Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hnojení jehličnanů na podzim: Kdy a jaká hnojiva používat?

Yulia_B / Shutterstock.com

Jehličnaté stromy a keře se hnojí obvykle jednou až třikrát ročně, v závislosti na nutričních nárocích druhu a úrodnosti půdy. Podzimní hnojení má za úkol připravit jehličnaté stromy a keře na nadcházející zimu. Hnojivo by mělo obsahovat hodně draslíku a fosforu. Jaká hnojiva používat a jaké jsou jejich výhody?

Přečtěte si také

Triky, díky kterým houby v restauraci chutnají lépe než doma. Naučte se je taky

Kdy přihnojovat jehličnany?

Na podzim se rostliny připravují na období zimního spánku, a proto se vyplatí používat hnojivo s vyšším podílem draslíku, které posílí rostlinné buňky a zvýší jejich odolnost vůči mrazu. „Podzimní hnojení jehličnanů začíná v srpnu a pokračuje až do října nebo listopadu,“ sdělila pro Kupi.cz zahradnice Stanislava Erbenová. Záleží na druhu hnojiva. Speciální podzimní minerální hnojiva se aplikují každé 3–4 týdny na přelomu léta a podzimu.

TIP zahradnice!

„Ke konci podzimu můžete mladé jehličnany přikrýt bílou agrotextilií. Díky tomu omezíte transpiraci vody z nadzemních částí a zabráníte jejich vysychání,“ radí Stanislava Erbenová.

Správně používaná podzimní hnojiva poskytují mnoho výhod. Jehličnany díky nim lépe snášejí náročné zimní měsíce.

Jaká hnojiva používat?

Pro podzimní hnojení jehličnanů jsou vhodná hnojiva jak minerální, tak organická. V minerálních hnojivech nesmí být žádný dusík, protože by mohl jehličnany podpořit k dalšímu intenzivnímu růstu. Složení podzimního hnojiva by mělo obsahovat zvýšené množství fosforu a draslíku. Na trhu jsou běžně dostupná různá hnojiva pro jehličnaté stromy a keře.

„Vyzkoušet můžete AGRO Podzimní hnojivo pro jehličnany, které zvyšuje odolnost dřevin proti vymrzání a zabraňuje opadávání a hnědnutí jehličí přes zimu, nebo podzimní granulované hnojivo MINERAL na jehličnany. Toto hnojivo obsahuje hořkou sůl, jež zabraňuje žloutnutí a hnědnutí jehličnanů,“ vysvětluje zahradnice.

Při používání hnojiv je důležitá pravidelnost a vyvarování se nadměrnému hnojení. Jehličnany mají poměrně nízké nároky na živiny, proto je není třeba přehnojovat. Důležité je dodržovat doporučené dávkování hnojiva. Velmi důležitá je také pravidelná a rovnoměrná zálivka. Hnojivo se tak lépe rozprostře v půdě a kořeny rostlin jej budou snadněji přijímat.

Potapov Sergey / Shutterstock.com

Proč jehličnany potřebují na podzim organické hnojivo?

Aplikace minerálního podzimního hnojiva je velmi snadná. Stačí pod jehličnany nasypat granule podzimního hnojiva a jemně promíchat s půdou, buď ručně, nebo hráběmi. Je třeba myslet na to, že složky obsažené v hnojivech (fosfor, hořčík a draslík), jsou vodou postupně vyplavovány. Záleží na intenzitě srážek a typu půdy. Pokud je půda lehká a písčitá, proces vyplavování je rychlejší.

Abychom udrželi živiny a vodu v půdě, vyplatí se ji pravidelně obohacovat humusem. Bohatým zdrojem humusu je například kompost, ale také zahradní rašelina, kůra nebo štěpka. Tam, kde je v půdě humus, jehličnany lépe rostou. Navíc zabraňuje chorobám a promrzání půdy.

Nároky jehličnanů na výživu

Všechny jehličnany nemají stejné nároky na výživu. Mnoha druhům se daří v suché a chudé půdě a snáší nedostatek světla. Většina z nich má však střední nebo vysoké požadavky na výživu.

Jehličnany s vysokými nároky na výživu:

  • Tis obecný
  • Smrk ztepilý
  • Borovice japonská
  • Smrk kanadský

Jehličnany s průměrnými nároky:

  • Smrk pichlavý
  • Jalovec skalní
  • Borovice limba
  • Jalovec šupinatý
Veera / Shutterstock.com

Jehličnany s nízkými nároky na výživu:

  • Jalovec obecný
  • Borovice černá
  • Borovice lesní
  • Jalovec chvojka

Zdroje: Kupi