Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Podzimní nabídka v řetězcích: Halloween podražil, s nákupem na Dušičky se vyplatí počkat

katarinag / Shutterstock.com

Na přelomu října a listopadu nás čekají dva dny, na které zaměřuje většina velkých řetězců svou aktuální nabídku. Již s několikatýdenním předstihem jsou letáky i regály doslova zaplněny nejrůznějšími akcemi na halloweenské a dušičkové zboží. Kolik letos podle srovnávače akčních cen Kupi zaplatíte za dýně, svíčky a hřbitovní květinové vazby?

Přečtěte si také

V Česku běžně dostupné, v USA zakázané! Mák, Kinder, kaviár, čerstvé mléko a další potraviny, které jsou na black listu

Dýňové hody letos připravíte levněji

Již během září se v obchodech začínají vyskytovat první dýně, určené k přípravě nejrůznějších pokrmů. Nepřebernému množství druhů vévodí dýně Hokkaidó, která patří mezi zákazníky každoročně k těm nejoblíbenějším. V letákových akcích ji lze proto pozorovat nejčastěji. Její cena má tendenci postupně klesat už od srpna. Zatímco v loňském roce ji obchody prodávaly v průměru pod cenovkou 24 Kč za kilo, letos vychází o několik korun výhodněji.

Dýně Hokkaidó jsou chuťově velmi příjemné, navíc se snadno zpracovávají a hezky vypadají. Letos na podzim je koupíme už od 17,90 Kč/kg a jejich průměrná akční cena se pohybuje okolo 22 Kč, což je zhruba o 2 Kč levněji než loni,“ uvádí Monika Kopčilová, analytička Kupi.cz.

Krémová polévka z pečené dýně
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Krémová polévka z pečené dýně

Krémová polévka z pečené dýně vás zahřeje i zasytí, navíc skvěle chutná. Jde o zdravý, rychlý a jednoduchý recept, který budete chtít dělat pořád dokola.

Krémová polévka z pečené dýně
Pečená máslová dýně
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pečená máslová dýně

Pečená máslová dýně je velmi jednoduchý a oblíbený recept, který k podzimnímu období prostě patří. Pojďte vyzkoušet zajímavý, vegetariánský recept, ze kterého budete mít doslova boule za ušima.

Pečená máslová dýně

K dalším dýním, vhodným ke konzumaci, patří dýně máslová, jejíž aktuální akční ceny se pohybují okolo 27 Kč za kilo. Pokud se vám poštěstí, seženete ji však za mnohem méně. V letácích se letos objevila také s cenovkou 23,90 Kč za kilo, což je o 3 Kč méně, než tomu bylo před rokem. Dýně špagetová, vhodná například k zapékání v troubě, vychází na 30 Kč za kilo. Narazit můžete také na dýni mexickou. Ta je však podstatně dražší než předchozí druhy plodové zeleniny. Za jeden kus utratíte okolo 50 Kč.

Za dekorační dýně na Halloween si připlatíte

Zatímco ceny u jedlých dýní se letos snížily, halloweenské dýně, určené k dekorování, podražily. V obchodech je můžete vidět pouze v průběhu měsíce října, a to s přibližnou cenou 20 Kč/kg, což je zhruba o 5 Kč více než v minulém roce. Ceny menších okrasných dýní začínají na 15 Kč za kus, případně okolo 30 Kč za kilo.

S nákupem dušičkového zboží se vyplatí počkat do průběhu října

K často vyhledávanému zboží během podzimu se řadí také hřbitovní svíčky a umělé dekorace. Tento sortiment můžete vidět v obchodech již začátkem září. Nejvíce na nich ale ušetříte, když s jejich koupí počkáte až do října. Právě v tento měsíc je totiž řetězce dávají do slevových akcí.

Nejžádanějším zbožím v období před Dušičkami jsou hřbitovní svíčky, jejichž ceny se odvíjejí od gramáže obsaženého vosku v kalíšku, typu a materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejčastěji je letos seženete v cenovém rozpětí od 25 do 40 Kč. Svíčky o hmotnosti 80 gramů seženete v řetězcích od 14 Kč, 100gramové od 20 Kč.

Podle typu svíčky pak v regálech obchodů natrefíte na skleněné hřbitovní lampy, jejichž cena se pohybuje okolo 40 až 70 Kč. Ty nejlevnější vychází zhruba na 15 Kč. Není však neobvyklé v letácích narazit i na produkty za více než dvojnásobné ceny, tedy 150 Kč.

Jelikož odolnost skla umožňuje svíčku po vyhoření znovu doplnit, řetězce prodávají také náhradní náplně, které vychází od 20 do 40 Kč. Menší iluminační svíčky, obvykle prodávané po deseti kusech v černém či červeném kalíšku s 25 gramy slisovaného parafínu, pořídíte za 35 Kč.

Konektus Photo / Shutterstock.com

Zvláštní kategorii tvoří LED svíčky, představující bezpečnější a trvanlivější alternativu klasických svíček. Právě pro jejich oblíbenost mezi zákazníky se objevují v nabídkách obchodů čím dál častěji. V rámci akčních slev je koupíte od 35 Kč.

„V porovnání s předchozími lety je možné letos pozorovat také zvýšený počet akcí na nejrůznější pomůcky k zapalování,“ prozrazuje Monika Kopčilová. Klasický kamínkový zapalovač vychází letos v akci od 6,90 Kč, teleskopický zapalovač Solo pak okolo 33 Kč. Krabičkové zápalky do kapsy seženete po slevě od 6,90 Kč, na dlouhé zápalky v balení po 45 kusech sirek natrefíte za cenu okolo 40 Kč.

Květinová aranžmá koupíte za 130 Kč

Kromě svíček se na hřbitov nosí také květinová aranžmá, která koupíte tuto sezónu v průměru za 130 Kč. Ceny dalších umělých květin, prodávaných po trsech, začínají na 30 Kč. V průměru za ně utratíte okolo 95 Kč. Z živých květin jsou pak v dušičkovém období nejprodávanějšími chryzantémy, jejichž ceny začínají od 30 Kč. V průměru pak vychází mezi 90 až 110 Kč. Na podzimní dekorování se hodí také vřes a vřesovec, pro které letos platí cena okolo 60 Kč.

Zdroj: Kupi