Hledáte recept na lahodný a rychlý moučník, který překvapí vaše chuťové buňky? Tento perník se zakysanou smetanou je přesně to, co potřebujete! Spojení voňavého perníkového těsta a svěží smetanové polevy vytváří dokonalou harmonii chutí. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Pusťte se do pečení a potěšte sebe i své blízké tímto nevšedním dezertem.
Perníkové těsto patří mezi nejoblíbenější druhy těst v české kuchyni. Jeho jedinečná chuť a vůně, která vzniká kombinací medu, koření a dalších ingrediencí, si získala srdce mnoha generací. Perníkové těsto má dlouhou tradici sahající až do středověku a dodnes je neodmyslitelnou součástí našich svátečních stolů. Obliba perníkového těsta tkví v jeho všestrannosti. Lze z něj připravit nepřeberné množství druhů pečiva, od klasických perníčků přes perníkové chaloupky až po různé druhy koláčů a dortů. Perníkové těsto se skvěle hodí i jako základ pro přípravu sušenek nebo oplatek. Jeho výhodou je také trvanlivost – dobře zabalené perníčky vydrží i několik týdnů.
Zajímavostí je, že původní recepty na perníkové těsto neobsahovaly kakao ani čokoládu, jak jsme zvyklí dnes. Tyto suroviny se do receptů dostaly až později. Tradiční perníkové těsto bylo tmavé díky použití tmavého medu a velkého množství koření, zejména hřebíčku, skořice a anýzu.
V současnosti existuje mnoho variací na základní recept. Perníkové těsto lze obohatit o různé druhy sušeného ovoce, oříšků nebo kandovaného ovoce. Oblíbené jsou také perníky plněné marmeládou, povidly nebo čokoládovou náplní. Fantazii se zkrátka meze nekladou a každá rodina má často svůj osvědčený recept, který se dědí z generace na generaci.
Náš recept je neotřelou kombinací perníkového těsta se zakysanou smetanou. Zakysaná smetana dodává moučníku příjemnou svěžest a zjemňuje intenzivní chuť koření. Výsledkem je vláčný a voňavý perník, který si zamilujete na první ochutnání.
Vánoční perníkové koření svátečně provoní každou domácnost. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs perníkového koření, čerstvě pomleté nebo nadrcené je totiž voňavější a chutnější. K namletí lze použít ruční mlýnek nebo hmoždíř. A perníkové koření využijete na pečení, do horkých nápojů i pod maso.
Zdroj: Kupi