Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bezohlední řidiči u supermarketů. Jak se vyhnout poškrábání a pobouchání auta?

Marian Weyo / Shutterstock.com

Znáte to. Zaparkujete na parkovišti u supermarketu, jdete nakupovat, vrátíte se a… Na autě další škrábanec! Řidič, který to způsobil, nikde a za stěračem samozřejmě taky nic, žádný kontakt. Jak minimalizovat riziko poškození auta na veřejném parkovišti? A jak takovou situaci řešit?

Přečtěte si také

Jak rychle léčit chřipku? Osvědčené receptury našich babiček

Bezohlední řidiči, nebo malá parkovací místa?

„Autem jezdím přes třicet let a řekl bych, že bezohledných řidičů přibývá. Mám pocit, že u supermarketu mi auto někdo odře snad každý druhý nákup. Myslím tím bouchnutí od dveří, ale už jsem měl i odřený nárazník evidentně od vyjíždění druhého auta. Žádný lísteček za oknem, nic. Ale malé ťukance nemá cenu řešit,“ říká Petr před obchodním domem Tesco v Kutné Hoře.

„Samozřejmě, že už se mi to někdy stalo. Když jsem třeba otvírala dveře, tak mi to ťuklo do vedlejšího auta, ale nebylo to nic velkého. Ono je to těžké, když jsou místa u obchoďáků tak malá,“ přiznává a obhajuje se mladá řidička Veronika, která dorazila k místnímu Albertu nakupovat i s dvouletým synem a kočárkem.

Jaký názor máte na parkování u supermarketů a bezohledné řidiče vy? Napište nám svůj názor do diskuze.

Kolize na parkovišti patří k častým nehodám

Nesprávné otáčení nebo couvání patří k nejčastějším nehodám osobních vozidel na českých silnicích. Podle statistik Policie ČR se ročně stane přes 4 000 takových incidentů a další nebyly nahlášeny, takže skutečné číslo bude ještě vyšší. Vůbec nejčastější příčinou nehod osobních vozidel je nedostatečné věnování se řízení vozidla.

Ale zpět k supermarketům. Běžnou praxí je, že když řidič nebo řidička „trochu“ nabourá auto na veřejném parkovišti, z místa prostě odjedou. Podle nejaktuálnější policejní ročenky řidiči ujeli v celých 23 % všech dopravních nehod. Pokud viník na místě nepočká a nenechá vám vzkaz, vypátrat ho je prakticky nemožné. A lidem se do toho často ani nechce, protože by bylo potřeba volat policii, čekat na ni, kontaktovat provozovatele parkoviště, sepsat protokol a pak vše řešit s pojišťovnou.

A co když jste přímo svědkem kolize? Pokud je odhadovaná škoda do 100 000 Kč, nedošlo ke zranění a není poškozen majetek třetích osob, není podle zákona 361/2000 Sb. § 47 ods. 4 potřeba volat Policii ČR. Tedy za předpokladu, že se s druhou stranou shodnete, kdo je viníkem.

Policie ČR

10 tipů, jak snížit riziko poškození auta

Nějakým těm ťukancům na autě od parkování se asi nevyhne nikdo z nás, ale toto riziko je možné minimalizovat. Po rešerši článků, diskusí a taky na základě vlastních zkušeností jsme pro vás připravili několik tipů.

