Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Školní jídelny a závodní bufety: Co jsme jedli během socialistických let?

Ahanov Michael / Shutterstock.com

Od sametové revoluce v roce 1989 uběhlo už téměř 35 let: 17. listopadu si připomínáme den Boje za svobodu a demokracii. Teď se nebudeme bavit o našich dějinách, ale připomeneme si na následujících řádcích nabídku bufetů, restaurací a cukráren za socialismu, která tehdy byla velmi oblíbená. Pojďte s námi zavzpomínat na některé z typických pokrmů a dobrot, které nás tímto obdobím provázely.

Přečtěte si také

Trápí vás citlivé zuby? Příčinou jsou i vaše zlozvyky a potraviny plné kyselin

Retro jídla z restaurací, jídelen a bufetů

Dnes byste si v restauraci vybírali z lákavých pokrmů, nad kterými se sliny sbíhají už při pohledu na jídelní lístek. Za socialismu mezi oblíbený předkrm patřil gothaj s cibulí nebo třeba tresčí játra. Žádné carpaccio nebo foie gras byste tam samozřejmě nenašli, ale i ten gothaj měl přece jen něco do sebe. Za zmínku stojí i šunka v aspiku nebo třeba zavináče, které se díky své popularitě prodávají dodnes.

Na hlavním menu se vyjímalo například vařené hovězí, španělský ptáček, sekaná, svíčková, guláš nebo legendární smažák s bramborem. Oblíbený byl i Katův šleh, který se připravoval ze staršího masa, a biftek s volským okem a kroketami. I hranolky si tehdy získávaly svou popularitu, i když pomaleji. Poměrně speciální bylo kuře ala bažant – kuře bylo naplněno jalovcem, bylinkovým máslem a celé se zabalilo slaninou. Stejně výjimečná byla i husa po tyrolsku, do které se vložilo několik jablek naplněných bezinkami.

Ve školních jídelnách byste nejčastěji narazili na UHO, tedy univerzální hnědou omáčku. K té pak bylo vždy maso a brambory. Děti si na svačinu do školy nosily zapečené tousty se sýrem, někdy si na nich ale pochutnala i celá rodina k večeři. V závodních jídelnách jídlo bylo někdy i pestřejší. Lidé si mohli pochutnat na rýžovém nákypu, šunkoflekách nebo drožďové polévce. A tím nejlepším bylo samozřejmě kuře s broskví, které k nám doputovalo ze západu.

Richard Semik / Shutterstock.com

Zákusky a další nabídka cukráren

V cukrárně nesměly chybět tradiční zákusky, jako byly třeba oblíbené rakvičky se šlehačkou, laskonky, věnečky a dorty s želé na povrchu. A co nějaký lahodný nápoj? Odmítnout se nedaly luxusní mléčné koktejly. Chutnaly téměř jako ty americké! Klasikou byly i poháry s pudinkovým základem, do kterého se dávaly na kousky nalámané neprodané zákusky, aby se všechno spotřebovalo.

Laskonky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Laskonky

Laskonky patří k tradičním zákuskům, které si rádi vychutnáváme v českých cukrárnách, připravit si je ale můžete i doma. Recept na laskonky je totiž jednodušší, než byste mysleli.

Laskonky
Katův šleh
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Nejvíce oblíbený byl během devadesátých let, kdy jste na něj mohli narazit v téměř každé české restauraci. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Katův šleh

Nechyběly ani zahraniční speciality

Že se za socialismu do Československa nedostaly zahraniční speciality? To byste se spletli. Spousta z nich se nacházela v Praze – třeba proslulá čínská restaurace ve Vodičkově ulici nebo hotel Paříž, kde podávali francouzské delikatesy. Nesmíme zapomenout na neoficiální první český fast food jménem Arbat, kde si zákazníci mohli pochutnat na směsici ruské a americké kuchyně.

Vzpomínáte na gastronomii minulého režimu s láskou, nebo jste rádi, že některá jídla už dnes nekoupíte? Podělte se s námi o své vzpomínky v diskuzi!

Zdroje: Kupi, Retro kuchyně, Květy