Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zapomeňte na Thermomix, raději běžte do rýžovaru! Je levnější a jeden typ dokonce zvládne z rýže odstranit až 40 % cukru

Sencor

Přemýšleli jste někdy o pořízení rýžovaru, ale zavrhli jste ho jako další „krám“ do kuchyně? Přesvědčíme vás o opaku! Dnešní moderní rýžovary bychom už mohli považovat za doslova multifunkční přístroje, které umí kde co. Zvládnou totiž mnohem víc než jen přípravu rýže a díky nim může být vaření i v časovém presu extra rychlé a jednoduché. Hodit se navíc bude i lidem, kteří by chtěli jíst zdravěji a shodit nějaké to kilo.

Přečtěte si také

Topíte? Vyhněte se zavčas častým chybám a nevyhazujte peníze do luftu

Co umí rýžovar?

Zmínili jsme, že dnešní rýžovary umí víc než jen rýži. Jak to tedy je? Základní modely, které pořídíte už od pár stovek, zvládnou perfektně uvařit všechny druhy rýže, a to hezky rovnoměrně a bez připálení. Bez problémů v nich často uděláte i další luštěniny, podusíte zeleninu či ryby. Většina také disponuje funkcí automatického vypnutí a udržování teploty.

Pokročilé modely se pohybují okolo pár tisíc korun. Počáteční investice se ale rozhodně vyplatí množstvím funkcí, díky kterým se z rýžovaru stává spíš multifunkční hrnec. V jednom přístroji uvaříte polévku, kaši, rizoto či dušené jídlo i maso. Tyto přístroje navíc k základním funkcím umí ohřát studené jídlo, odložit start a některé dokonce i uvařit jogurt. Jsou často vybaveny větší nerezovou nádobou i digitálním displejem.

Low Carb

Aby toho nebylo málo, dnes můžeme na trhu najít i rýžovary s funkcí Low Carb. Tu ocení především diabetici, ale i ti, kteří by chtěli naskočit na vlnu zdravějšího stravování a začít hubnout. Díky této funkci totiž dokážete uvařit rýži s nízkým obsahem sacharidů. Snížení jejich příjmu pomáhá lépe udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, zmenšuje kalorický příjem a podporuje hubnutí.

Jak vybrat rýžovar?

Při výběru rozhodně zvažte kolika členům domácnosti bude rýžovar sloužit, podle toho pak vybírejte velikost nádoby. Pro pár obvykle stačí rýžovar s kapacitou kolem 1 až 2 litrů, pro čtyřčlennou rodinu by byl vhodnější rýžovar s kapacitou 3 až 5 litrů.

Podle toho, jestli plánujete vařit pouze rýži nebo i další jídla, se zaměřte na funkce. Od těch se pak samozřejmě odvíjí také cena. Rozhodně zvažte i povrch, nepřilnavý se mnohem lépe čistí. Nakonec si nezapomeňte zkontrolovat celkovou velikost přístroje, v malé kuchyni mohou velké přístroje zbytečně zavazet. 

zblaster / Shutterstock.com

Správné používání rýžovaru

Použití rýžovaru pro vaření rýže snad nemůže být jednodušší. Stačí otevřít, nasypat do nádoby rýži a přidat vodu. Přístroj se postará o zbytek. Dávejte si pozor, abyste ho během vaření neotevírali, tím totiž uniká pára i vlhkost a narušuje se proces vaření. Rýže pak nemusí být tak rovnoměrně připravená. Pokud si ale při počátečním používání nejste jistí a rýžovar sem tam otevřete, k žádné zásadní pohromě nedojde.

V čem většina lidí na začátku tápe, je poměr vody a rýže. Ten je totiž zásadní pro dokonalý výsledek a měl by být uveden buď v návodu rýžovaru, nebo na obalu zvolené rýže. Součástí balení přístroje je ve většině případů odměrka, která vám s dávkováním pomůže.

Doporučovaný poměr vody a rýže

  • Bílá dlouhozrnná (basmati, jasmínová): 1 díl rýže : 1,5–2 dílům vody (basmati 1 : 1,75, jasmínová 1 : 1,5)
  • Hnědá rýže: 1 díl rýže : 2,5–3 dílům vody
  • Sushi rýže (krátkozrnná): 1 díl rýže : 1,2–1,5 dílu vody
  • Arborio (rýže pro rizoto): 1 díl rýže : 3 dílům vody

Před vařením doporučujeme rýži několikrát propláchnout studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob.

