Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak dlouho je káva po uvaření ještě bezpečná k pití? Většina lidí nemá tušení

Ruka pokládá hrnek s kávou na podtácek Wdnld/ Shutterstock.com

Zapomenutý hrnek vystydlé kávy nebo zbytek v konvici – kdo by to neznal? Ale jak dlouho je vlastně v pohodě takovou uvařenou kávu dopít? Záleží na tom, jak ji připravíte, jak ji skladujete a samozřejmě na tom, jak moc vám záleží na chuti. Pojďme mrknout, co se s kávou děje po uvaření, jak ji uchovávat a kdy už se radši smířit s tím, že je čas na čerstvou.

Přečtěte si také

Pomazánka z červené řepy a křenu, která vás probudí z jarní únavy
Pomazánka z červené řepy a křenu, která vás probudí z jarní únavy

Do kdy je nejlepší vypít uvařenou kávu?

Čerstvě uvařenou zrnkovou kávu je nejlepší si vychutnat zhruba do jedné hodiny od přípravy. Již po této době může začít působit oxidace, která jednoduše řečeno rozkládá aromatické molekuly a nápoj ztrácí svou chuť a vůni. I když si na takové kávě již tolik nepochutnáte, stále je nicméně bezpečné ji pít. A to zhruba do dvou dnů od uvaření.

  • To samozřejmě neplatí o cappuccinu a jiných variantách s mlékem či smetanou. Ty by se měly vždy zkonzumovat co nejdříve.

Na vůni a čerstvost má potom vliv také samotná příprava. Například u filtrované kávy se převážná část přirozeně obsažených esenciálních olejů zachytí ve filtru (proto také nemá po nalití charakteristickou pěnu), takže nápoj tak rychle nežlukne. U káv připravených v kávovaru nebo ve french pressu může být změna chuti (hořknutí nebo kysnutí) patrnější dříve.

Doucefleur / Shutterstock.com

Co hrozí, když pijete starou kávu?

Kromě znehodnocení chuti a vůně je tu potom samozřejmě i riziko zdravotní, které souvisí s potenciálním množením bakterií. Vlhké prostředí je pro ně jako dělané a čím teplejší bude okolní teplota, tím rychleji se budou v šálku nebo konvici tvořit. Zhruba po týdnu také začnou být na hladině viditelné shluky plísní, což ovšem neznamená, že se nezačaly tvořit již mnohem dříve.

Co s uvařenou kávou, když ji nechcete hned vypít?

Chceme-li si kávu nechat na později a vyhnout se působení oxidace a následně i množení bakterií, je nejlepší ji dát co nejdříve do lednice, kde může vydržet i 24 až 48 hodin. Případně ji skladovat v dobře uzavřené nádobě (termohrnku, tmavé skleněné lahvi apod.) bez přístupu vzduchu.

Pokud dáte uvařenou kávu krátce po vychladnutí v uzavřené nádobě do ledničky, bude zdraví bezpečné ji takto skladovanou pít i po 3 až 4 dnech. Nicméně pravděpodobně nebude vůbec chutnat dobře,uvádí web Healthline.

Ani v obyčejném hrnku při pokojové teplotě se ale nemusíte obávat ji na druhý den vypít. Pak je ale lepší ji vylít a připravit si novou.

Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock.com

Co má vliv na to, jak rychle se káva zkazí?

Na to, jak rychle se káva zkazí, má vliv také její kvalita, případně čistota nádoby, ve které ji připravujeme. Nekvalitní či prošlá zrna, jejich špatné skladování (například ve vlhkém prostředí) nebo špinavý a zanesený kávovar mohou přispívat k rychlejšímu množení mikroorganismů.

Pokud si pak chceme být před opětovnou konzumací jistí, můžeme tekutinu nechat projít varem, který zlikviduje případné zárodky bakterií, u lepších káv bohužel i značnou část zbývající chuti.

Ztrácí stará káva kofein?

Na rozdíl od chuti nebo zdraví prospěšných antioxidantů, které časem zničí proces oxidace, kofein v nápoji přetrvá. I několik dní až týdnů stará uvařená káva by nás po ránu teoreticky nabudila stejně jako ta čerstvá. Rozhodně to ale nedoporučujeme zkoušet.

Zdroj: Kupi.cz