobky, které klamou spotřebitele. Inspekce pochybení odhalila u čtvrtiny kontrolovaných doplňků stravy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se nedávno zaměřila na kontrolu kvality doplňků stravy na klouby. V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali 16 vzorků doplňků stravy s cílem zjistit, zda deklarovaný obsah látek odpovídá realitě. Výsledky ale nebyly zcela příznivé: Čtyři ze 16 vzorků totiž nevyhověly požadavkům právních předpisů.
Podle tiskové zprávy SZPI byly pomocí laboratorního rozboru zjištěny nižší než deklarované hodnoty klíčových složek, jako je chondroitin sulfát nebo glukosamin. Tím došlo k porušení nařízení EU, které se týká poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Inspekce plánuje zahájit správní řízení a ukládat pokuty těm, kteří poskytovali spotřebitelům zavádějící údaje.
Složení doplňků stravy hraje podstatnou roli při jejich účinnosti. Lidé sáhnou po těchto produktech s očekáváním, že jim pomohou při problémech s pohyblivostí, zmírní bolesti kloubů nebo zabrání dalšímu poškození chrupavek. Nižší obsah důležitých látek však znamená, že účinky mohou být zklamáním a spotřebitelé nedosáhnou očekávaných výsledků.
Podobná kontrola proběhla už v roce 2023, kdy se zjistilo, že šest z 12 testovaných výrobků neodpovídalo požadavkům. V roce 2021 pak nevyhovělo sedm z 10 vzorků.
Při výběru vhodné kloubní výživy se doporučuje sledovat množství glukosaminu a chondroitinu. Glukosamin je látka důležitá pro ochranu a metabolismus kloubů – chrupavky i synoviální tekutiny. Chondroitin sulfát je jedním ze základních kamenů chrupavky a jeho užívání může pomoci zpomalit její rozpad.
Z 16 testovaných vzorků propadly čtyři, tedy čtvrtina. Jejich prohřeškem bylo uvedení vyšší hodnoty obsahu chondroitin sulfátu či glukosaminu na obalech, než jaké byly ve skutečnosti.
Které doplňky stravy si vedly špatně?
Referent mediální komunikace SZPI Marek Bartík v tiskové zprávě vysvětluje: „Předmětní provozovatelé porušili čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011, a to tím, že uvedli zavádějící informaci o potravině, zejména o její charakteristice a složení.“
Čtvrtina testovaných produktů kontrolou neprošla, ale zbylých 12 doplňků stravy je na tom dobře a nemusíte se bát koupit je někomu například k Vánocům, ať už v lékárně, nebo online. Konkrétně jde o:
Zdroj: SZPI, Potraviny na pranýři, WebMD