Top rýžovary

Sencor Low Carb rýžovar SRM 2000 WH

Výborně hodnocená novinka na trhu. Uživatelé si pochvalují kompaktní velikost, elegantní a zároveň jednoduchý design. Zároveň tento skladný rýžovar nabízí relativně velkou 2 l nádobu, 10 funkcí vaření a velký dotykový displej. Zvládnete v něm kromě rýže i kaše, polévky, rizota, dušená jídla, pomalé vaření a další. Velkou výhodou je již zmíněný Low Carb program, který redukuje množství sacharidů a cukrů v rýži až o 40 %. Během vaření se přebytečné cukry oddělují od škrobu, aniž by to mělo vliv na chuť nebo texturu rýže. Perfektní volba pro diabetiky a ty, kteří se snaží zhubnout.

Keramický rýžovar Catler CR 600

Keramický rýžovar pro ty, které zajímá zdravé vaření. Vnitřní nádoba z přírodní keramiky je nezávadná, nepřilnavá, bez chemických a umělých přísad i kovů. Nabízí objem 2,5 l, 6 automatických programů, mezi které patří polévky, kaše, vaření rýže i pomalé vaření. V balení pak kromě odměrky, lžíce a naběračky najdete i dvě keramické poklice.

Concept Rýžovar RE2020 650W

Jeden z nejlevnějších modelů vystačí pro ty, kteří mají zájem výhradně o vaření rýže. Disponuje nádobou o objemu 1,5 l, napařovací vložkou na dušení zeleniny a také funkcí udržování teploty. Je to cenově výhodná možnost, která sice neurazí, ale také nijak zvlášť nenadchne. Často se stává, že tyto spotřebiče skončí v komoře, kde se na ně postupně usazuje prach vedle dalších zapomenutých přístrojů.

Pokud však plánujete rýžovar využívat skutečně pravidelně, doporučujeme investovat do dražších modelů, které nabídnou lepší funkce a delší životnost.

Sencor

Dýňové rizoto z rýžovaru – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 200 g rýže Arborio nebo jiné rýže vhodné na rizoto
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu nebo jiného sýra jako ricotta, lučina nebo mascarpone
  • špetka soli a pepře
  • na posypání bylinky, dýňová semínka, slanina nebo hrášek (volitelné)
Kupi

Postup:

  1. Nakrájejte dýni na cca 2cm kostičky, cibuli na jemno a prolisujte česnek.
  2. Zapněte rýžovar a nechte ho zahřát. Přidejte olivový olej. Na něm osmahněte za stálého míchání česnek a cibuli po dobu 1 minuty.
  3. Přidejte dýni a míchejte další minutu. Osolte, opepřete, přisypte rýži a zalijte vše vývarem.
  4. Zamíchejte, zavřete víko a spusťte vaření. Po dokončení programu nechte rýži dojít ještě 10 minut.
  5. Nakonec vmíchejte zvolený sýr, díky kterému bude rizoto krásně krémové.
  6. Podávejte posypané bylinkami, dýňovými semínky či slaninou.

Ovesná kaše z rýžovaru s jablky a skořicí – recept

Suroviny na 2 porce:

  • 1 jablko
  • 1 šálek ovesných vloček
  • ½ lžičky skořice
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru či medu
  • 1 a ¾ šálku vody
  • špetka soli
olepeshkina / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nakrájejte jablko na malé kostičky, vložte do rýžovaru a přisypte ovesné vločky, cukr (nebo med), skořici a špetku soli.
  2. Přilijte vodu a promíchejte. Zavřete víko a spusťte program na přípravu kaší (cca 10–15 min).
  3. Vařte až do dosažení požadované konzistence. V případě, že je kaše hotová, můžete program vypnout ručně dříve, než doběhne.
  • Tip: Místo jablek můžete zvolit jakékoli jiné oblíbené ovoce, na které máte zrovna chuť.
Zeleninový vývar
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.

Zeleninový vývar

Zeleninová polévka z rýžovaru – recept

Ingredience na 3–4 porce:

  • 2 střední brambory
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 petržel
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené majoránky

Postup:

  1. Zapněte na rýžovaru funkci pro vaření polévek (pokud ji nabízí) a nechte ho zahřát.
  2. Mezitím si oloupejte a nakrájejte veškerou zeleninu na menší kousky. Cibuli nasekejte na jemno a česnek prolisujte.
  3. V rozehřátém rýžovaru si na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek.
  4. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Krátce restujte, aby se chutě propojily.
  5. Přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar, tymián a majoránku. Osolte a opepřete podle chuti.
  6. Zavřete rýžovar a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne. To může trvat přibližně 30–40 minut, v závislosti na typu rýžovaru.

Zdroje: Sencor, Catler, Concept, Kupi, Healthline