Chcete mít stoprocentní kontrolu nad tím, co přidáváte do svých buchet a koláčů, a přitom ušetřit? Zkuste si doma vyrobit vlastní prášek do pečiva. Potřebujete jen tři suroviny, které pravděpodobně už máte ve spíži. Domácí varianta je nejen levnější, ale hlavně zdravější, jelikož si pohlídáte, aby neobsahovala žádné fosfáty.
Bez kypřicího prášku se neobejde žádná hospodyňka, která alespoň občas něco peče. Pokud jste to i vy, máte dvě možnosti. Buď si kypřicí prášek koupíte, nebo si ho vyrobíte doma, což s sebou nese značné výhody. Je to levnější a budete mít výhradní kontrolu nad složením, takže ten domácky vyrobený může být i zdravější.
Cena kypřícího prášku:
Možná se ptáte sami sebe „Co se stane, když do těsta nedám prášek do pečiva?”. Prášek do pečiva (slangově prdopeč) má v těstě svou roli a pekaři a cukráři ho do něj nedávají celá léta jen tak. Jeho úkolem je zvětšení objemu pomocí bublinek v těstu a odlehčení textury pečiva. Díky němu bude upečená buchta vysoká a krásně nabyde.
Škodlivost kypřicího prášku byla již několikrát středem diskuzí. Kupované kypřicí prášky často obsahují jako kyselou složku fosforečné soli, které najdete i v tavených sýrech nebo sypkých směsích na výrobu nápojů. Z toho důvodu se vyplatí si za kypřicí prášek bez fosfátů připlatit, nebo lépe – vyrobit si vlastní.
Pokud jste se rozhodli pro výrobu prášku do pečiva, zajistěte si pouhé tři ingredience – vinný kámen, jedlou sodu a kukuřičný škrob. Smíchejte 4 lžičky škrobu, 8 lžiček vinného kamene a 4 lžičky jedlé sody. Všechno pečlivě promíchejte a dejte do uzavíratelné nádoby.
Jaký je rozdíl v používání kupovaného a domácího kypřicího prášku? V množství. Pokud v receptu použijete domácí kypřicí prášek, pamatujte, že je třeba ho dát o trochu více (cca o půl lžičky), kypří totiž o něco méně. Pracujte s ním rychleji a zbytečně ho nenechávejte v těstě stát.
Pokud kypřicí prášek nemáte, vyrábět se vám nechce, nebo na něj nemáte potřebné suroviny, můžete si poradit i jinak. Nahradit ho můžete jedlou sodou (1 čajová lžička jedlé sody za 3 lžičky prášku do pečiva), vinným kamenem, sodovkou (místo vody v receptu použijte sodovku) a vyzkoušet můžete i sníh z bílků, který má tendenci kypřit. Je důležité udržet jeho nadýchanost, proto pracujte opatrně a těsto místo míchání jen tak lehce otáčejte.
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Pokud máte kypřicí prášek doma dlouho, je již po datu minimální trvanlivosti a bojíte se, zda může být závadný, uklidníme vás. Pokud jste ho správně uchovávali (tzn. zavřený a v suchu), můžete ho použít. Možná bude mít jen změněnou strukturu nebo barvu. Pokud je ale otevřený nebo je prošlý už opravdu dlouho, může se stát, že nebude kypřit.
Zdroj: Kupi.cz WebMD