Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vysoká daň nutí kuřáky nakupovat cigarety v zahraničí, především v Polsku, a bují i pašování

Andrey_Popov / Shutterstock.com

Ceny cigaret v České republice stále rostou především kvůli zvyšující se spotřební dani, takže kuřákům se čím dál víc vyplatí jezdit pro ně za hranice. Například v Polsku je krabička levnější v průměru i o 50 korun. Cílem zdražování je kromě omezení kouření také zvýšit příspěvek do státní kasy, ale to se nedaří – peníze mizí v zahraničí nebo na účtech pašeráků.

Přečtěte si také

Levi's: Historie nejslavnějších džínů na světě vás překvapí. Proč jsou tak drahé?

Už na jaře informovalo České sdružení pro značkové výrobky, jehož členy jsou tabákové společnosti, že český rozpočet přijde letos kvůli nakupování cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku přibližně o 7 miliard korun. Tuto částku by stát býval vybral na spotřební dani a dani z přidané hodnoty (DPH), kdyby si kuřáci kupovali cigarety v místních trafikách nebo obchodech, ne v zahraničí.

Daň se zvýší, cena cigaret poroste

Nové sazby spotřební daně platí od 1. února 2024 (pro náplně do e-cigaret až od 1. dubna) a v následujících letech se budou zvyšovat podle jasně daného plánu vždy od 1. ledna. Krabička cigaret dnes startuje na cca 130 Kč a cena poroste.

„V rámci konsolidačního balíčku bylo rozhodnuto o zvýšení spotřební daně u tradičních tabákových výrobků, tedy zejména cigaret, na příští 4 roky,“ říká pro Kupi.cz Ondřej Macura z odboru komunikace Ministerstva financí. „V roce 2024 se sazba zvýšila o 10 procent, v následujících třech letech, tedy 2025, 2026 a 2027 porostou sazby o dalších 5 procent každý rok,“ připomíná.

Záleží na ceně konkrétní značky, ale průměrně vzroste cena krabičky cigaret meziročně o jednotky až desítky korun.

„Ke zdražování tabákových výrobků přistupují i okolní země a nakupování těchto výrobků za hranicemi se tak stává čím dál méně výhodné. Také je potřeba brát v potaz zdravotní hledisko, kdy má užívání tradičních tabákových výrobků negativní dopad na zdravotnický systém. K navyšování cen tak vláda přistoupila plně v souladu s principy ochrany veřejného zdraví a bojem se závislostmi,“ vysvětluje Macura.

Werner Lerooy / Shutterstock.com

Nejvíc se pro cigarety jezdí do Polska

Celých 14 % cigaret spotřebovaných v České republice původ v zahraničí – jedná se o klasický dovoz nebo o padělky. Největší podíl, celkem 9 %, mají cigarety právě z Polska. Situace se zahřívaným tabákem je podobná – množství nezdaněného tabáku se na tuzemské spotřebě podílí 11 procenty a 8 procent tvoří náplně koupené v Polsku.

„Rozdíl v ceně mezi českou a polskou krabičkou cigaret je zhruba 50 korun, což vede české spotřebitele k nákupu cigaret v Polsku. Hlavním důvodem je vyšší spotřební daň v Česku a výhodný kurz koruny vůči zlotému,“ uvedl Lukáš Horák z Českého sdružení pro značkové výrobky.

„Vedle samotného již tak vysokého devítiprocentního podílu polských cigaret a zahřívaného tabáku na domácí spotřebě je znepokojivá zejména rychlost, s jakou tento podíl během dvou let narostl prakticky z nuly,“ dodává Horák.

Legálně je možné dovézt 800 kusů cigaret

Fyzické osoby si z členských zemí EU můžou přivézt cigarety, ale pouze v omezeném množství a pro vlastní spotřebu.

U cigaret je to 800 kusů, u cigarillos nebo doutníků o hmotnosti nejvýše 3 g/kus je to 400 kusů, u ostatních doutníků 200 kusů a tabáku ke kouření 1 kg. Limity mají také zahřívané tabákové výrobky (250 g) a ostatní tabákové výrobky (500 g). Náplně do oblíbených elektronických cigaret si může kuřák ze zahraničí přivézt pouze 80 ml.

Lidově řečeno, Češi si z Polska legálně na jeden zátah dovezou čtyři kartony cigaret na osobu. Dovezené cigarety ovšem nesmí dál distribuovat, smí je využít jen pro vlastní spotřebu.

africa_pink / Shutterstock.com

S nelegálním dovozem bojuje Celní správa

Státním orgánem, který se snaží odhalit nadlimitní dovozy nebo přímo padělané zboží, je Celní správa ČR. Přibližně na měsíční bázi zveřejňuje informace o množství zabaveného kuřiva i výši finančních úniků. Částky se pohybují ve statisících až milionech korun.

„V této oblasti má Celní správa dlouhodobě dobré výsledky. Je také hlavním kontrolním orgánem v této oblasti. Na území České republiky ale tuto činnost vykonává v různé míře rozsahu i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Česká obchodní inspekce a Policie České republiky,“ uvádí pro Kupi Ondřej Macura z Ministerstva financí.

Padělatelé se snaží distribuovat cigarety do zemí, kde je vysoká spotřební daň, jako je právě Česko. Prodají je s výrazným ziskem a stále jsou levnější než tuzemské cigarety. Zvětšuje se také černý trh s náplněmi do elektronických cigaret, které rovněž zdražily a budou dále zdražovat.

Zdroje: Kupi, Ministerstvo financí ČR, Celní správa, ČTK, Svět hospodářství