Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Diskutovaný jed jménem aspartam: Co byste o něm měli vědět, než ho budete konzumovat?

Bauwimauwi / Shutterstock.com

O aspartamu se vedou dalekosáhlé diskuze, odborníci ho už léta zkoumají a řeší možnou škodlivost pro naše zdraví. V tomto článku vám řekneme, zda je pro nás opravdu nebezpečný. Měli byste to vědět před tím, než ho budete bez omezení přijímat.

Přečtěte si také

Vyrazte na šípky! Domácí čaj a marmeláda jsou skvělé nejen na chřipku a nachlazení

Strašák aspartam

Aspartam je nízkokalorické umělé sladidlo, je 200krát sladší než cukr a nemá žádnou výraznou pachuť. To je důvod, proč se používá do tzv. zero produktů (bez cukru), protože si tak zachovají sladkost a zároveň v nich nezanechává nepříjemnou umělou chuť.

Aspartam vznikl náhodou při hledání léku na žaludeční vředy v roce 1965 (schválen byl roku 1974), dnes je používán za účelem slazení bez kalorií. Lidé jsou zvyklí na sladkou chuť, kterou si nechtějí odepřít, ale zároveň touží konzumovat potraviny s co nejmenším obsahem kalorií a cukru. Mají totiž dojem, že jsou zdravější.

Dlouhá léta se ale mluví o tom, že je možná aspartam ještě horší než obyčejný cukr a že bychom se mu měli obloukem vyhýbat. Dnes už jsou k dispozici studie, které jasně říkají, zda aspartam škodí, nebo ne. Máme se ho bát?

Kde všude aspartam najdeme?

O sladidlu aspartam se mluví zejména ve spojitosti s Coca-Colou, proto se jí někteří záměrně vyhýbají. Pravdou ale je, že Coca-Cola není jediným produktem, kde se objevuje. Pokud pozorně nečtete etikety se složením, možná budete překvapeni, kde všude se nachází a kolik ho do sebe případně můžete dostat.

Najdete ho až v 6 000 potravinách po celém světě – v dietních a energetických nápojích, dezertech, jako jsou jogurty nebo mléčné nápoje, bonbony, žvýkačky nebo tyčinky. Najít ho můžete ale i zubní pastě nebo ve žvýkacích vitamínech.

  • Aspartam má označení E951, což je dobré si zapamatovat, pokud chcete vědět, zda se ve výrobku nachází.
Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Co říkají studie a odborníci

Už v prvním roce, kdy byl aspartam schválen, se začaly objevovat znepokojivé informace o škodlivosti na lidský organismus, konkrétně na mozek. Za poslední desítky let vyšlo několik stovek studií, článků a tvrzení o tom, jak aspartam ovlivňuje zdraví. Některé škodlivost vyvrátily, jiné potvrdily. Aktuálně je závěr takový, že neexistují 100% přímé důkazy o karcinogenitě, zůstává proto podezřelou potenciálně karcinogenní látkou, kterou do této kategorie v roce 2023 zařadila Světová zdravotnická organizace.

  • Tato studie prokázala možný negativní vliv na vývoj plodu, prostředí střev a hormonální rovnováhu.
  • Další studie tvrdí, že může poškozovat mozek.

„Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) je přijatelné denní množství aspartamu uvedeno na 40 mg na kilogram tělesné hmotnosti,“ uvádí pro Kupi nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Zatímco v USA je aspartam povolenou látkou, EU redukuje její množství, které může být použito ve výrobku, a v této míře ji hodnotí jako bezpečnou. Jak tomu tak bývá, ideální je řídit se selským rozumem a vše konzumovat s mírou, u aspartamu to platí dvojnásob.

Pokud si občas dopřejete skleničku Coca-Coly Zero nebo tyčinku s umělým sladidlem, nic se pravděpodobně nestane. Doporučujeme se vyhnout každodennímu konzumování, už jen z důvodu podezření na škodlivost a k těmto „umělým“ látkám přistupovat s opatrností.

„Osobně si myslím, že pokud si dáte light nápoje nebo jiné produkty s aspartamem pouze příležitostně, není třeba se obávat. Na druhou stranu cílem zdravého životního stylu je omezování sladkých potravin. Pokud ale potřebujete si něco dosladit, vždy je možnost volby přírodních sladidel. A to je za mě to je rozhodně ta zdravější cesta,“ uzavírá Lenka Tarasidu.

Zdroj: NCBI, WHO, PubMed, Bezpečnost potravin, Státní zdravotní ústav