Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Chystáte se mulčovat záhony kůrou? Než to uděláte, tohle byste měli vědět. Kde ji koupit nejlevněji?

New Africa / Shutterstock

Mulčovací kůra v záhonech má řadu benefitů. Zabraňuje růstu plevele, půdu udržuje hezky vlhkou a kyprou, pomáhá vytvořit lepší prostředí žížalám a postupně do půdy uvolňuje živiny. Jak připravit záhon před mulčováním kůrou, kde ji levně koupit a jaké jsou její alternativy?

Přečtěte si také

Slaný dýňový koláč s fíky a pancettou. Podzimní delikatesa, kterou si dá k večeři celá rodina

Na podzim je na zahradě vždycky dost práce a svědomití zahrádkáři po ostříhání keřů a stromů, vertikutaci nebo vysázení nových rostlin obnovují taky mulč ve svých záhonech. Pokud přesně nevíte, jak na to, pojďte si proletět pár tipů.

Co udělat se záhonem před mulčováním?

Než začnete mulčovat kůrou, je důležité záhony správně připravit, aby mělo mulčování co největší efekt.

  1. Odstraňte plevel: Nejprve důkladně vytrhejte plevel, a to včetně kořenů. Mulč totiž nezabrání prorůstání už existujícího plevele.
  2. Pohrabejte listí a větvičky: Ze záhonu odstraňte listí, drobné větvičky a další organický materiál, který by pod vrstvou kůry mohl začít plesnivět. To by mohlo znehodnotit celý mulč.
  3. Nakypřete půdu: Pomocí rýče nebo motyky nakypřete půdu. Mulčovací vrstva tak zajistí, že půda zůstane vzdušná, což prospívá kořenům rostlin.
  4. Můžete pohnojit: Pokud chcete záhon zároveň pohnojit, je nejlepší použít tekuté hnojivo nebo granule. Půda tak získá dostatek živin na zimu a do startu jara.

Jak správně mulčovat kůrou?

Mulčovací kůra je nejčastěji vyrobená z jehličnatých stromů, především z borovice a smrku. Tato kůra je dostupná, má dlouhou životnost a její přírodní vzhled dobře zapadá do zahradní krajiny. Jako alternativa se používá i dřevní štěpka, která má podobné vlastnosti.

  • Vrstva mulče: Kůra by měla být nanesena v rovnoměrné vrstvě, ideálně o tloušťce 6–8 cm. Tenká vrstva nebude efektivně bránit růstu plevele a udržovat vlhkost.
  • Vzdálenost od rostlin: Kůru nedávejte až těsně k rostlinám. Malé keře nebo trvalky by mohla příliš blízká kůra utiskovat a způsobit jejich hnilobu. Nechte kolem nich volný prostor, aby mohly rostliny dýchat.
  • Nevhodné pro čerstvě vysázené rostliny: Mulčování se nehodí na čerstvě založené záhony s malými rostlinami. Malé rostlinky se mohou pod vrstvou kůry dusit a hůře růst.

Obnova mulče by měla probíhat pravidelně, zhruba jednou za dva roky, protože kůra se postupně rozkládá a ztrácí svou funkci.

Časté chyby při mulčování kůrou

Pokud mulčování provedete správně, svým záhonům velmi pomůžete, ale když nedodržíte základní pravidla, můžete své zahradě spíš uškodit. Čemu se vyhnout?

  • Použití černé folie pod kůrou: Tento postup byl populární v 80. a 90. letech, dnes se však od něj upouští. Černá folie sice brání prorůstání plevele, ale půda pod ní není dobře provzdušněná a může se přehřívat nebo plesnivět. Folie také není estetická a narušuje přirozený vzhled záhonu.
  • Příliš tenká vrstva kůry: Aby mulč plnil svou funkci, musí být jeho vrstva dostatečně silná. Doporučuje se alespoň 5 cm, lépe však 8 cm. Tenká vrstva nebude mít žádoucí efekt.
  • Kumulace kůry kolem malých rostlin: Kůru nikdy nevrstvěte příliš blízko ke stonkům malých rostlin. Mohla by je udusit a způsobit jejich úhyn. U stromů a keřů naopak větší množství kůry nevadí, protože jejich kořenový systém je již dobře zavedený.
  • Používání kůry jako estetického prvku: Někdy se používají různě barvené druhy kůry, což může působit dekorativně. Zahradníci se však shodují, že kůra by měla sloužit primárně k funkčním účelům, jako je ochrana půdy a rostlin. Ideální je, když záhony pokrývají spíše rostliny než kůra samotná.
Beekeepx / Shutterstock

Štěrk nebo kamínky jako alternativa

Kůra je skvělá především pro stínomilné rostliny, keře a stromy. Dá se však použít prakticky všude. Pokud ale chcete vytvořit pro specifické typy rostlin, jako jsou například suchomilné trvalky, co nejpřívětivější prostředí, můžete místo kůry zvolit jiné materiály.

  • Štěrk (frakce 4–8 mm) nebo kačírek (16–32 mm) jsou vhodné pro suchomilné rostliny a především na slunná místa.
  • Lávové kamínky nebo keramický zásyp jsou další zajímavou volbou pro mulčování. Tyto materiály dobře drží teplo a jsou vhodné například pro sukulenty nebo skalničky.
  • Dřevní štěpka jemnější frakce může být použitá pro rostliny, které potřebují menší ochranu a přirozenější vzhled.

Každý mulčovací materiál má jiné vlastnosti, takže volba záleží na tom, jaké druhy rostlin chcete chránit a jaký estetický vzhled preferujete.

Globus

Kolik teď stojí kůra v obchodech?

Teď na podzim (a nebo na jaře) kůru nejlevněji koupíte v akcích v hobby marketech nebo v klasických supermarketech. Nejlevnější kůru jsme z běžných obchodů našli v Globusu, kde za 60 l zaplatíte s členskou kartičkou jen 71,90 Kč. Jinak se cena pohybuje od cca 80 do 160 Kč za pytle o objemu 50–70 litrů. Pro větší množství se vyplatí zajet do zahradnictví, ale budete potřebovat auto s koulí a vozíkem. Tam si z hromady naložíte, kolik potřebujete, a cenu vám vypočítají buď na váhu nebo na množství barelů.

Někdy je kůra k zakoupení také poblíž pil, kde vzniká jako odpad při zpracování dřeva, nebo ve specializovaných centrech, kde prodávají také písek, štěrky, zásypové hmoty nebo hlínu. Například firma Dřevo Praha prodává 1 m³ (kubík) za 1 095 Kč, což je asi 1 Kč na litr, což je asi 76,65 na 70l pytel.

V galerii u článku najdete aktuální ceny mulčovacích kůr ve znamých obchodních řetězcích, jako jsou OBI, Hornbach, Uni hobby, Mountfield, ale i v dalších marketech.

Zdroje: Kupi, Moderní zahrada, Zahrádkářská poradna