Vitamín K neboli fylochinon hraje klíčovou roli při srážení krve. Spolu s vitamínem D a vápníkem pomáhá správné výživě kostí. Užíváním vitamínu D zvyšujeme nároky na vitamín K2, který má pozitivní vliv na vstřebávání vápníku. Pokud nedokážeme zajistit jejich dostatečný přísun pomocí vyvážené stravy, měli bychom doplňovat vitamíny D, K a vápník.
Vitamíny se rozdělují do dvou skupin, na vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné v tucích se také nazývají lipofilní. Organismus je dokáže snadno ukládat, obvykle v játrech, a nedostatek vždy souvisí se špatnými stravovacími návyky. Jejich nadměrná konzumace může být škodlivá, ačkoliv k otravě dochází až při dávkách asi desetkrát vyšších, než jsou dávky doporučené. Do této skupiny patří i vitamín K.
„Nedostatek vitaminu K se může projevit užíváním některých léků, jako jsou antibiotika, léky snižující vstřebávání tuku, cholesterolu a žlučových kyselin,“ zmiňuje MUDr. Pavel Hlúbik v článku na webu Interní medicína pro praxi. Účinek vitamínu K snižují i léky warfarin a acenokumarol, tedy léčivo používané k prevenci a léčbě krevních sraženin. V tomto případě je vhodné konzultovat možnou suplementaci vitamínu K s lékařem.
Mezi nejčastější příznaky patří porucha krevní srážlivost a anémie. Problémy s vitamínem K naznačuje také úbytek minerálů v kostech či narušení buněčné regenerace. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s praktickým lékařem.
Pozor! Nedostatek vitamínu K je nebezpečný zejména pro těhotné a kojící ženy, jelikož zvyšuje riziko kostních anomálií a krvácení u dětí. Nedostatek vitamínu K může u novorozenců způsobit hemoragické onemocnění.
„Ihned po narození dostává dítě v nemocnici preventivní dávku vitamínu K, většinou perorálně v podobě kapiček,“ uvádí web PZU Zdrowie. V případě starších dětí a dospělých není nutné vitamín K doplňovat, pokud nedochází k chronickým onemocněním a je dodržována vyvážená strana.
„Suplementace vitamínu K se doporučuje lidem s nemocemi, jako je například celiakie, cystická fibróza nebo chronická pankreatitida. Vitamin D3 podmiňuje syntézu osteokalcinu, proto se doporučuje suplementovat současně vitamin D a K,“ zmiňuje výše uvedený Průvodce zdravím.
Vitamín K se vyskytuje ve vybrané zelenině, obilovinách i masu. Pokud chcete zvýšit příjem vitamínu K, zařaďte do svého jídelníčku především tyto potraviny:
Dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb. o označování výživové hodnoty potravin je doporučená denní dávka vitamínu K 75 μg. Vitamín K je v těle důležitý pro zdraví srdce a kostí, protože zajišťuje pohyb vápníku v krvi. Také může napomáhat prevenci rakoviny.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Předávkování vitamínem K je velmi vzácné. Pokud se tak stane, mezi nejčastější příznaky nadbytku vitamínu K v těle patří:
Zdroje: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb. o označování výživové hodnoty potravin, Snadná cesta ke zdraví – ANTIOXIDANTY, PZU Zdrowie, Interní medicína, Vitaminy v kostce