Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Průjem a nevolnosti Coca-Colou neřešte. Raději zajistěte dostatečný příjem tekutin s elektrolyty

Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Gastroenteritida neboli kombinace průjmu a nevolnosti může postihnout kohokoliv z nás, a to nejen v létě. Pokud se nedostaneme do lékárny pro vhodné a účinné léky, člověk zkusí kdejakou babskou radu, včetně pití Coca-Coly. Je tento nápoj vhodný na průjem? Odborníci ho nedoporučují. Tělu více prospěje popíjení vody s elektrolyty nebo čajů.

Přečtěte si také

Jak skladovat banány, aby hned nezhnědly? Nenechávejte je v plastovém sáčku

Příčiny gastroenteritidy

Průjem a zvracení může být způsobeno viry a bakteriemi, jako jsou:

  • Campylobacter,
  • E.coli,
  • Salmonella.

Infekci můžete chytit od osoby, která střevní chřipku má, nebo může být problémem jídlo, převážně v teplém počasí, neboť se kazí při vyšších teplotách mnohem rychleji. V jídle se vytvoří zárodek bakterie a ten nám může způsobit průjem. Pokud cestujete do exotických zemí, nepijte kohoutkovou vodu, umyté ovoce a zeleninu v kohoutkové vodě nebo led v míchaných nápojích.

Pozor! Virové infekce jsou běžnou záležitostí po celý rok, nejen v teplých dnech. Jejich prevence se nedá úplně zachytit ani urychlit, ale dobrá zpráva je, že během jednoho až dvou dní rychle odezní.

Vyhněte se nápojům s velkým množstvím cukru

Ve většině případů s průjmem a zvracením k lékaři nemusíte a vystačíte si s těmito radami:

  • Důležitý je pitný režim. V případě, že zvracíte, počkejte 5 až 10 minut, poté si dejte doušek nebo pár lžiček vody. Po pár minutách se opět tímto pomalým způsobem napijte.
  • Pijte hlavně vodu nebo čaje. Nejúčinnější při léčbě průjmu jsou třísloviny, které najdete například v listech maliníku, ostružiníku nebo jahodníku. U dospělých můžete vyzkoušet černý nebo zelený čaj.
Brian A Jackson / Shutterstock.com
  • Nevhodné jsou nápoje s nízkou osmolalitou a minimálním obsahem elektrolytů, jako je např. Coca-Cola, jablečný či pomerančový džus.
  • Lékaři doporučují přidat do vody elektrolyty, jež napomáhají lepšímu vstřebávání vody do těla. V lékárně si můžete zakoupit rehydratační roztok, je to prášek, který si doma smícháte s vodou.
  • Při průjmu se vyhněte mléčným výrobkům, mastným potravinám a sladkým nápojům. Vhodné jsou banány, rýže, kuřecí vývar, pečivo nebo bílý jogurt s živou kulturou.
  • Z léků může přijít vhod Paracetamol, který vám pomůže při horečce a bolestech žaludku.

Proč nepít Coca-Colu při průjmu?

Pokud vám někdo doporučí Coca-Colu, obloukem se této „babské radě“ vyhněte. Coca-Cola obsahuje kyselinu fosforečnou, která může podráždit váš žaludek ještě více. Jedná se o silně kyselý nápoj s pH 3–3,5, plný cukru a s vysokým obsahem kofeinu a oxidu uhličitého. Coca-Cola není vhodná pro zdravé děti, natož nemocné.

Co je nejúčinnější na léčbu průjmu a nevolností?

„Terapie průjmů je založena na správné a včasné rehydrataci a následné rychlé realimentaci. Hlavním cílem je zabránit poškození střevní sliznice a rozvoji chronického průjmu. Zvládnutí dehydratace zůstává hlavním krokem v přístupu k dětským pacientům s průjmem,“ vysvětluje v publikaci Pediatrie pro praxi doc. MUDr. Josef Sýkora, Ph.D., a MUDr. Michal Huml. Hydratace je velmi důležitá nejen u dětí, ale i v případě starších lidí.

Kromě výše zmíněného je třeba dbát na dostatečnou hygienu. Mýt si pečlivě ruce a v případě cestování mít u sebe antibakteriální gel.

Zdroje: Kupi, Health New Zealand, Pediatrie pro praxi, PubMed