Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Podzimem grilovačky nekončí: Vyzkoušené tipy pro vegetariánské grilování

Axel Mel / Shutterstock.com

I když teploty klesají, grilování má stále své místo na terasách a v kuchyních. Podzimní sezóna přináší bohatství chutí a surovin, které stojí za to objevit. Pojďme se podívat na to, jak dýně, houby nebo fíky proměnit v gurmánské zážitky na grilu.

Přečtěte si také

Češi plýtvají a jedí moc masa: Průzkum odhalil stravovací prohřešky Čechů

Podzimní grilování

Podzim je ideální dobou pro grilování díky pestré nabídce sezónních surovin. Dýně, houby a fíky jsou jen některé z možností, které nám tato sezóna nabízí.

Dýně jako hvězda podzimního grilu

Dýně je jednou z nejvýraznějších podzimních zelenin. Její sladká a krémová chuť se skvěle hodí ke grilování.

Recept na grilovanou dýni na medu

Nakrájejte dýni na silnější plátky, potřete olivovým olejem a posypte rozmarýnem nebo tymiánem. Grilujte na středním plameni asi 10 minut na každé straně, dokud nejsou plátky měkké a zlatavé. Jakmile dýně bude zlátnout, potřete ji medem. Podávejte s čerstvou rukolou a hoblinkami parmezánu.

Yulia Furman / Shutterstock.com

Houby: Lesní i z obchodu

Podzim je sezónou hub a když žádné z lesa nepřinesete, můžete si ugrilovat i ty ze supermarketu. Skvěle se hodí žampiony nebo portobello, které jsou dostupné v řetězcích po celý rok. Čerstvé hřiby či žampiony můžete snadno proměnit v delikatesu. Houby lze grilovat na roštu, na grilovací pánvi nebo je napíchnout na špejli a připravit jako špízy.

Recept na houby na grilu

Marinujte houby v olivovém oleji s česnekem a bylinkami (například tymián a petržel). Grilujte na středně vysokém plameni, dokud nejsou houby měkké a zlatavé. Podávejte jako přílohu k dýním nebo smíchejte s těstovinami a máte dokonalý těstovinový salát.

Fíky nepatří jen do koláče

Ačkoliv fíky nejsou typickou grilovací surovinou, jejich sladkost a měkká konzistence se na grilu krásně rozvinou.

Recept na grilované fíky se sýrem

Rozkrojte fíky napůl a potřete je medem. Grilujte je řeznou stranou dolů, dokud med nezačne karamelizovat. Podávejte jako dezert s kozím sýrem, vlašskými ořechy a křupavým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.

Grilované batátové měsíčky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilované batátové měsíčky

Grilované batátové měsíčky jsou nevšední alternativou klasických brambor. Jejich příprava je jednoduchá a pochutnají si nich malí i velcí gurmáni.

Grilované batátové měsíčky
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Experimentujte s marinádami

Podzimní grilování může být obohaceno o různé marinády. Medovo-hořčičná marináda je ideální pro dýně, zatímco limetková marináda s česnekem skvěle doplní houby.

Recept na marinádu třeba na girlované fíky: Smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, trochou soli a pepře. Fíky nechte v této marinádě alespoň hodinu, poté grilujte.

Negrilujte „nasucho“ – do ruky patří podzimní drink

Ke grilovaným pokrmům skvěle pasují horké nápoje jako svařené víno nebo cider. Pokud preferujete nealkoholické varianty, zkuste domácí jablečný mošt. Tyto nápoje podtrhnou podzimní atmosféru a dodají grilování ten správný šmrnc.

Yuliya Machulan / Shutterstock.com

Grilování nejen na zahradě: Ugrilujte si pohodlně doma

Grilování už dávno není výsadou pouze zahrad a venkovních teras. Díky moderním stolním grilům si můžete užít grilování i v pohodlí domova. Výrobci spotřebičů nabízejí praktická řešení pro vnitřní grilování, která jsou ideální pro podzimní a zimní měsíce, kdy venku počasí grilování nepřeje.

Tyto stolní grily jsou navrženy tak, aby byly kompaktní, snadno přenosné a přitom dostatečně výkonné. Můžete na nich připravovat vše od grilované zeleniny přes šťavnaté steaky až po sladké dezerty. Díky těmto grilům si můžete užít grilování kdykoliv a kdekoliv, a to bez ohledu na počasí. Navíc se snadno čistí, což z nich činí praktického pomocníka v každé kuchyni.

Zdroj: Kupi