Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pozor na padělky e-cigaret! Některé z nich přesahují povolený limit nikotinu až o 18 gramů a mohou být toxické

Elena Belodedova / Shutterstock.com

V posledních letech se spousta kuřáků rozhodla přejít z klasických cigaret na elektronické s nadějí, že tímto krokem uhasí svou závislost na nikotinu, a to bez větší újmy na zdraví. Nicméně opak je pravdou. I přesto, že elektronické cigarety neprodukují nebezpečné látky, jako je například dehet, oxid uhelnatý či kyanovodík, měli by se mít jejich kupující na pozoru. V poslední době se totiž na trhu opět objevilo několik nebezpečných padělků, které představují vážné zdravotní riziko.

Přečtěte si také

Vysoká daň nutí kuřáky nakupovat cigarety v zahraničí, především v Polsku, a bují i pašování

Pozor na zdraví škodlivé padělky

Fungování elektronických cigaret nebo chcete-li e-cigaret či vapů je založeno na principu zahřívání tekutiny proměňující se v páru, kterou kuřák s každým potáhnutím inhaluje. Jedná se o relativně nový produkt, a proto není zatím zcela jasné, jaké účinky může mít na své uživatele.

Studie sice ukazují, že jsou vapy méně škodlivé než ty klasické, protože na rozdíl od nich neobsahují rakovinotvorný tabák a další toxické látky. Je však příliš brzy na to tvrdit, že je jejich užívání zcela bezrizikové.

Není to tak dávno, co se na trhu vyskytly padělky s nadlimitním obsahem látek škodících lidskému organismu. Již v březnu letošního roku vydala Krajská hygienická stanice varování před některými nebezpečnými jednorázovými elektronickými cigaretami. Nyní upozornila Evropská komise na další produkty, které obsahují nadlimitní množství náplně a představují tak vážné riziko pro jejich spotřebitele.

Nebezpečí tkví v překročení povoleného limitu

I přesto, že je stanoven maximální povolený limit náplně elektronických cigaret na 2 ml, někteří prodejci vypouští do oběhu výrobky s nadlimitním množstvím. Překročení stanovených norem však představuje závažné riziko pro potenciální kupce, protože nelze spolehlivě odhadnout rozložení jednotlivých látek v produktu. Právě vyšší dávka nikotinu v produktu přitom může způsobit vážné zdravotní komplikace pro konzumenta.

Stejně jako v první půlce tohoto roku se i v uplynulých týdnech vyskytlo na území Česka několik nebezpečných padělků elektronických cigaret různého původu. Zachyceny byly cigarety z Polska, Spojených států amerických i Číny.

Všechny byly vzhledem k jejich škodlivosti vyřazeny z prodeje. Konkrétním důvodem jejich stažení je jejich vysoká toxicita způsobená překročením hraničního množství nikotinu, což představuje riziko jak při kontaktu výrobku s kůží, tak při jeho vdechování. Z průzkumu vzešlo hned několik vzorků s vysoce nadlimitním množstvím nikotinu. Většina z produktů obsahovala 20 ml tekutiny namísto bezpečného limitu 2 ml.

Evropská komise

Kterým konkrétním produktům se vyvarovat?

BUGATTI, značka: Aroma King, příchuť: BLUEBERRY BUBBLE GUM, WATERMELON ICE, kód: 5905909000203, 5905909000357, země původu: Polsko, riziko: nadměrné množství tekutiny obsahující nikotin (15 ml)

Apple Berry Blast, značka: IMOMENT, číslo šarže: 24040501G, kód: 6975255094903, země původu: Čínská lidová republika, riziko: nadměrné množství tekutiny obsahující nikotin (18 ml)

Grin bar, 25000 PUFFS, 20 ML ELIQUID, příchuť: STRAWBERRY WATERMELON, kód: 6718912428266, země původu: Čínská lidová republika, riziko: nadměrné množství tekutiny obsahující nikotin (20 ml)

Disposable electronic cigarette Grin bar, 25000 PUFFS, značka: Grin bar, příchuť: BLUEBERRY CHERRY CRANBERRY, WATERMELON BRAZZ ICE, země původu: Čínská lidová republika, kód: 0794677714000, 0794677714116, riziko: nadměrné množství tekutiny obsahující nikotin (20 ml)

Fantazia us, příchuť: ALOE GRAPE, DRAGON FRUIT, ICED PEACH, ICED WATERMELON, KIWI PASSION FRUIT, země původu: USA, kód: 6975255095528, 6975255095535, 6975255095542, 6975255095559, riziko: nadměrné množství tekutiny obsahující nikotin (20 ml)

Zdroj: Evropská komise, Cancer Research UK, Hygienická stanice Praha, Kupi