Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zákaz ovocných příchutí do e-cigaret se zatím nekoná. Proti jsou kuřáci i odborníci

FOTOGRIN / Shutterstock.com

Ještě v létě Ministerstvo zdravotnictví ČR uvažovalo o tom, že brzy zakáže ovocné náplně do elektronických cigaret a ponechá pouze tabákové verze, ovšem nyní se situace změnila. Jak potvrdil ministr Vlastimil Válek (TOP 09), v připravované vyhlášce o e-cigaretách plošný zákaz nejspíš nebude. Proč?

Přečtěte si také

Méně je více: Underconsumption core je nový trend, který se inspiruje našimi babičkami a zabraňuje plýtvání

Zákaz příchutí ve vyhlášce asi nebude

Ministerstvo zdravotnictví už dlouho připravuje vyhlášku o elektronických cigaretách, která by měla regulovat jejich rozmach. Jedním z jejích důležitých bodů mělo být omezení ovocných a dalších příchutí, ovšem že se zákaz zatím nejspíš odloží, potvrdil médiím i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Nic takového po nás EU nechce. Podobné věci je třeba řešit celoevropsky,“ řekl na jednání zdravotního sněmovního výboru, ale pak ještě médiím vysvětlil, že v současné době jeho rezort řeší možnosti, jak zabránit zvyšujícímu se počtu vapérů z řad dětí a mladistvých.

„Ministerstvo zdravotnictví v současnosti zkoumá možnosti, zda lze právním předpisem vymezit cukrovinkové příchutě. Vše je nyní nicméně záležitostí dalších jednání a debat, na základě kterých bude připraven kompromisní návrh, jenž následně předložíme mimo jiné i Výboru pro zdravotnictví,“ uvedl pro Kupi Ondřej Jakob, tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR.

Proti zákazu jsou kuřáci i odborníci

Původní plán kritizovali samotní kuřáci, ale i odborníci na závislosti nebo ekonomiku, protože by se podle nich rozvinul černý trh s ovocnými náplněmi nebo by opět stoupl počet kuřáků klasických cigaret. Navíc příchutě by si zřejmě dál mohli obstarávat ze zahraničí.

„Všude, kde se zakázaly příchutě, se zvýšil počet kuřáků a také černý trh. Už dnes si můžeme koupit lahvičky s různými sladkými tekutinami a ty si nalít do e-liquidu, to se zakázat nedá, nesouvisí to ani s tabákem ani s nikotinem. Už dnes platí zákaz prodeje e-cigaret do 18 let a to by se mělo dodržovat,“ říká pro Kupi prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku při LF UK.

Také podle dalších odborníků by se stát měl zaměřit na to, jak dodržovat zákaz prodeje náplní a vůbec elektronických cigaret nezletilým. Pokuty za prodej se pohybují v řádech tisíců až desetitisíců korun.

Mariia Masich / Shutterstock.com

Proč je vapování (pro děti) nebezpečné?

Na takzvaném vapování vzniká závislost „fyzická“ na nikotinu, ale i „psychická“, tedy potřeba zaměstnat ruce a ústa, a taky být „cool“.

„Mohou vzniknout obě a také vznikají, psychosociální závislost i fyzická závislost na nikotinu. Navíc si vapéři, zejména adolescenti, někdy vůbec neuvědomují, že tekutina obsahuje nikotin a ani kolik ho vstřebají,“ říká pro Kupi prof. Králíková. Ovšem potvrzuje, že e-cigarety nejsou tak škodlivé jako klasické cigarety. „Méně škodlivé než kouření určitě jsou, toxických látek vdechuje vapér jen jednotky procent v porovnání s kouřem. Ale neškodné určitě nejsou,“ zdůrazňuje.

O čem se příliš nemluví, je rozdíl mezi elektronickými cigaretami a zahřívaným tabákem. „Zdravotní riziko zahřívaného tabáku se blíží riziku kouření,“ připomíná Králíková a dodává, že kouření čehokoliv je škodlivé. „Riziko závislosti je vždy, když se vstřebá nikotin dostatečně rychle a dostatečně hodně, to platí pro elektronické cigarety, nikotinové sáčky i zahřívaný tabák. Žádnou formu nikotinu nelze doporučovat nekuřákům včetně dětí,“ zdůrazňuje.

Tlaky na řešení situace už od března

Potřeba regulovat rozmach elektronických cigaret se začala výrazně skloňovat v březnu 2024. „Ministerstvo zdravotnictví začalo připravovat tuto vyhlášku mimo jiné i díky usnesením zdravotního výboru Poslanecké sněmovny a Senátu, které urgovaly, abychom problematiku rychle řešili,“ říká pro Kupi mluvčí rezortu Jakob.

Tým ministra Válka tedy poslal do připomínkového řízení vyhlášku, jež by ale podle ekonomů prakticky zničila tuzemský trh s e-cigaretami a Česko by přišlo o cca 8 miliard ročně, které by šly do státní kasy z daní. Spotřební daň se u tabákových výrobků navíc bude zvyšovat, jak vás Kupi informovalo.

Aktuálně to tedy vypadá, že pokud nějaký zákaz v budoucnu nastane, měl by se týkat opravdu jen cukrovinkových příchutí typu „gumoví medvídci“ nebo „cukrová vata“, které cílí evidentně na mladistvé.

Zdroje: Kupi, ČTK, ČT24