Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jedlé kaštany v karamelu, které voní a chutnají lépe než ty z vánočních trhů

MaraZe / Shutterstock.com

Podzim je časem, kdy příroda nabízí své největší poklady. Jedním z nich jsou jedlé kaštany, které se stávají základem neodolatelných sladkých pochoutek. V tomto článku vám představíme, jak si připravit kaštany obalené v lahodném karamelu, obohaceném o voňavé koření jako skořice, badyán a hřebíček. Tento jednoduchý, ale přesto výjimečný recept vás provede krok za krokem k dokonalému výsledku, který potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše blízké. Pusťte se s námi do přípravy této podzimní delikatesy, jež vám zpříjemní chladné večery.

Přečtěte si také

Obchody se snaží rozhodovat o tom, u které pokladny zákazníci zaplatí. Někteří si to nechtějí nechat líbit

Pochoutka s oříškovou chutí

Jedlé kaštany mají bohatou historii, sahající až do starověku, kdy byly považovány za důležitý zdroj obživy. V některých částech Evropy, zejména ve Francii a Itálii, jsou kaštany dodnes nedílnou součástí kulinářské tradice. Jejich příprava se vyvíjela po staletí, kdy se z jednoduchého pečeného kaštanu staly složitější pokrmy obohacené o různé ingredience a techniky.

Kaštanovníky, z nichž tyto plody pocházejí, jsou původem z mírného pásu severní polokoule a jejich plody bývaly kdysi hlavní potravou pro celé vesnice. Díky své výživové hodnotě a schopnosti zasytit byly kaštany často označovány jako „chléb chudých“. V dnešní době se však staly lahůdkou, která se vyznačuje sladkou a oříškovou chutí a je ideální pro přípravu pečených, vařených nebo grilovaných pokrmů. Často se používají v polévkách, nádivkách nebo jako příloha k masu.

Karamelizované kaštany, které vám dnes představíme, jsou oblíbeným dezertem, jenž v sobě spojuje sladkost a křehkost karamelu s jemnou chutí kaštanů. Přidáním voňavého koření jako skořice, badyán a hřebíček z nich uděláte výjimečnou pochoutku, kterou si zamilujete nejen vy, ale i vaši hosté.

OlgaBombologna / Shutterstock.com

Jedlé kaštany v karamelu

  • Počet porcí: 50 kousků
  • Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 800 g čerstvých jedlých kaštanů
  • 2 svitky skořice
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 čajová lžička oleje
  • 220 g krupicového cukru

Postup přípravy

  1. Kaštany nařízněte do kříže a vložte je do hrnce spolu s kořením. Zalijte vodou a vařte až 20 minut, dokud nejsou měkké.
  2. Po uvaření kaštany oloupejte a odložte stranou.
  3. V pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte cukr, 3 lžíce vody a olej. Zahřívejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout.
  4. Jakmile karamel dosáhne zlatavé barvy, přidejte do něj oloupané kaštany a dobře promíchejte, aby se obalily karamelem.
  5. Hotové kaštany rychle ochlaďte pod studenou tekoucí vodou, aby se karamel zpevnil.

Servírujte ideálně s vanilkovou zmrzlinou.

Krémová polévka z jedlých kaštanů
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Krémová polévka z jedlých kaštanů

Jemná krémová polévka z jedlých kaštanů vás zaručeně ohromí. Tato specialita se připravuje převážně na přelomu podzimu a zimy, kdy dozrávají jedlé kaštany. Jejich pečenou variantu asi netřeba představovat, objevte také tuto nevšední polévku podle našeho receptu.

Krémová polévka z jedlých kaštanů

Tipy pro ještě lepší recept

  • Při nákupu kaštanů vybírejte ty, které jsou pevné a těžké, což je znakem jejich čerstvosti.
  • Pokud máte v plánu kaštany skladovat, uchovávejte je v suchu a chladu, aby zůstaly co nejdéle čerstvé.
  • Karamelizaci můžete obohatit přidáním špetky soli do karamelu, což zvýrazní jeho chuť.

Zdroj: Kupi