Polévka, sladký chlebíček nebo rizoto jsou dýňové klasiky, ale napadlo vás někdy, že se dá dýně také usušit? Zvládnete to doma a překvapí vás lahodná chuť.
Dýně je úžasná zelenina, která má všestranné využití. Dnes necháme stranou dekorativní a kosmetické využití a zaměříme se na její konzumaci. Způsobů zpracování existuje opravdu hodně, takže ji můžete vařit, péct, mixovat, smažit, ale i sušit. A právě sušení věnujeme v tomto článku pozornost.
Sušená dýně vzhledem připomíná sušené mango a to zejména díky podobné barvě. Takové sušené ovoce může být výbornou svačinkou, ale doplní i slané či sladké pokrmy. Můžete ji použít i jako ozdobu a v této podobě ji dostanete i do dětí, které by se dýně jinak nedotkly.
Sušenou dýni si navíc můžete vyrobit doma. Samozřejmě se i prodává, ale tam si nemůžete být jisti, jak probíhalo zpracování, a navíc si při domácí přípravě můžete pohlídat i množství cukru (pokud ho tam budete dávat). Ušetříte také vaši peněženku.
Pokud se budeme bavit o jedlé dýni (hokkaido či máslová), je na místě vyzdvihnout její účinky na zdraví. Rozhodně se vyplatí ji hojně zařazovat do jídelníčku, protože obsahuje prospěšné látky, které náš organismus ocení. Řeč bude o dužině, ale konzumovat se dají všechny části dýně, včetně semínek, která najdeme uvnitř.
Dýně patří mezi nízkokalorické potraviny, takže ji bez obav mohou konzumovat i ti, kteří dbají na štíhlou linii. Sto gramů dýně hokkaido totiž obsahuje okolo 47 kcal. Skvěle působí na zažívání, protože v ní najdeme slušné množství vlákniny, dále pomáhá posilovat imunitní systém a slinivku a podporuje adekvátní hladinu tuků v krvi. Za zmínku stojí i úctyhodný obsah vitamínů a minerálů – najdeme v ní hořčík, draslík, měď, selen a také beta-karoten, který je známý pro své pozitivní účinky na zrak a kůži.
Může se zdát, že sušit doma ovoce nebo zeleninu je obtížné. Opak je pravdou a pokud máte sušičku, budete to mít ještě o chlup jednodušší, ale stačit vám bude i obyčejná trouba. Slaná verze se vám bude hodit do salátů, polévek nebo k masu či jen tak jako zdravý snack k televizi místo brambůrků, sladkou variantu zase můžete dát do jogurtů, kaší, dezertů nebo opět jen tak jako mlsání místo bonbonů.
Dýňové muffiny jsou sladká pochoutka, která vám okamžitě vykouzlí tu pravou podzimní atmosféru. Jejich základem je dýňové pyré, které si můžete připravit předem a využít i do dalších pokrmů.
Vyberte si dýni čistou, čerstvou, bez skvrn a měkkých částí, ideální je hokkaido nebo máslová dýně. Nakrájejte ji na jemné, asi půl milimetru tenké plátky – čím tenčí budou, tím rychlejší bude sušení. Rozprostřete na plech, pokapejte jen zlehka olejem a dejte sušit. Pokud budete sušit v troubě, nastavte teplotu na 50–60 stupňů a nechte pootevřená dvířka, ať může unikat vlhkost. Sušte 10–20 hodin dle šťavnatosti. Průběžně kontrolujte, výsledný produkt by měl být křupavý, nikoliv měkký a gumový. Po vytažení můžete obalit ve slané směsi koření – výborné je například oregano nebo tymián.
Suroviny:
Nakrájejte dýni na kostičky nebo plátky, které musí být minimálně 2 cm tlusté, při sušení totiž dochází k odpařování vody a kousky se zmenší. Vložte do vody s kyselinou citronovou, takto nechte naložené přibližně 24 hodin, slijte, zasypte cukrem a opět nechte 24 hodin odpočívat, následně povařte ve vodě do změknutí. V této chvíli můžete přidat i libovolné koření, jako je skořice, badyán nebo vanilka. Povařenou dýni nechte okapat, klaďte na plech a usušte v horkovzdušné troubě na 50 stupňů (celý den a noc) nebo v sušičce. Jednotlivé usušené kousky lze ještě obalit v moučkovém cukru. Uchovávejte v suchu a temnu v uzavíratelné nádobě.
Sušenou dýni lze použít i jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, který každého potěší. Stačí kousky dýně nasypat do skleničky, zavřít, převázat stuhou a nalepit samolepku s nápisem. Každý, kdo dostane dýňové křížaly, bude nadšený.
Zdroje: Kupi, Kalorické tabulky, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Healthline, NZIP, Garden variety life, The purposeful pantry