Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Budoucnost nakupování nevyšla podle představ: Amazon zavírá další prodejny bez pokladen

Ian Dewar Photography / Shutterstock.com

Ačkoliv se může zdát, že jsou prodejny bez pokladen jasnou budoucností, někde tomu tak není. Amazon se nedávno rozhodl zavřít několik svých automatických prodejen a nedávno k nim přibyly další.

Přečtěte si také

Corn dog na špejli: Tento hit z amerických filmů si snadno připravíte doma

Amazon začal zavírat své prodejny bez pokladen už v loňském roce. Odůvodnil to tím, že se společnosti nedaří tak moc, jak očekávala. Ačkoliv jsou automatické prodejny novým a zajímavým konceptem, náklady na jejich provoz jsou velmi vysoké, takže se v některých oblastech nemusí vyplatit.

Jak fungují prodejny bez pokladen?

Prodejny Amazon Go fungují na inovativním způsobu nakupování, kdy zákazník zboží neskenuje na pokladně. Před vstupem do tohoto obchodu je nutné si stáhnout aplikaci, kterou zákazník otevře před vstupem do prodejny, aby u vstupu naskenoval svůj QR kód. Pak už si může libovolně vybírat zboží a vkládat si jej do tašky bez nutnosti jakéhokoliv dalšího skenování zboží. Vše sleduje komplexní systém kamer, který zaznamenává, jaké zboží si zákazník odnáší.

Zavírání prodejen začalo už loni, nyní pokračuje

Amazon loni zavřel 9 ze svých tehdejších 29 obchodů Amazon Go, které nemají pokladny, letos se k nim přidávají další. Ačkoliv měl Amazon ušetřit na výdajích za zaměstnance, nejspíš ani to nestačilo. Náklady na provoz takové prodejny jsou zkrátka velmi vysoké, což se společnosti z dlouhodobého hlediska nevyplácí.

Amazon zavřel prodejny v Seattlu, New Yorku a San Franciscu. Společnost musí snižovat náklady, kvůli čemuž musela pozastavit také výstavbu druhého sídla v severní Virginii u Washingtonu. Letos společnost zavřela další tři pobočky v New Yorku. „Když dojde k prodloužení nájemní smlouvy, je standardní obchodní praxí, že maloobchodníci vyhodnotí své portfolio prodejen a rozhodnou se, zda je nejlepší smlouvu prodloužit, nebo danou lokalitu uzavřít,“ sdělil pro web Retail Dive mluvčí společnosti Amazon. „V tomto případě sice tyto tři prodejny dosahovaly dobrých výsledků, ale s ohledem na náklady na pronájem jsme nemohli dosáhnout ekonomické výhodnosti, takže jsme se rozhodli pronájem neprodloužit a tyto pobočky jsme uzavřeli.“

V Česku skončil například Iceland, CZC a Electro World

Ani České republice se nevyhýbá zavírání různých prodejen. Například v roce 2022 u nás skončil řetězec Iceland, který prodával mražené potraviny původem z Anglie. Iceland nechtěl situaci dlouho komentovat, důvodem však měl být údajně Brexit.

Další zavírání prodejen proběhlo teprve nedávno u populárního CZC. Ačkoliv polské Allegro nejdříve slibovalo růst CZC, stal se opak a obchod s elektronikou postupně úplně zanikl. Podobný osud čekal i Electro World, který se spojil s Datartem a pod svým názvem činnost zcela ukončil.

Zdroje: CNN, Retail Dive, Mediaguru