Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kdo namlouvá reklamy pro Lidl, Tesco, Albert, Škodu, Old Spice, Alzu nebo McDonald's?

Grusho Anna / Shutterstock.com

Reklamním spotům se prakticky nejde vyhnout, takže hlasy nejobsazovanějších českých speakerů máme všichni hluboko pod kůží. Nebo spíš v uších? Vybrali jsme 10 prodejců, mezi nimiž jsou i supermarkety, mobilní operátoři nebo automobilka, a jejich dlouhodobé „hlasy“. Věděli jste, kterým hercům patří?

Přečtěte si také

Balíkovna nabízí boxy pro rodinné domy, které můžete sdílet se sousedy. Balíky do nich doručí, odesílat ale nejde

Zelený mimozemšťan z Alzy

Čím jiným odstartovat náš přehled? Zeleného mimozemšťana řada lidí nenávidí, protože když s ním před mnoha lety Alza přišla, byl hodně ukřičený. V současné době už se výrazně zklidnil, takže dabér Bohdan Tůma má o trošku snazší práci. I když… Přiškrceným hlasem mluví stále. Kromě toho pro Alzu v reklamních spotech namlouvá taky Alzákova parťáka medvídka. Ve filmech mluví Jima Carreyho nebo Denzela Washingtona a je taky českým hlasem Semira Gerkhana z Kobry 11.

„Allegro je větší!“

Nejdřív byl hlasem internetového obchodu Mall, kde namluvil slona, ale když pak společnost přešla pod Allegro, stal se Michal Holán hlasem i tohoto polského tržiště. „Allegro je věěětšííí,“ vybavujete si? Obecně patří k nejčastěji obsazovaným dabingovým hercům a výčet jeho rolí je opravdu široký.

Kdo mluví v reklamách supermarketů?

Lidl

„Přijďte si pro banány za devatenáct devadesát!“ Nebo: „Už od čtvrtka vás čeká v Lidlu…“ Věděli jste, komu patří dlouholetý hlas tohoto německého supermarketu? Zdeněk Mahdal patří k nejznámějším dabingovým hercům a režisérům. Bez jeho hlasu by byli poloviční třeba hollywoodští herci Nicolas Cage, Ben Stiller nebo Eddie Murphy.

Albert

K supermarketu Albert patří řadu let uklidňující mužský hlas. Kdopak namlouvá jeho spoty? Jde o herce Zdeňka Hrušku, kterého můžete znát třeba z Ordinace v Růžové zahradě. V roce 1987 si zahrál hlavní roli ve filmu Memento Radka Johna, jinak se věnuje převážně dabingu.

Tesco

Kdo nás nabádá, abychom při nákupu nezapomněli využít kartu Clubcard? Majitelkou smyslného ženského hlasu je Martina Menšíková, dcera herce Vladimíra Menšíka. Věnuje se herectví na divadle, moderování společenských akcí a dabingu. Je dvorní dabérkou Meg Ryan.

Harry Potter, Dr. House nebo Brad Pitt

Vodafone

Dříve působil v reklamách na T-mobile, ale pak přeskočil na jinou loď. Voiceovery mobilního operátora Vodafone namlouvá už řadu let herec, režisér a dabér Vojtěch Kotek. V dabingu se asi nejvíc proslavil jako hlas Daniela Radcliffa ve filmech o Harry Potterovi a v současné době je z něj také populární moderátor. Zároveň točí reklamy na Bauhaus.

Old Spice

Značka Old Spice, od které si můžeme koupit deodoranty, antiperspiranty nebo sprchové gely, je známá svými extravagantními reklamami. Jednou jede muž na koni obráceně, jindy ho šéf vyhodí do koše a tak podobně. Každopádně hlasem Old Spice je herec Martin Stránský. Že jeho hlas znáte? Aby ne, patří k předním dabérům, mluví třeba Doktora House a další drsňáky.

lev radin / Shutterstock.com

Škoda Auto

Škoda Auto mívá vymazlené televizní spoty po grafické i zvukové stránce. Pocit prémiovosti nám zákazníkům dodává i hlas Brada Pitta – totiž Michala Dlouhého. S mladoboleslavskou automobilkou spojil herec svůj hlas už před mnoha lety a nevypadá to, že by se na tom mělo něco změnit. V dabingu mluví taky Bena Afflecka nebo Keanu Reevese.

Kdo zpívá znělku McDonald's

„Para-pa-pa-pá!“ Fastfoodový řetězec McDonald's chce, aby jeho sortiment působil svěže a energicky. Není divu, že marketéři sáhli po mladém energetickém hlasu, jehož majitelem je Oldřich Hajlich. Vycházející hvězda českého dabingu toho má čím dál víc i na poli reklam – kromě McDonald's mluví taky pro Stavebniny DEK, Sportisimo a v nových reklamách pro DPD kurýra dokonce hraje.

Severus Snape prodává sekačky

Na závěr to chce vyzrálý hlas jako víno. Reklamy na zahradní nábytek, sekačky, bazény a další hobby vybavení z Mountfieldu už řadu let namlouvá herec Aleš Procházka. Kromě své herecké kariéry v divadle, ve filmu a seriálech se proslavil jako český hlas Severuse Snapea z Harryho Pottera. Po smrti Vladimíra Dlouhého se ujal Toma Hankse.

Poznáváte v rádiových, televizních nebo internetových reklamách i další známé osobnosti? Napište nám to do diskuze.

Pokud vás zajímá, kdo co mluví nejen v reklamách, ale i v českém dabingu filmů a seriálů, doporučujeme webový portál Dabingforum.cz nebo pořady V českém znění a Kdo to mluví?, které jsou také zdroji tohoto přehledu.

Zdroje: Kupi, Dabingforum.cz, V českém znění, Kdo to mluví?