Pokud toužíte po sladkém osvěžení s nádechem Středomoří, máme pro vás tip, který si vás získá. Pomerančový koláč, známý jako Portokalopita, přináší do vaší kuchyně vůni a chuť Řecka, kde sladkosti mají svou nezaměnitelnou podobu. Jednoduchá příprava a jedinečné složení ingrediencí vám umožní vytvořit dobrotu, kterou si zamilujete nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé.
Řecká inspirace ve vaší kuchyni: Portokalopita
Pomerančový koláč, známý jako Portokalopita, je jedním z pokladů řecké cukrářské tradice, který kombinuje intenzivní vůni pomerančů s jemností filo těsta. Tento koláč je oblíbený nejen díky své lahodné chuti, ale také pro svou univerzálnost a jednoduchost přípravy.
V Řecku, zemi bohaté na olivové háje, citrusové sady a mořské pohlednice, je pečení doslova uměním. Portokalopita se často podává po večeři jako sladká tečka nebo společně s odpolední kávou, přičemž její historie sahá daleko do minulosti.
Už ve starověku byly pomeranče ceněny pro svou sladkou a osvěžující chuť a staly se nezbytnou součástí kuchyní po celém Středozemí. Když se k této chuti přidají voňavé koření a charakteristická křupavá kůrka filo těsta, výsledek je naprosto neodolatelný. Připravte se na to, že vaše kuchyně bude provoněna vůní, kterou nelze s ničím jiným splést.
Pomerančový dezert – recept
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 75 minut
Ingredience
- 200 g řeckého jogurtu
- 300 ml rostlinného oleje
- 200 g cukru
- 300 ml pomerančové šťávy
- kůra z jednoho pomeranče
- 4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 450 g filo těsta (dostupné v kamenných i internetových obchodech s potravinami)
- 4 vejce
Na sirup
- 400 ml vody
- 400 g cukru
- 1 skořicová tyčinka
- kůra z velkého pomeranče
Mostovyi Sergii Igorevich / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve nechte filo těsto rozprostřené na pracovní ploše odpočívat zhruba 20 minut, dokud jemně neoschne, nebo ho dejte do trouby na 100 ºC a sušte, až začne být křehké.
- Zatímco těsto schne, připravte si sirup.
- Smíchejte vodu, cukr, skořici a pomerančovou kůru a vařte asi 10 minut na nízkém plameni.
- Nechte vystydnout. Předehřejte troubu na 180 ºC a pekáč o rozměrech 30×20 cm potřete olejem. V misce ušlehejte vejce, cukr a olej, pak přidejte jogurt, pomerančovou šťávu, kůru i vanilkový extrakt.
- Poté rukama rozmělněné filo těsto zapracujte do směsi.
- Těsto vyrovnejte do pekáče a pečte 45 minut, dokud nebude zlatavé.
- Když je koláč ještě horký, zalijte ho studeným sirupem a nechte jej dobře vsáknout, než ho uložíte na několik hodin do lednice.
Tipy z redakce
Filo těsto můžete najít ve velkých supermarketech v sekci chlazeného zboží. Aby vám těsto při práci neoschlo, přikrývejte ho vlhkou utěrkou. Pokud chcete, aby byl koláč méně sladký, můžete snížit množství cukru v sirupu. Koláč chutná nejlépe následující den, kdy se sirup dokonale vsákne.
Jak udělat filo těsto doma?
Domácí filo těsto je vždycky lepší než to z mrazáku a zvládnete si ho vyrobit sami. Je potřeba být trpělivý a přesně postupovat. Pak si můžete pochutnat na tomhle řeckém zázraku!
Co budete potřebovat?
- 4 hrnky hladké mouky (a trochu navíc na práci s těstem)
- 5 lžiček olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky bílého vinného octa
- ¾ hrnku teplé vody (asi 43 °C)
- ½ hrnku kukuřičného škrobu
Řecký gyros v pitě
Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.
Řecký gyros v pitě
Jak na to?
- Do velké mísy nasypte 2 hrnky mouky a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte olej, ocet a vodu. Rukama zpracujte těsto, až se přestane lepit na mísu, to trvá 1 až 2 minuty. Pak těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu.
- Hněťte těsto, a když se začne lepit, přidejte mouku. Asi po 5 minutách by mělo být pružné a hladké. Zabalte ho do folie a nechte ho 1 až 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
- Po odpočinku rozdělte těsto na 20 stejných dílků. Z každého dílku udělejte kuličku a položte na talíř, který přikryjte folií, aby kuličky nevysychaly, než s nimi budete dál pracovat.
- Smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi mouky a posypte touto směsí pracovní plochu a první kuličku těsta. Vyválejte ji na tenký kruh o průměru asi 15 cm.
- Až budete mít pět tenkých plátků, lehce je posypte směsí mouky a škrobu, naskládejte na sebe a znovu vyválejte. Toto zopakujte, až budou plátky velmi tenké.
- Hotové plátky můžete hned použít, nebo dát do ledničky. Pokud je chcete uložit, dejte je na pečicí papír, smotejte a zabalte do folie. V lednici vydrží až 24 hodin.
Zdroj: Kupi