Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V evropských obchodech se objevují skenery na zralost ovoce. Zákazníkům mohou ušetřit peníze

OneThird, Jumbo

Lidé na sociálních sítích jsou nadšení ze skenerů na zralost ovoce, které se zatím objevují pouze v zahraničí. Zákazníkům totiž mohou ušetřit nemalé peníze. O co se jedná? A můžeme se na podobnou vychytávku těšit brzy i v Česku?

Přečtěte si také

Žádný telefon, sluchátka ani konverzace. Proč vyzkoušet trend tichého chození?

V maloobchodních prodejnách v Evropě se začaly objevovat skenery určené na měření čerstvosti a zralosti ovoce, které nejlépe fungují na avokádo, u kterého nelze zralost vždy jednoznačně určit, navíc může mačkání zákazníků avokáda zničit. Díky skenerům tedy mohou ušetřit peníze nejen zákazníci, ale také obchodníci. Skenery se však zatím bohužel nenachází ve všech zemích. Jak fungují?

Skenery budou brzy kontrolovat více druhů ovoce

Technologii na skenování kvality vyvinula společnost OneThird s pomocí umělé inteligence. Ty zatím v obchodech kontrolují pouze avokádo, odborníci však pracují na tom, aby je naprogramovali také na kontrolu manga, melounů a kiwi.

„Náš systém je založen na umělé inteligenci, a aby umělá inteligence fungovala, potřebujete data. O mangu už máme poměrně hodně dat. Takže si myslím, že to budeme moci relativně brzy zveřejnit. U melounů a kiwi to bude trvat trochu déle,“ sdělil za nizozemskou společnost OneThird Marco Snikkers.

Skenery se objevily v několika evropských zemích

Ačkoliv skenery zatím v Česku nemáme, jsou čím dál častěji k vidění v jiných evropských zemích. Již nyní je mají některé obchody v Nizozemsku, ve Švýcarsku a také ve Španělsku v supermarketech Jumbo a Migros. Jestli se objeví i v dalších zemích, zatím není jisté. V blízké budoucnosti by se měly skenery objevit také ve Velké Británii. V České republice tyto obchody nemáme, takže se skenerů pravděpodobně v nejbližší době nedočkáme.

Skeptičtí byli i samotní obchodníci

Ani obchodníci nejdříve nevěřili tomu, že by skener dokázal zkontrolovat kvalitu ovoce. Ve skutečnosti se o kontrolu stará umělá inteligence, která je v poslední době velmi rozšířená a umí dělat spoustu užitečných věcí. Někde už dokonce umí nahradit i ochranku. Společnost OneThird dostává tolik pozitivních reakcí klientů, že jsou tím podle svých slov sami ohromeni.

Zdroj: Fruitnet, OneThird, Kupi