Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V Česku běžně dostupné, v USA zakázané! Mák, Kinder, kaviár, čerstvé mléko a další potraviny, které jsou na black listu

Cineberg / Shutterstock.com

Věděli jste, že některé potraviny, které jsou v České republice běžně konzumovány, jsou v USA zakázané? Jaké jsou důvody těchto zákazů a které potraviny se na seznamu nacházejí? Zatímco si v Evropě dopřáváme široké spektrum chutí, obyvatelé Spojených států mají v některých případech omezený výběr. Pojďme se podívat na potraviny, které v USA nenajdete.

Přečtěte si také

Nechcete nebo nemůžete jíst maso? Dá se nahradit tak, aby vám nic nechybělo

Čerstvé mléko a jeho rizika

V USA je prodej čerstvého mléka omezen kvůli přísným zdravotním předpisům Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Nepasterizované mléko může obsahovat škodlivé bakterie, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Proto je v mnoha státech zakázáno a spotřebitelé se musí spokojit s pasterizovanými variantami, které však mohou ztratit některé cenné živiny.

Kaviár a ochrana ohrožených druhů

Kaviár z belugy, sevrugy a osetra je v USA zakázán kvůli snaze ochránit ohrožené druhy ryb, ze kterých je získáván. Mezinárodní organizace CITES se snaží chránit tyto druhy před vyhubením, což vede k omezení prodeje kaviáru v mnoha zemích. V České republice si kaviár stále můžeme koupit, ale jeho cena je značně vysoká.

Mák a jeho kontroverze

V USA je mák považován za problematický kvůli obsahu opiátů. Jeho pěstování je zakázáno, dovážet se mohou pouze semínka s minimálním obsahem těchto látek.

Kinder vajíčka a bezpečnostní obavy

Oblíbená sladkost s malou hračkou uvnitř Kinder vajíčka jsou v USA zakázána kvůli obavám z udušení malými částmi. Federální zákon z roku 1938 zakazuje prodej potravin obsahujících nejedlé části. Evropské děti si však tuto pochoutku nadále užívají.

Vitalii Stock / Shutterstock.com

Měkké sýry pod drobnohledem

Sýry jako Brie a Camembert jsou v USA omezeny kvůli riziku bakteriální kontaminace. Tyto měkké sýry zrají krátkou dobu, což je dle regulací FDA nebezpečné. Dovoz je povolen pouze pro sýry, které zrají alespoň 60 dní.

Foie Gras a etické otázky

Foie gras, známá pochoutka z vykrmených husích jater, je v několika státech USA, včetně Kalifornie, zakázána kvůli nehumánním metodám produkce. Překrmování hus a kachen vyvolává etické debaty, které vedly k omezení prodeje tohoto produktu.

Trans tuky a zdravotní rizika

Trans tuky, běžně používané v průmyslově zpracovaných potravinách, byly v USA zakázány kvůli jejich negativním účinkům na zdraví, včetně zvýšeného rizika srdečních chorob. Tento zákaz vedl k přepracování mnoha receptur.

Zdroje: Cornell Law School, HG, FDA, Tasting Table, Export USA