Máte zkušenost s tím, že když si dáte pokrm s houbami v restauraci, chutná fantasticky, ale jakmile si ho připravíte doma, máte chuť to vyhodit? Prozradíme vám, jaké triky restaurační zařízení používají.
Houby jsou fantastickou ingrediencí, která dokáže obyčejné jídlo pozvednout na zcela jinou úroveň. Není ale úplně jednoduché je připravit, a tak se může stát, že z pevných chutných kousků budete mít nevýrazné cosi, co připomíná jídlo ze školní jídelny. Stačí dodržet pár zásad a vaše houbové pokrmy dostanou každého strávníka.
Čím čerstvější houby, tím lepší chuť, textura i kvalita. Hledejte (kupujte) kousky, které jsou pevné, nikoliv kašovité a bez jakýchkoliv známek vlhkosti. Pokud jsou houby vlhké nebo oslizlé, je to jistá známka toho, že mají to nejlepší za sebou. Upřednostněte čerstvost, což je klíčem k dokonalé chuti i konzistence.
Pokud kupujete houby na trhu, nebojte se zeptat, kdy byly utrženy. Pokud je neplánujete spotřebovat hned, uchovávejte je v lednici.
Jedlých hub existuje opravdu velké množství, takže by byla škoda zůstat jen konzervativně u těch druhů, které důvěrně znáte. I to je důvod, proč vám v restauraci houby chutnají více – ochutnáte druhy, které byste si doma neudělali a to je škoda.
Vyzkoušejte shiitake s výraznou umami chutí, nasládlé enoki nebo pioppino, které mají lahodnou oříškovou chuť a skvěle se hodí do polévek.
Sůl a pepř patří k základu, ale i jiné ingredience mohou skvěle doladit chuť samotných hub. Spárujte je s máslem, česnekem, balzamikem, bylinkami (výborně se hodí tymián) nebo sójovou omáčkou. Dohromady vytvoříte dokonalý chuťový profil, kterému málokdo odolá. Nebojte se proto experimentovat a přeměňte mdlou chuť ve fantastickou chuťovou bombu.
Houby obsahují hodně vody, takže potřebují kolem sebe dostatek prostoru pro její vypaření. Pokud jich dáte do pánve moc, budou se houby ve vodě spíše vařit. Raději je restujte v několika dávkách, abyste dosáhli skvělého výsledku.
Houby se při nízkých teplotách zapaří a nedojde k žádoucímu zhnědnutí a opečení. Neovlivní to pouze vzhled a chuť, ale i texturu, která je následně mokrá a měkká.
Pokud vám záleží na opravdu lahodné chuti, nebojte se použít vyšší množství másla nebo oleje. Není to sice nejzdravější, ale dosáhnete doopravdy výrazné a vyvážené chuti. Nemusíte se bát, že by pokrm byl mastný, houby totiž mají schopnost absorpce. I z toho důvodu se zaměřte na kvalitu a použijte kvalitní tuk.
K houbám se fantasticky hodí víno (bílé i červené). Proto pár kapek použijte a sledujte, jak dotek kyselosti završí chuť houbových pokrmů. Nemusíte se bát množství alkoholu, vypaří se, ale i přesto chuť ovlivní.
Duste, pečte, restujte, blanšírujte, sušte, ale i grilujte. Houby jsou skvělé v tom, že se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Nebojte se je také zmrazit nebo naložit, abyste je mohli využít pokaždé, kdy budete potřebovat.
Zdroj: Kupi