Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

8 podivných světových jídel, na jejichž ochutnání musíte mít žaludek

kungfu01 / Shutterstock.com

Ve světě gastronomie existují vedle chutných a lahodných pokrmů i ty, které byste pravděpodobně ochutnat nechtěli. Světe div se, někdo si na nich pochutnává s radostí. Pozor, článek je jen pro silné povahy.

Přečtěte si také

Sklizeň dýní: Objevte jednoduchou metodu odborníků, jak poznat, že jsou zralé

Pro někoho pochoutka, jinému se jen z pouhé představy otáčí žaludek. Řeč je o jídlech, která jsou kontroverzní, neobvyklá a nějakým způsobem specifická, ať už vůní, tvarem, strukturou nebo chutí. Netradiční světové pokrmy a jejich chutě lákají lidi z celého světa, kteří se mnohdy musí doslova přemlouvat k ochutnání. Je to jedinečný gastronomický zážitek, jejž mají někteří obyvatelé naší planety dennodenně na talíři.

Kuřecí pařáty

Začneme zlehka. Pokud jste byli v Asii, určitě jste se tam setkali s kuřecími nožičkami, které se zde konzumují jako na běžícím pásu. Na kostech sice není moc masa, naopak na kůži, jež má želatinovou texturu, si pochutnáte hojně. Pro někoho lahůdka, pro jiného odpornost. Když je ale někdo umí udělat, mohou být i křupavé, což už je lákavější.

Haggis

Přesuneme se do evropského Skotska, kde s velkou oblibou konzumují Haggis. Jedná se o směs ovčího srdce, jater a plic, ke kterým se přidává cibule, ovesné vločky a lůj. Tato kombinace se následně vaří v ovčím žaludku. Je to skotské národní jídlo, jež se těší úspěchu, ale i znechuceným pohledům.

Khash (Chaš)

Tento pokrm milují v Turecku, na Blízkém východě a ve východní Evropě. Je složené z dušených kravských nohou a hlav. Pokud vám to nyní připomíná zábavný pořad Faktor strachu, ve kterém účastníci konzumovali podobné části zvířecích těl, vzpomínáte si správně. Někteří lidé ho ale nejedí proto, aby čelili strachu, ale aby si dali něco, co jim doopravdy chutná. V minulosti byl pokrm považován za komfortní zimní jídlo, jež zaručeně zahřálo.

gontabunta / Shutterstock.com

Vejce století

To, že Asiaté mají jiné chutě než my, víme. Ale tohle staré vejce je silný odvar, který milují zejména Číňané. Jednoduše vejce nakládají do směsi jílu, popela a vápna a takto ho uchovávají několik měsíců. Jistě vám dojde, že vejce doslova shnije. Žloutek se změní na tmavě zelený až černý a z bílku se stane tmavě hnědé želé. Jakmile si přičichnete, okamžitě rozeznáte silnou kombinaci čpavku a síry. Dobrou chuť.

Šiokara

Název napovídá, že následující pokrm pochází z Japonska. A o co jde? Vybrané kousky z mořských živočichů se podávají v hnědé táhnoucí se pastě, která je vytvořená z jejich vlastních solených fermentovaných vnitřností. Vše se podává syrové.

Sušenky se zapečenými včelami

Klasicky lidé do sušenkového těsta dávají oříšky, čokoládu nebo třeba sušené ovoce, ale Japonci opět musí být originální a nebojí se při přípravě zapojit i hmyz. Sušenky ozvláštňují vosami. Dali byste si ke kafíčku?

Proteinové larvy

Nedá se jim ani říkat červi, které tak trochu připomínají. Jsou to skutečně masivní larvy, jež obsahují velké množství proteinu, a proto je dříve konzumovali domorodí Australané v poušti. Dají se jíst syrové, to pak chuť připomíná mandle, nebo uvařené, přičemž jejich kůže křupe jako kůrka na pečeném kuřeti a vnitřnosti připomínají konzistencí míchaná vejce.

Smažené morče

Někteří ho chovají jako domácího mazlíčka a někteří si ho usmaží k jídlu. Údajně ale nejde o nic neobvyklého, chutí připomíná králíka a podává se pečené nebo smažené. Chuť ale není to, co by v někom mohlo vyvolat nehezké myšlenky, spíše představa, že se servíruje v celku.

Zdroj: Hostel world, Skotské hry, Food and Wine, Kupi