Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jíst, nebo nejíst nažloutlou brokolici? Toť otázka, na kterou zná odpověď nutriční specialistka

lupu89ndrei / Shutterstock.com

Brokolice je velmi zdravá zelenina, ale co když už ji máte doma nějaký ten pátek a místo zelené barvy je nyní nažloutlá? Je bezpečné ji jíst a dostanete z ní stále stejné množství prospěšných látek?

Přečtěte si také

Levi's: Historie nejslavnějších džínů na světě vás překvapí. Proč jsou tak drahé?

Brokolice, královna zeleniny

Brokolice, jakožto košťálová zelenina, obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, a proto bychom ji měli zařazovat do jídelníčku co možná nejvíce. Má malé množství kalorií, vysoký podíl vlákniny a mezi významné vitamíny a minerály, které obsahuje, patří vitamíny skupiny B, vitamín C, K nebo kyselina listová, dále draslík, vápník, železo či hořčík. Také má vysoký podíl antioxidantů, které přispívají k celkovému zdraví organismu. Skoro svítivě zelenou barvu má díky obsahu chlorofylu.

Brokolice je známá pro svoji specifickou, ale ne příliš výraznou chuť, což ocení lidé s citlivým trávením. Jistě se shodneme na tom, že to není příliš oblíbenou zeleninou, a tak se jí mnoho lidí vyhýbá. Ať už ji máte, nebo nemáte rádi, v případě, že si ji přinesete domů z obchodu, pamatujte, že je velmi náchylná na skladování. Rychle totiž vadne a žloutne.

Pozor na skladování a nažloutlou barvu

Existují potraviny, které vám vydrží dlouho a můžete je bez problému jíst i přesto, že ztratily svou barvu nebo změnily strukturu. U brokolice byste se ale měli mít na pozoru. V perfektním stavu vám totiž vydrží jen dva dny, poté ztrácí svoji jasně zelenou barvu a stává se spíše žlutou, také může specificky zapáchat. Otázkou tedy je, zda brokolici v takovém stavu jíst, nebo ji raději vyhodit.

Wulf Lens / Shutterstock.com

„Žloutnutí je výsledkem přirozeného procesu stárnutí. Chlorofyl se rozpadá a začnou se projevovat žluté nebo hnědé pigmenty. Tento proces je urychlen špatným skladováním, teplem anebo světlem. Když brokolice začne žloutnout, ztrácí část svých živin. Dochází k poklesu obsahu vitamínu C a dalších látek, přičemž jsou tyto vitamíny citlivé na světlo a oxidaci. I když nažloutlá brokolice nemusí být sama o sobě jedovatá, je důležité si uvědomit, že změna barvy je známkou stárnutí a potenciálního kazivého procesu. Při výběru potravin by měla být kvalita na prvním místě. A nažloutlá brokolice už rozhodně není v nejlepší kondici,“ komentuje pro Kupi nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Barva ale není jediný faktor, na který bychom se měli zaměřit. „Pokud brokolice kromě nažloutlé barvy vykazuje známky měkkosti, slizu, nepříjemného zápachu nebo plísně, měla by být okamžitě vyhozena. Tyto znaky ukazují, že zelenina už není vhodná k jídlu. Konzumace takovéto zeleniny může vést k trávicím potížím a dalším zdravotním problémům. Aby brokolice vydržela co nejdéle zelená a čerstvá, je důležité dodržovat správné podmínky pro skladování,“ říká Lenka Tarasidu.

Tipy pro uchovávání

Pokud si chcete být jisti, že vám brokolice dlouho vydrží, zaměřte se na teplotu, ve které ji budete skladovat. Už jsme zmínili, že vám v lednici vydrží okolo dvou dnů, pokud ji budete mít v dolní přihrádce, která je určena právě pro zeleninu. Ideálně ji zabalte do potravinářské fólie nebo plastového sáčku s dírkami, což umožní cirkulaci vzduchu. Brokolice má ale ráda co nejnižší teploty, takže pokud máte možnost ji dát do prostředí, kde je kolem 0 stupňů, uděláte pro ni to nejlepší. Také skvěle snáší mražení, takže se nebojte ji dát k ledu a vytáhnout vždy, když budete potřebovat.

Pro brokolici obecně platí, že je třeba ji po zakoupení co nejrychleji spotřebovat, ideálně do tří dnů. Zároveň je dobré ji chránit před světlem a teplem, což jsou faktory, které způsobují a urychlují žloutnutí.

Zdroje: NZIP, NCBI, nutriční specialistka Lenka Tarasidu