Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Konec kazítek ve spotřebičích? EU schválila nové nařízení, výrobky se nejspíš zdraží

Kzenon / Shutterstock.com

Investovat tisíce do nového spotřebiče se už zákazníkům moc nechce, jelikož se často stává, že výrobek přestane fungovat chvíli po uplynutí záruční doby. To by se ale mělo změnit. Evropská unie schválila nové nařízení, které zpřísňuje ekologické standardy některých skupin výrobků.

Přečtěte si také

Vyhoďte plastovou lahev a pořiďte si nerezovou! Má více výhod, než si možná myslíte

Konec kazítkům ve spotřebičích

Pořídíte si parádní spotřebič, který funguje bez jediné chybičky, těsně před koncem záruční doby se však začne kazit, nebo dokonce přestane fungovat úplně. Může se jednat o mobilní telefon, pračku nebo třeba i fén. To s největší pravděpodobností není žádná náhoda, ale promyšlený tah výrobců.

Nové nařízení Evropské unie o ekodesignu č. 2024/1781 by mělo tento problém vyřešit a kazítka ve spotřebičích zakázat. Starší směrnice byla z roku 2009 a na podobné problémy se zatím nezaměřovala. „Zatímco původní směrnice se zaměřovala především na produkty související s energií, jako jsou elektrické spotřebiče a topná zařízení, nové nařízení umožňuje zavádění environmentálních požadavků pro většinu výrobků uváděných na trh,vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Výrobky budou nejspíš dražší

Nařízení by mělo skutečně zajistit, aby se už neopakovala situace, kdy spotřebiteli výrobek přestane fungovat příliš brzy. S největší pravděpodobností ale budou mít ekologická nařízení za následek zvýšení cen výrobků, protože se výrobcům zvýší náklady. Pro spotřebitele to ale bude stále výhodné, protože jim výrobek vydrží déle, takže z dlouhodobého hlediska ušetří peníze.

Opravy výrobků budou jednodušší

Cílem nového nařízení má být i zjednodušení opravy nefunkčních výrobků, a to i po uplynutí záruční doby, a také snížení odpadu. Nově by se mělo upřednostňovat opravování spotřebičů, u kterých je to možné, namísto současné výměny za nový kus.

U některého zboží bude mít spotřebitel právo se domáhat opravy i po uplynutí záruční doby. Jednat by se mělo například o mobilní telefony, vysavače a jízdní kola. Zákazníci budou mít mnohem více práv, například by měli mít možnost během opravy svého výrobku užívat náhradní, který jim výrobce zapůjčí.

Sittirak Jadlit / Shutterstock.com

Výrobce čekají nové povinnosti

S novým nařízením přichází i další povinnosti pro výrobce, kteří budou muset poskytovat více informací o svých výrobcích prostřednictvím digitálních produktových pasů. Ty budou sloužit i pro spotřebitele, kteří se v nich dozví nejen informace o výrobku, ale také návod k instalaci, užitečné tipy k údržbě a opravě a měly by obsahovat informace o složení a případných nebezpečných látkách. Vše bude dostupné skrz QR kód, který bude umístěn na výrobku.

Zdroj: Evropský parlament, dTest, Kupi