Hledáte inspiraci na chutnou a sytou večeři, která uspokojí chuťové buňky celé rodiny? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zapečené makarony se sýrem. Kombinace křupavých těstovin, krémové sýrové omáčky a voňavého tymiánu vytváří dokonalou harmonii chutí. Příprava je snadná a výsledek stojí za to. Nechte se zlákat vůní, která se bude linout z vaší kuchyně, a dopřejte si tento lahodný pokrm. Čtěte dál a dozvíte se, jak na to.
Makarony se sýrem aneb Mac and cheese
Zapečené makarony se sýrem, známé ve světě také jako „mac and cheese“, mají své kořeny v Itálii a Velké Británii. První zmínky o tomto pokrmu se datují do 14. století, kdy se objevil v kuchařce Liber de Coquina. V průběhu let si tento jednoduchý, ale chutný recept získal oblibu po celém světě.
Zajímavostí je, že prezident USA Thomas Jefferson byl velkým fanouškem sýrových makaronů. Při své návštěvě Paříže ochutnal tento pokrm a byl jím tak nadšen, že si recept přivezl zpět do Ameriky. Jefferson dokonce pořádal večeře, kde byly makarony se sýrem hlavním chodem.
Dnes existuje nespočet variací tohoto receptu. Někteří dávají přednost křupavé strouhance navrchu, jiní přidávají různé druhy sýrů pro bohatší chuť. Oblíbené jsou také verze s přidáním šunky, slaniny nebo zeleniny. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, zapečené makarony se sýrem jsou dokonalé v tom, že si je můžete upravit podle své chuti.
ezellhphotography / Shutterstock.com
Zapečené makarony se sýrem – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 35 minut
Ingredience
- 500 g makaronů
- 2 polévkové lžíce másla
- 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 100 g sýr v bloku
- 200 g strouhaný sýr
- 1 špetka muškátového oříšku
- 3 snítky tymiánu
- sůl dle chuti
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 °C a zapékací mísu vymažte trochou másla.
- Uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, poté je sceďte.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a špetku soli. Za stálého míchání připravte hladkou jíšku.
- Postupně přilévejte mléko a vytvořte hladkou omáčku. Vařte do zhoustnutí.
- Odstavte omáčku z plotny, ochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Uvařené těstoviny přendejte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a přidejte sýr v bločku nakrájený na co nejmenší kostičky – promíchejte. Poté přidejte strouhaný sýr a opět těstoviny s touto sýrovou omáčkou pořádně promíchejte, aby se v pekáčku spojily všechny ingredience. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin a navrch položte snítky tymiánu.
- Zapékejte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při teplotě 200 °C.
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Tipy na vylepšení receptu
- Pro ještě křupavější makarony posypte vrch strouhankou smíchanou s trochou rozpuštěného másla.
- Experimentujte s různými druhy sýrů – vyzkoušejte například čedar, goudu nebo parmazán pro bohatší chuť.
- Přidejte do zapékaných makaronů šunku, slaninu nebo zeleninu a houby dle vlastní chuti.
Zdroj: Kupi