Jistě jste už slyšeli názor, že je užívání doplňků stravy a vitamínů k ničemu, protože lidé nevidí žádné benefity. Chyba nemusí být v samotném produktu, ale i ve způsobu a době užívání. Víte, kdy co brát, aby to mělo efekt?
Doplňky stravy jsou v posledních letech velmi diskutabilním tématem, přičemž se řeší, zda se jedná o marketingový tah, nebo zda jsou opravdu zdraví prospěšné. Jednou z chyb, které lidé v souvislosti s vitamíny dělají, je, že nemají znalosti o tom, kdy a jak je správně užívat. Některé by se měly brát ráno na lačno, jiné po jídle, další před spaním a u některých na době užívání nezáleží. Máte v tom pořádek?
Pravdou je, že většina vitamínů se může užívat kdykoliv během dne. Každý vitamín ale hraje v organismu jinou úlohu, a proto i jeho podávání může být vázáno na denní dobu nebo příjem potravy.
Vitamíny se dělí na vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Mezi ty rozpustné ve vodě, tzv. hydrosolubilní, patří vitamíny skupiny B a vitamín C. Liposolubilní jsou vitamíny rozpustné v tucích a jedná se o vitamín A, D, E a K. Vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích je vázáno na příjem potravy, a proto se doporučuje jejich užívání po jídle, čímž dochází k jejich lepšímu využití organismem.
Vitamín C mnoho lidí užívá ráno, ale neexistuje pravidlo, které by nutnost ranního podávání potvrzovalo. Existuje 8 vitamínů B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), z nichž každý má jiný účinek na organismus. Obecně je jejich podávání možné kdykoli během dne, obvykle s jídlem.
Jiné to může být u minerálů. Uveďme si nějaké příklady. Hořčík lze podávat ráno, ale také kdykoli během dne, např. při větší psychické či fyzické námaze, ale i večer pro jeho relaxační účinek. Vápník se doporučuje podávat večer při jídle nebo po jídle, kdy dochází k jeho lepšímu vstřebávání. Železo se užívá nalačno, což je hodinu před jídlem nebo dvě hodiny po jídle. Nesmí se zapíjet čajem nebo kávou, nejlepší je voda nebo ovocný džus. Často se kombinuje s vitamínem C, který podporuje jeho vstřebávání. Zinek je lepší užívat s jídlem nebo po jídle.
Pokud má pacient nevyváženou stravu a potřebuje doplnit komplex vitamínů a minerálů, je výhodné sáhnout po tzv. multivitamínech, které obvykle kromě komplexu vitamínů obsahují také minerální látky. V tomto případě by se přípravek měl užívat po jídle.
Probiotika jsou nepatogenní střevní bakterie nebo kvasinky, které mohou pozitivně ovlivnit lidský organismus zlepšením jeho střevního mikrobiomu. Mezi probiotika patří bifidobakterie, laktobacily, koky a kvasinky. Bifidobakterií existuje celá řada, přirozeně se nacházejí ve střevech a přispívají mj. k trávení vlákniny a dalších cukrů, které organismus nedokáže sám strávit.
Laktobacily jsou bakterie mléčného kvašení, některé druhy se nacházejí ve fermentovaných potravinách. V léčivých přípravcích nebo doplňcích stravy najdeme kombinace kmenů různých probiotik podle toho, za jakým účelem je chceme doplňovat.
Probiotika se doporučují např. ke zmírnění problémů spojených s trávením, při kolikách, průjmech, zácpě, u alergií a atopického ekzému u dětí, na úpravu střevního mikrobiomu při léčbě antibiotiky, při dysmikrobii, na posílení imunitního systému a při opakujících se infekcích.
Pokud se užívají při léčbě antibiotiky, pak je vhodné nechávat alespoň dvouhodinový interval mezi jejich podáváním. Probiotika se mohou podávat nezávisle na příjmu potravy. Nejlépe je přečíst si příbalový leták konkrétního přípravku, kde je doporučení ohledně způsobu podávání. Nedoporučuje se však jejich podávání s velmi studeným nebo naopak horkým nápojem či potravou, aby nedošlo ke zničení jejich účinnosti.
Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.
Výsledky lze vidět podle toho, za jakým účelem se podávají. Pokud se jedná o akutní problém, jejich účinek je rychlejší, např. dokáží zkrátit dobu trvání průjmu. Při léčbě antibiotiky se doporučuje jejich podávání po celou dobu léčby a ještě 7–14 dní po jejím ukončení. Probiotika se mohou užívat i dlouhodobě, právě při různých chronických onemocněních. Důležité je vybrat správné probiotické kmeny v závislosti na zdravotním problému.
Mnoho lidí si myslí, že zaznamená první výsledky po týdnu užívání. To je ale chyba, je totiž nutné doplňky stravy užívat pravidelně po dobu 2–3 měsíců a až poté pozorovovat změny.
Zdroj: PharmDr. Ivana Lánová – lékárnice, odborná zástupkyně a konzultantka BENU, Brainmarket, Herbs energy, Cleveland Clinic, Healthline