Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jedlé zlato: Nevoní a je bez chuti, přesto je považováno za symbol luxusní kuchyně

Dolores Preciado / Shutterstock.com

Jedlé zlato je neobyčejným fenoménem v moderní gastronomii. Jak se vyrábí, kde se uplatňuje a co stojí za jeho rostoucí popularitou? Prozkoumejte tento jedinečný doplněk, který zdobí talíře světových šéfkuchařů.

Přečtěte si také

Vlašské ořechy: Načasování sběru a správné skladování určí, jak dlouho vám vydrží

Co je to jedlé zlato?

Jedlé zlato, známé jako E175, je uznávanou potravinářskou přísadou v Evropě i USA. Prodává se ve formě šupin, plátků či prášku, přičemž jeho čistota musí dosahovat 23 až 24 karátů, aby bylo bezpečné ke konzumaci. Zatímco stopy čistého stříbra jsou přípustné, jiné toxické příměsi jsou zcela zakázány. Jelikož zlato není tráveno ani vstřebáváno, tělo jej vyloučí v původní podobě.

Jak probíhá výroba jedlého zlata?

Výroba jedlého zlata je skutečným uměním. Proces začíná zlatou destičkou, která je lisována pod vysokým tlakem na tloušťku pouhých 0,05 milimetru. Následně se tenké pláty stříhají na čtverce a postupně ztenčují, až jsou téměř průhledné a velmi křehké. Přestože je zlato neobyčejně poddajné, jeho zpracování do jedlých plátků vyžaduje značnou odbornost.

Kde nachází jedlé zlato své uplatnění?

Jedlé zlato je symbolem přepychu a často se využívá k dekoraci dezertů, dortů, čokolád či výjimečných hlavních chodů a koktejlů. Jeho hlavním účelem je estetický dojem – zlato dodává pokrmům luxusní nádech, i když nemá žádnou chuť. Mezi nejproslulejší pokrmy patří zmrzlinový pohár The Frrrozen Haute Chocolate, který v roce 2007 stál přes půl milionu korun, zdobený zlatými plátky a vybraným kakaem.

Na ostrově Mykonos, který je známý svými nádhernými plážemi a živým nočním životem, působí světoznámý kuchař Nusret Gökçe, známý jako Salt Bae. Tento kuchař je proslulý svými unikátními kulinářskými kreacemi a využívá jedlé zlato jako jednu z klíčových ingrediencí pro své vyhlášené steaky. Zlato je jemně položeno na povrch šťavnatého steaku, čímž pokrm nejen esteticky povyšuje, ale také vytváří zážitek, který je nezapomenutelný jak pro oči, tak pro chuťové buňky. Steaky zdobené jedlým zlatem se staly symbolem luxusu a jsou oblíbené mezi celebritami a gurmány z celého světa, kteří navštěvují Mykonos.

Valery_Volkov / Shutterstock.com

Proč ochutnat jedlé zlato?

I když jedlé zlato nenabízí žádné nutriční výhody, jeho konzumace má své kouzlo. Zlatá dekorace je pro mnohé symbolem bohatství a prestiže. V minulosti bylo zlato považováno za léčebný prostředek, jak věřili například staří Číňané. Dnes je jeho využití spíše estetické, lákající gurmány i veřejnost toužící po inovativních kulinářských zážitcích.

Kolik stojí jedlé zlato?

Cena jedlého zlata se výrazně liší podle jeho formy a kvality. Jedlá zlatá fólie, oblíbená v cukrářství, může stát kolem 300 Kč za kus, zatímco 0,5 g zlatých šupin může dosáhnout ceny až tří tisíc korun. Náklady na pokrmy zdobené zlatem tak mohou rychle narůst, což je činí atraktivními především pro milovníky luxusu.

Rump steak s houbovým ragú
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Rump steak s houbovým ragú

Rump steak s houbovým ragú je vynikajícím pokrmem, který spojuje chutě šťavnatého steaku a sezónních hub. Připravit správně rump steak se může na první pohled zdát jako věda, ale s naším videoreceptem to hravě zvládnete.

Rump steak s houbovým ragú

Jedlé zlato zůstává kuriozitou v kulinářském světě, oceňovanou pro svůj vizuální efekt a pocit exkluzivity. I přes absenci chuti a výživných látek je stále oblíbeným doplňkem v gastronomii, která klade důraz na luxusní prezentaci.

Zdroje: Kupi, Food&Wine, NCBI