Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Známe letošní vítěze soutěže Hračka roku: Tohle je nejlepší míč, LEGO i české pohádkové divadlo

Fh Photo / Shutterstock.com

Došla vám inspirace pro nákup hraček nebo jen chcete svým dětem dopřát ty nejlepší z nejlepších? Mrkněte se na vítěze 17. ročníku soutěže Hračka roku a objevte letošní nejzajímavější a nejkvalitnější výrobky. Kdo se stal absolutním vítězem a kdo obsadil první místa v kategorii outdoorových, vzdělávacích, holčičích nebo klučičích hraček? A kdo si odnesl speciální cenu Český originál?

Přečtěte si také

Podvodníci přišli s novým způsobem, jak vám vysávat peníze z účtu. Využívají QR kódy

Soutěž o nejlepší hračku

Tradiční soutěž konající se u nás od roku 2008 vznikla s myšlenkou ulehčit dospělým výběr hraček. O těch nejlepších každoročně rozhoduje šestičlenná porota složená z odborníků z oblasti marketingu, kultury, mediálního prostředí, psychoterapie či užitého umění. Do hlasování se zapojuje také široká veřejnost. Tento rok se o trofeje ucházelo 62 zaregistrovaných hraček, z nich 8 se umístilo na prvních místech jednotlivých kategorií.

„Porotci hodnotili hračky podle šesti hlavních kritérií – zábava a vzdělávací či herní hodnota, bezpečnost, originalita a technická inovace, design (vzhled a obal) a kvalita použitých materiálů, což zahrnuje i trvanlivost hraček,“ přiblížila Linda Jandová, manažerka projektu.

Na všechny letošní vítězné a další vybrané oceněné hračky se pak můžete pro inspiraci podívat do naší fotogalerie.

DimaBerlin / Shutterstock.com

Zaujal míč, foťák i vesmírná stavebnice

Absolutní vítězem 2024 se stal Zářící míč od Albi, který současně získal první místo v kategorii Outdoor hraček. Speciální míč s fosforeskujícími a holografickými, na světle duhově zářícími prvky je ideální pro venkovní i vnitřní použití a obsahuje pravidla pro 23 zábavných míčových her, u nichž se zabaví jednotlivci, dvojice i různě velké skupinky.

Na druhém místě hlavní kategorie, a současně vítězem mezi hračkami pro kluky, se umístilo Lego s pohyblivým modelem Slunce a obíhající Země s Měsícem. Na třetím místě zaujal dětský růžový foťák s termotiskem z edice Albi Science, který pořízené fotky nejen ukládá na SD kartu, ale také je ihned vytiskne. Porota jej navíc zvolila vítězem v kategorii Hraček pro holky.

Ocenění pro české nápady

Od loňského roku porota uděluje také speciální cenu, která vyzdvihuje inspirativní a jedinečné hračky českého původu. Loni si jako první cenu za Český originál odnesly látkové provlékací knihy Buuk, jež v podhůří Jeseníků vyrábí firma Juuva.

Letos si tento titul vysloužilo dřevěné magnetické divadlo Se zvířátky do pohádky firmy Detoa, které obsahuje kvalitně a bezpečně zpracované figurky zvířátek i kulisy pro jejich rozpohybování na scéně. Na druhém místě se umístila Tajná týdenní vesmírná hra, jež pomocí zapečetěných dopisů plných výzev a příběhů provede vaše děti až k finálnímu pokladu.

Na třetím místě zvláštního ocenění Český originál i kategorie Hraček pro kluky se potom umístila První stavebnice BLOK – Svět, která je je vhodná pro malé stavitele od 3 let a je specifická svými velkými dílky ve veselých barvách a jednoduchým systémem skládání.

Zdroje: Hračka roku, Kupi