Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V Polsku je hitem Strawberry Pasta: Zatímco někteří to milují, jiní tuto kombinaci nemohou vystát

photobeps / Shutterstock.com

V dnešní době se rozrůstá množství lidí, kteří si s radostí dopřávají netradiční kombinace chutí. V Polsku nyní letí nostalgické jahodové těstoviny. Prý se do nich buď zamilujete, nebo už je nikdy nebudete chtít vidět.

Přečtěte si také

Pro skvělou kávu jeďte na benzínku, kavárny mají silnou konkurenci

Na světě existuje nespočet gastronomických pochoutek, kombinací chutí a národních jídel napříč světovými kuchyněmi, které dnes mají lidé tendenci zlepšovat a modernizovat. Zároveň se říká 100 lidí, 100 chutí, a tak nemůžeme čekat, že všem bude chutnat to stejné, to by ostatně byla celkem nuda.

To, co vy milujete, může druhý člověk nenávidět nebo se podivovat nad tím, jak to, že vám chutná zrovna tato chuťová kombinace. Pro dnešní gastronomický svět jsou ale typické netradiční chutě a spojení těch, které se k sobě na první pohled možná příliš nehodí. Po ochutnání ale zjistíte, že je to naprostá labužnická bomba. Takto mluví Poláci o jahodových těstovinách, kterých se nemohou nabažit.

Strawberry Pasta neboli makaron z truskawkami

Možná se vám právě zkřivila ústa představou, jak asi může spojení těstovin a jahod chutnat. Většina lidí má totiž těstoviny spojené se slanou chutí a kombinace špaget a ovoce v nich nevyvolává příjemné myšlenky. V Polsku se toho ale nebojí a jahodové těstoviny aktuálně patří k velmi oblíbeným pokrmům.

Těstoviny s jahodovou omáčkou popisují jako nostalgické domácí jídlo, které je lehké a udělá radost na duši i v břiše. Označují je jako „makaron z truskawkami“, což doslova znamená těstoviny s jahodami a jedná se o jednoduché nenáročné jídlo, které zvládne každý, možná proto je tak oblíbené.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Toto jídlo je uvařené za pár minut a ještě ušetří peněženku, zvlášť v sezóně jahod. Výhodou ale je, že si tento pokrm můžete připravit kdykoliv během roku, protože jahody se u nás prodávají po celý rok a to nejčastěji ve zmražené podobě. Můžete si také vybrat mezi studenou a teplou variantou.

Kdy jahodové těstoviny vznikly?

V lidech tento pokrm vyvolává dětství a v myšlenkách se vrací do školních jídelen, což nezní vábně, ale údajně jde o příjemné vzpomínky. Nejde totiž o žádnou novinku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnoho Poláků zná toto jídlo ze socialistických let, a považuje ho dokonce za sváteční.

Robert Kneschke / Shutterstock.com

Těstoviny s jahodami – recept

Pokud máte odvahu a jahodové těstoviny vás lákají, není nic jednoduššího, než si je zkusit připravit. Budete potřebovat pouze pět ingrediencí, které seženete v každém obchodě.

Ingredience

  • jeden šálek těstovin
  • hrst jahod
  • 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
  • 3 lžíce zakysané smetany (lze nahradit jogurtem, mascarpone nebo ricottou)
  • půl lžičky vanilkového extraktu (volitelné)

  • „nepovinná“ obloha ve formě mandlových lupínků a pár lístků čerstvé máty

Postup

  1. Uvařte těstoviny v osolené vodě dle návodu a během vaření si připravte omáčku. Na tu opláchněte jahody, nakrájejte je na kostičky a pár celých jahod si dejte stranou.
  2. K nakrájeným jahodám přidejte med, zakysanou smetanu nebo vámi zvolenou alternativu a zakončete vanilkovým extraktem. Zamíchejte, rozmačkejte a pokud máte radši omáčku hladkou, rozmixujte ji.
  3. Těstoviny dejte na talíř a přelijte omáčkou.
  4. Podávejte s celými jahodami, mandlemi a lístky máty. Můžete navíc posypat strouhaným tvrdým tvarohem, kakaem nebo oříšky, záleží na vašich preferencích.

Zdroj: Polonist, Kobieta, Tasting table, Mashed