Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nikotinové sáčky VELO čelí problémům: Český trh zaplavují padělky

Natalia Bohren / Shutterstock.com

V posledních měsících se na českém trhu objevují padělky populárních nikotinových sáčků VELO, které vzbudily pozornost nejen mezi spotřebiteli, ale i u příslušných úřadů. Situace se zhoršila natolik, že výrobce, společnost British American Tobacco, zahájila spolupráci s celní správou pro ochranu svých práv.

Přečtěte si také

Holandský řízek: Co má český karbanátek z mletého masa společného s Holandskem?

Rozmach padělků: Kde a jak se objevují?

Nikotinové sáčky VELO, oblíbené zejména pro svou nenápadnost a snadné použití, se staly terčem padělatelů. Uživatelé na sociálních sítích upozorňují na neobvyklé chutě a vzhled, které se od originálu liší. Padělky se nejčastěji objevují v neoficiálních prodejnách, jako jsou vietnamské večerky nebo menší benzinové stanice.

Britská společnost British American Tobacco, výrobce originálních sáčků VELO, potvrdila, že podobné podněty registruje a vydala na svých stránkách varování, jak rozpoznat padělek od originálu. Ředitel komunikace Tomáš Tesař uvedl pro web PrahaIN, že se jedná o padělky, a společnost podnikla kroky k informování spotřebitelů a obchodních partnerů.

Kontroly a opatření

Generální ředitelství cel ve spolupráci se společností British American Tobacco zahájilo intenzivní kontroly. Od 1. října 2024 platí povinnost značit nikotinové sáčky kolkovou známkou, což celní správa důkladně monitoruje. „Prostředí prodeje vybraných výrobků aktivně sledujeme a doporučujeme výrobky bez řádného označení nekupovat,“ uvedla tisková mluvčí Vladimíra Malovíková.

Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřuje na dodržování zákona o ochraně zdraví a spotřebních daních. V roce 2023 bylo zjištěno nedodržení povinností ve více než polovině z kontrol, což podtrhuje závažnost situace.

Jak rozpoznat padělek?

British American Tobacco zveřejnilo detaily, jak odlišit originální VELO sáčky. Spotřebitelé by měli hledat český kolek, který je zárukou legálnosti a kvality. Zároveň apelují na spotřebitele, aby žádné produkty bez této známky nekupovali.

  • Na přední straně VELO najdete na etiketě plastické písmo, které malinko vystupuje.
  • Logo VELO prošlo redesignem a zjednodušilo se, padělky používají starší typ.
  • Na zadní straně originálního balení se nachází částečně odlepitelná etiketa s více informacemi.
  • Zdravotní varování je na krabičce tučným písmem a krabička je opatřena odtrhávacím proužkem.
  • Důležitým poznávacím znakem je také pojistka V-Lock, která chrání balení proti neoprávněné manipulaci a dětem.
  • Originální krabička nemá průhledné dno.
VELO

Padělky nejenže ohrožují zdraví spotřebitelů, ale také poškozují trh a pověst značky. Společnost British American Tobacco oceňuje spolupráci s celní správou a zdůrazňuje důležitost veřejného povědomí o nebezpečí padělaných výrobků.

Situace na českém trhu s nikotinovými sáčky vyžaduje zvýšenou pozornost jak ze strany spotřebitelů, tak prodejců. Kvalita a bezpečnost výrobků by měly být na prvním místě, proto je důležité důkladně prověřit každý nákup. Spotřebitelé by se měli obracet na oficiální prodejce a vyhýbat se neoznačeným produktům.

Padělky se týkají i e-cigaret

Spotřebitelé by měli být obezřetní nejen při výběru nikotinových sáčků, ale také při nákupu e-cigaret! Některé z těchto výrobků překračují povolený limit nikotinu až o 18 gramů, což může být toxické. V posledních letech se mnoho kuřáků rozhodlo přejít z tradičních cigaret na elektronické v naději, že tímto způsobem zmírní svou závislost na nikotinu bez větších zdravotních rizik. Bohužel, skutečnost může být jiná.

I když elektronické cigarety nevytvářejí škodlivé látky jako dehet, oxid uhelnatý či kyanovodík, jejich uživatelé by měli zůstat obezřetní. V poslední době se totiž na trhu opět objevily nebezpečné padělky, které představují závažné zdravotní riziko. O této problematice jsme již informovali na Kupi v předchozím článku.

Zdroje: Kupi, PrahaIN, British American Tobacco, ČOI