Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zdobily balkony i zahrady, teď je jejich sezóna u konce. Podívejte se, jak správně zazimovat muškáty krok po kroku

PrzemoN/ Shutterstock.com

Muškáty vydrží venku až do prvních mrazíků, hned pak je ale nutné je správně zazimovat. Není na tom ale nic těžkého, čeká vás jen pár úkolů. Pojďte se podívat, jak zazimovat muškáty krok po kroku.

Přečtěte si také

Podzim na talíři: 27 lahodných receptů z dýně, které uchvátí každého

Muškáty jsou v Česku jedny z nejoblíbenějších květin, které významnou část roku zdobí balkony, terasy i zahrady. Brzy však bude jejich období končit, a bude nutné je správně zazimovat. Jak na to? To si jednoduše vysvětlíme na následujících řádcích.

Nejdřív muškáty zkontrolujte

Ještě předtím, než se pustíte do samotného zazimování, muškáty zkontrolujte. Nemají na sobě známky nějaké nemoci či napadení škůdci? Pokud je vše v pořádku, odstraňte všechny odumřelé listy. Tento krok je důležitý, protože by měly přezimovat pouze zdravé rostliny, ale také určitě nechcete mít ve své garáži nebo sklepě nezvané hosty v podobě otravného hmyzu.

Rostliny zasazené na zahradě vykopejte

Pokud máte muškáty zasazené na zahradě, musíte je na zimní období vykopat. Kdybyste je nechali napospas osudu, umrzly by. Při vykopávání dbejte na to, aby rostlině zůstala co největší část kořenového systému. Přebytečnou zeminu ale můžete s klidem setřást.

Rostliny seřízněte

Seříznutí muškátů a tedy snížení jejich celkové výšky je ta nejdůležitější část, kterou nelze přeskočit. Muškáty seřízněte asi na třetinu jejich původní výšky. Nebojte, v příštím roce vám zase krásně vyrostou, seříznutí je pro jejich růst nesmírně důležité.

Natali_Koltykova / Shutterstock.com

Pozor na přesazování

Někdo muškáty před zimou přesazuje, obecně se to ale nedoporučuje. Pro rostliny je zimní období synonymem odpočinku, zasahování do kořenového systému by jim mohlo způsobit zbytečný stres. Raději muškáty přesaďte až na jaře, kdy budou znovu připraveny na růst.

Muškáty správně uskladněte

Až budete mít všechny kroky splněné, přijde na řadu uskladnění muškátů na zimu. Můžete je skladovat v truhlících či květináčích, ale klidně i s holými kořeny. V takovém případě byste měli kořeny ještě vydezinfikovat fungicidním roztokem a zabalit do vlhkého papíru nebo novin. Pro uskladnění je třeba splnit několik podmínek: Rostliny by měly být umístěny do tmavé a chladné místnosti s teplotou mezi 5 až 10 °C.

Nezapomeňte na zalévání

I v zimních měsících je nutné muškáty zalévat. Nemusíte to ale dělat nijak zvlášť často – půda by neměla být zcela suchá. Pokud budete skladovat jen kořeny, jednou měsíčně je na chvíli namočte do vody. Čím nižší je teplota, tím méně potřebují muškáty zalévat. Jen si dejte pozor na suchý vzduch – v takové místnosti by bylo vhodné je zalévat častěji.

Zdroj: Livingetc, The Spruce, Homes & Gardens