  1. Parkujte na méně frekventovaných místech. Ke vstupu do supermarketu to sice budete mít dál, ale kolem vašeho auta nebude tolik rušno.
  2. Když je volno, vyberte si místo na kraji, kde jednou stranou auta sousedíte se zelení/koncem parkoviště. Teoreticky vás někdo může nabourat pouze z jedné strany.
  3. Vyhněte se místům poblíž hangárku s nákupními vozíky.
  4. Vyhněte se parkování poblíž míst pro rodiny s dětmi a ZTP. Na těchto místech se totiž pohybují velká rodinná auta, a navíc může dojít ke kolizi s kočárkem nebo invalidním vozíkem.
  5. Když není volno, parkujte poblíž „drahých“ nebo „dobře udržovaných“ aut. Je větší pravděpodobnost, že majitel takového auta nechce poškodit ani svůj, ani cizí vůz.
  6. Možná je to nekorektní směrem k seniorům, ale pokud vidíte, že někde parkují lidé staršího věku, vyberte si jiné místo. Nikdo z nás nemládne a u některých seniorů je vyšší pravděpodobnost, že nastupování do auta a parkování jim nepůjde úplně hladce.
  7. Parkujte na místech pod průmyslovými kamerami. V případě poškození auta bude snazší dohledat viníkovu SPZ.
  8. Pořiďte si palubní kameru. Některé modely umí nahrávat nejen za jízdy, ale i kontinuálně když zrovna nakupujete nebo když kamera detekuje pohyb či náraz.
  9. Nainstalujte si na dveře a nárazníky průhledné ochranné fólie či lišty, které zabrání poškození laku a po čase je můžete vyměnit.
  10. Nejezděte nakupovat ve špičce, tedy po běžné pracovní době okolo 16–18 hodin, v pátek večer a rizikové může být i pondělí ráno.
Sergei Gorin / Shutterstock.com

Správný postup, když jsem poškozeným

Nejprve je potřeba vyhodnotit, jestli je škoda taková, abyste ji museli řešit. Když domnělá škoda přesahuje 100 000 korun, byla poškozena třetí strana nebo došlo ke zranění, je potřeba incident vždy nahlásit policii.

Když ne, například pojišťovna Direct radí sepsat protokol, vše nafotit, dohodnout se na viníkovi a situaci odeslat k likvidaci. Poškození zaplatí pojišťovna viníka z jeho povinného ručení.

Jestliže viníka nemáte, můžete se ho pokusit vypátrat. Podívejte se, jestli nad vaším parkovacím místem není průmyslová kamera. Provozovatel parkoviště vám sice záznam ukázat nemusí, ale policii ano. Počítejte s tím, že čekání na příjezd policie se může protáhnout i na několik hodin. A ještě jeden detail, nehodu na parkovišti musíte nahlásit jeho provozovateli do 15 dní.

Pojišťovna Uniqa uvádí tento příklad: „Na parkovišti u obchodního centra došlo k odření auta. Pan Novák při parkování svým autem lehce poškodil lak vozidla paní Dvořákové. Oba účastníci se shodli na tom, že za tuto událost nese vinu pan Novák, a tak není třeba volat policii. Společně vyplnili záznam o dopravní nehodě a pan Novák, jakožto viník, oznámil pojistnou událost své pojišťovně.“

Říkáte si, že poškození svého vozu vyřešíte z havarijního pojištění? Zvažte, jak máte nastavenou minimální spoluúčast pro rizika dopravní nehody nebo rizika pro vandalismus. Pokud je například 5 000 Kč, nemusí se vám nahlášení opravy třeba za 3 000 Kč vyplatit.

Marian Weyo / Shutterstock.com

Správný postup, když jsem viníkem

Při vámi způsobené nehodě neodjíždějte z místa události. Nemusíte se příliš stresovat, je jasně daný postup.

Pokud vše půjde hladce, vaše pojišťovna, u které máte sjednáno povinné ručení, za vás zaplatí škodu způsobenou druhému řidiči. Nicméně škodu na vašem voze vám neproplatí. K tomu byste museli mít sjednáno ještě dobrovolné havarijní pojištění s potřebnými parametry.

Postup je stejný, jako když jste poškozeným, ale z opačné strany. Takže připomínáme… Když je škoda pod 100 000 Kč, nemusíte incident nahlašovat policii a stačí se domluvit s druhým řidičem. Ideálně spolu sepíšete protokol, označíte viníka, poškozené auto nafotíte, vyměníte si kontakty a pak škodnou událost nahlásíte pojišťovně, kde má viník sjednáno povinné ručení.

Spěcháte a uvažujete, že byste nechali za oknem jen kontakt na sebe? Tato situace je sporná, protože by na ni šlo pohlížet jako na stav, že jste ujeli od dopravní nehody a hrozí vám pokuta až 5 000 Kč a minus 7 bodů. Když to uděláte opakovaně, můžete přijít i o řidičák.

Zdroje: Kupi, Policie ČR, Portalridice, Garaz, Direct, Uniqa