Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zdá se vám LEGO příliš drahé? Objevte řadu levnějších alternativ a kompatibilních stavebnic

Visut Apiwatamon / Shutterstock.com

LEGO patří k nejznámějším a nejoblíbenějším hračkám, se kterými si vyhrají děti i dospělí. Cena za běžně dostupné sety se však může vyšplhat až na několik tisíc korun a není proto divu, že se na trhu objevuje čím dál více alternativ. Na první pohled vypadají jako originální kostičky, lákají však levnější cenovkou. Podívejte se, jaké stavebnice podobné originální stavebnici LEGO existují, a co se z nich dá poskládat.

Přečtěte si také

Fitness zmrzlina z cottage je hitem internetu: Připravte si ji a mlsejte bez výčitek

Československý originál

Začít můžeme hned tradiční českou značkou Chemoplast Cheva, která se jako cenově dostupnější alternativa objevila na našem trhu již v roce 1991. Ačkoliv jsou kostičky svým dánským předlohám podobné, mají kvůli autorským právům o něco jiné rozměry, a proto do originálu nepasují. I přesto dodnes patří mezi oblíbené hračky.

Od aut přes domy až po kytky a zvířata

O svůj patent na kostky již LEGO před lety přišlo, a tak se postupně s rozličnými napodobeninami roztrhl pytel. Sehnat se dnes dají nejrůznější stavebnice oblíbené mezi kluky i holkami, na motivy známých filmů jako jsou Hvězdné války i stavebnice pro větší děti a dospělé, kterým v posledních letech vévodí botanické kolekce, roztomilé figurky zvířat, architektonicky zajímavé budovy, umělecké obrazy nebo různé modely závodních aut či lodí.

Celá řada napodobujících značek také těží z toho, že LEGO z etických důvodů nevydává sety s vojenskou tematikou, a nabízí proto vlastní „zelené a maskáčové“ produktové řady.

CHEVA

Stavebnice má Lidl i Sinsay

Většinu napodobenin u nás seženete na internetu, ať už u velkých prodejců nebo v online hračkářstvích, některé značky u nás provozují také vlastní e-shopy.

Své stavebnice prodává za příznivé ceny dokonce i Lidl pod značkou Playtive. S dílky LEGO jsou kompatibilní a potěší malé nadšence do hasičů, policistů, rytířů a dalších témat. Rodičům zase udělá radost dostupná cena.

Plastové kostky nedávno do sortimentu zařadil i obchod Sinsay, který mimo jiné nabízí v poslední době populární stavebnice kytic nebo adventní kalendář. Ten může oproti originálním LEGO kalendářům vycházet i dráž, na rozdíl od panáčků v něm ale na každý den najdete mini skládačky s vánoční tematikou, tedy obsahuje mnohem více zajímavějších dílků.

Kompatibilní kostky pro každého

Co se dalších dostupných a kompatibilních značek na trhu týče, pokud vás nebo vaše děti u kostek zajímají modely aut, lodí, stíhaček a jiných dopravních prostředků, pak mrkněte například na značku Cobi, která rovněž nabízí sady s vojenskou tematikou. Nejedná se o zcela nejlevnější produkty, u většiny stavebnic počítejte s cenou řádově tisíci korun.

Rozmanitou nabídku aut a strojů (včetně těch inspirovaných sérií LEGO Technics) nabízí i značky Mould King nebo Wange, v jejichž portfoliu najdete také stavebnice zvířat, rostlin nebo známých památek a městských, venkovských i historických budov. Ty na trh uvádí i značka Bricklink.

Většinu výše zmíněného vyrábí rovněž firma Sluban, pod kterou navíc najdete cenově dostupné stavebnice pro dívky inspirované řadou LEGO Friends. I u těch největších domů a hradů se s cenou vejdete maximálně do patnácti stovek, což může být i jednou tak méně než u konkurenčních značek.

Pro nejmenší pak můžete sáhnout například po kostkách MegaBlock (nejsou ale kompatibilní s jinými stavebnicemi) nebo Unico plus, které pasují do větších kostiček i jiných značek.

COBI

Kopírující čínské vykrádačky

A zatímco všechny výše zmíněné značky produkují vlastní série s potřebnými licencemi, ještě donedávna se daly koupit také napodobeniny nechvalně známé firmy Lepin, která se nezdráhala LEGO kostku po kostce kopírovat celými sety a dokonce i totožným vzhledem krabic s logem stejného fontu v červeném čtverci. V roce 2020 však definitivně prohrála soudní spor se společností LEGO a její padělky z trhu zmizely (případně na některé stále můžete narazit u přeprodejců).

Výrobce jako takový však funguje dál a stejně jako řada dalších čínských „no name“ značek nabízí své zboží především na online tržištích typu Aliexpress nebo Temu, ne vždy je však zaručené, že disponuje důležitými certifikáty kvality a bezpečnosti. Koupit se zde navíc dají sety kostek bez krabice, které mohou pocházet z původních padělků stažených z prodeje.

Zdroje: Matyho kostky, JM Bricklayer, LEGO, Kupi, Chemoplast CHEVA