Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Látkové sáčky udrží pečivo měkké i několik dní. Technologická novinka z Česka, Čerstvý pytlík, má zastavit plýtvání

timys / Shutterstock.com

Znáte to, když pečivo zplesniví a ztvrdne mnohem rychleji, než ho stihnete zkonzumovat? To pak vede k jeho zbytečnému vyhazování, které zrovna nejde ruku v ruce s bojem proti plýtvání potravinami. Řešením, jak uchovat chleba i rohlíky čerstvé, jsou látkové pytlíky. Nově vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) vyvinuli pytlík, který udrží vaše oblíbené pekárenské dobroty měkké a čerstvé i několik dní. I přesto, že nejde o zcela nový koncept na trhu, přináší inovaci, kterou byste nečekali.

Přečtěte si také

Použijte vlašáky jinak! Spraví odřený nábytek a skořápky zatočí s chřipkou

Outdoorová membrána překvapila vědce

Stěžejním se stal výběr samotného materiálu, ze kterého vědci zázračný pytlík vyrobili. Výzkumníci z liberecké univerzity ve spolupráci s firmou INVALA se rozhodli pro paropropustnou membránu. Ta se nejčastěji používá při výrobě outdoorového oblečení.

I přes počáteční skepsi tvůrců se stal tento materiál nejvhodnějším. „Specializuji se na membrány pro sportovní oblečení, a proto bych tento materiál pro výrobu pytlíku nedoporučoval. Nakonec se však ukázalo, že je ideální i pro pečivo,” uvedl Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní na TUL.

Čerstvost pečiva až po dobu 9 dní

Finální podoba sáčku, vyrobená z režného lněného plátna a polopropustné membrány, představuje inovativní řešení pro uchovávání čerstvého chleba. Vnitřní výstelka ze speciálního materiálu reguluje výměnu vlhkosti a vzduchu, čímž oddaluje známky vysychání nebo plesnivění pekárenských produktů o více než týden. „U některých druhů pečiva jsme došli k závěru, že zůstaly díky pytlíku čerstvé i 9 dní,” popsal Knížek a dodal, že před samotným uvedením prošel sáček testovacím procesem na zhruba 500 chlebech a dalších druzích pečiva.

Kromě udržování kvality pečiva s sebou nese pytlík další výhody. Jeho dlouhou životnost zajišťuje osnovní pletenina. Ta chrání před protržením, ke kterému by mohlo dojít například při kontaktu s ostrou kůrkou chleba. Sáček je praktický také z hlediska údržby. Jednoduše ho vyperete bez toho, aniž byste poškodili jeho vlastnosti. Praktický výrobek tak nejen prodlužuje trvanlivost pečiva, čímž pomáhá snižovat plýtvání potravinami, ale také zabraňuje tvorbě zbytečného odpadu spojeného s používáním jednorázových sáčků.

Pytlík jako originální vánoční dárek

Šikovný pomocník na uchovávání čerstvosti pečiva bude v prodeji na začátku letošního prosince, dostupný bude ve dvou velikostech. Větší varianta, do které uložíte například kilogramový chleba, vás vyjde na 400 Kč.

Další alternativy na trhu

Na podobném principu jako Čerstvý pytlík funguje také sáček Wrap Up. I ten je složen z inovativní membrány, která zajišťuje průchod vzduchu. Na rozdíl od Čerstvého pytlíku má však vnější vrstvu vyrobenou z bavlny. V nabídce najdete pytlíky v různých velikostech i tvarech, určené pro chleby i bagety.

Trvanlivost pekařských výrobků prodlouží také Chlebovka od Bagydesign, vyrobená z bavlny a lnu. Na rozdíl od mikrotenového sáčku, ve kterém se může pečivo zapařovat a plesnivět, se kombinace přírodních materiálů jeví jako vhodnější alternativa pro zachování čerstvého a voňavého chleba i dalších druhů pečiva.

V podobné cenové relaci objevíte znovupoužitelný sáček také v dm drogerii . Díky speciálnímu povoskovanému povrchu, podobnému hliníkové nebo potravinářské fólii, se hodí k uskladňování suchých i mokrých ingrediencí, a tak do něho uložíte kromě pečiva také nejrůznější svačiny, ovoce nebo zeleninu. Je dostupný hned v několika barvách.

Levnější varianty látkových pytlíků pak najdete v běžně dostupných řetězcích. Pod sto korun seženete vak na pečivo například v domácích potřebách Orion. Další nabízí obchod Tescoma. Oba jsou opatřeny stahovacím uzavíráním a vyrobeny ze 100% bavlny.

Zdroj: Kupi, ČTK, weby výrobců