Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Netradiční omáčky, které jedni milují a jiní nad nimi ohrnují nos: Mátová, perníková se švestkami a chlebová

Bernd Juergens / Shutterstock.com

Některé omáčky vzbuzují rozpaky, jiné přímo vybízejí k ochutnání. Seznamte se s trojicí neobvyklých omáček, které možná znáte, ale netušíte, jak skvěle ladí s masitými pokrmy. Mátová, perníková se švestkami a chlebová omáčka si zaslouží vaši pozornost.

Přečtěte si také

Zapomeňte na Thermomix, raději běžte do rýžovaru! Je levnější a jeden typ dokonce zvládne z rýže odstranit až 40 % cukru

Omáčky jsou nedílnou součástí mnoha pokrmů a dokážou jim dodat nový rozměr chuti. Vedle klasických omáček, jako je svíčková nebo koprová, existují i méně tradiční varianty, které stojí za vyzkoušení. Představíme si tři neobvyklé omáčky, které si možná zamilujete.

Chlebová omáčka – britská specialita, která voní Vánoci

Chlebová omáčka je tradiční britskou specialitou, která se připravuje z bílého chleba, mléka, másla, smetany a koření jako hřebíček, bobkový list, bílý pepř a muškátový oříšek. Přestože její vzhled nemusí být na první pohled lákavý, chuťově skvěle doplňuje pečené drůbeží maso, zejména kuře a krocana. Sama Nigella Lawson, známá britská kuchařka, považuje chlebovou omáčku za poklad a posvátné dědictví Britů. Na jejím vánočním stole prý nikdy nechybí.

Monkey Business Images / Shutterstock.com

Mátová omáčka – octová chuť a doplněk k jehněčímu

Máta není jen pro mojito a limonády. Britové ji s oblibou kombinují s pečeným masem, zejména jehněčím. Mátová omáčka se připravuje z nasekaných čerstvých lístků máty, octa, cukru a soli. Konzistencí připomíná spíše pastu. Oproti těžkým smetanovým omáčkám vyniká svou svěžestí. Vyzkoušet můžete třeba recept podle Jamieho Olivera, který na Twitteru uvádí tyto suroviny: svazek nasekané máty, lžička krystalového cukru, 3 lžičky bílého vinného octa a lžička horké vody.

Povidlová omáčka s perníkem – česká klasika

Švestky s perníkem na zmrzlinu zná každý, ale zkusili jste je v omáčce k masu? Sladké omáčky z povidel nebo sušeného ovoce zahuštěné strouhaným perníkem patří k české kuchyni po staletí. Recepty se liší přidanými surovinami. Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce uvádí zjednodušenou verzi bez perníku, jiní přidávají pro bohatší chuť červené víno a další přísady. Perníková omáčka skvěle ladí se zvěřinou, hovězím i jemnou vepřovou panenkou.

Neobvyklá kombinace povidel, perníku, sušeného ovoce a ořechů se objevuje i v nejstarším receptu na přípravu štědrovečerního kapra. Omáčka je výrazná, ovoněná kořením, obohacená sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Kapr načerno se dříve podával s bramborovými šiškami, dnes spíše s knedlíky. Vyzkoušejte ho jako voňavou alternativu klasické ryby v trojobalu.

Kapr načerno
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kapr načerno

Kapr načerno je skvělá pochoutka. Největší delikatesa je ale sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu podává. Pojďte si s námi tento zajímavý recept vyzkoušet, určitě si jej zamilujete.

Kapr načerno
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou je vynikající pokrm, který se skvěle hodí jako slavnostnější oběd nebo večeře. Příprava sice zabere víc času, famózní výsledek však stojí za to. Podáváme ideálně s karlovarským, případně houskovým knedlíkem.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Smetanová omáčka ke svíčkové – královna českých omáček

Ačkoliv nepatří mezi netradiční omáčky, svíčkovou nelze v tomto přehledu opomenout. Sametová omáčka z kořenové zeleniny a smetany doprovázející hovězí maso a houskové knedlíky je hvězdou svatebních menu i nedělních obědů. Češi ji milují, u cizinců se reakce různí. Někteří ji přirovnávají k dětským příkrmům, jiní ji považují za základ české kuchyně, který by měl každý ochutnat.

„Svíčková“ omáčka skvěle ladí i se zvěřinou. Kupříkladu šéfkuchař Jaroslav Sapík do ní místo octa přidává bílé víno a citrónovou kůru před zalitím smetanou. Na závěr ji posype dosklovata osmaženou slaninkou s nakrájenou citrónovou dužninou. Kde sehnat zvěřinu přímo od myslivců se dozvíte na webu Pro zvěřinu.

Zdroje: Kupi, Úsporná kuchařka, Jamie Oliver, Nigella Lawson