Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lékárny evidují zvýšený zájem o covidové testy. Na co si dát pozor při používání starších sad, které máte doma?

CandyRetriever / Shutterstock.com

S blížící se chřipkovou sezónou roste zájem o testy na covid-19 v lékárnách po celé zemi. Lékárníci hlásí zvýšenou poptávku již od začátku října. Přestože zásobování není aktuálně problémem, odborníci varují před používáním prošlých testů, které mohou poskytnout zkreslené výsledky.

Přečtěte si také

Soutěž o rýžovary Sencor s funkcí Low Carb

Antigenní testy: Nejžádanější produkt sezóny

S chladnějším počasím a zvýšeným množstvím času stráveného v uzavřených prostorách přichází větší výskyt respiračních onemocnění. To vedlo k dramatickému nárůstu prodejů antigenních testů na covid-19. Jak potvrdila tisková mluvčí České lékárnické komory Veronika Orendášová, lidé preferují klasické antigenní testy před kombinovanými, které vybírají pro svou schopnost rozlišit mezi covid-19 a chřipkou.

V síti lékáren Dr. Max se minulý týden prodalo přes 57 tisíc sad antigenních testů. Tento prudký nárůst poptávky souvisí s obavami veřejnosti a zvýšenou nemocností, jak uvedla námi oslovená lékárnice v jedné z pražských lékáren. Kromě testů si lidé kupují i léky na běžné příznaky chřipky a nachlazení, jako jsou tablety na horečku a bolest či přípravky na rýmu a kašel.

Očkování a prevence jako hlavní ochrana

„Nejlepší přípravou na chřipkovou sezónu je očkování,“ zdůrazňuje Orendášová. Odborníci doporučují nejen vakcinaci proti chřipce, ale i proti covidu-19, aby se minimalizovalo riziko závažného průběhu onemocnění. Kromě toho lékárny nabízejí různé přípravky na posílení imunity, včetně vitamínů a betaglukanů.

Pozor na prošlé covidové testy

Použití testů po datu expirace může vést k nejasným výsledkům. Jak uvedl Dr. Luis Ostrosky z UTHealth Houston, prošlé testy by měly být používány pouze v krajních případech a výsledky je nutné brát s rezervou. Kontrolní čára na testu je důležitým ukazatelem před použitím – pokud se nezobrazí, test nemusí být spolehlivý.

Pokud máte doma staré testy, ověřte jejich platnost pomocí seznamu FDA, který obsahuje testy s prodlouženou životností. Pokud test vypršel a vykáže pozitivní výsledek, je pravděpodobné, že jste skutečně pozitivní. Negativní výsledek však nelze považovat za spolehlivý.

Girts Ragelis / Shutterstock.com

Kam vyhodit prošlý covid test?

Testovací sady určené pro sebetestování osob, které jsou po datu expirace, už tedy neposkytují spolehlivé výsledky. Pokud jsou po expiraci, můžete je sami, bez pomoci zdravotnického personálu, legálně zařadit mezi směsný komunální odpad, v souladu se zákonem o odpadech.

Ochrana výsledků ovlivněná skladováním

I testy, které nejsou prošlé, mohou být neúčinné, pokud byly vystaveny nepříznivým podmínkám, jako je přímé slunce nebo mráz. Testy by měly být skladovány v teplotním rozmezí 2–30 °C, aby byla zajištěna jejich správná funkčnost. Testy podléhající stažení z trhu nebo varování FDA je nutné zlikvidovat bez ohledu na jejich datum expirace.

Zdroj: Kupi, FDA, Verywellhealth