Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Trik ze sociálních sítí, díky kterému usnete za dvě minuty. Co na to odborníci?

Prostock-studio / Shutterstock.com

Nemoct usnout je opravdu nepříjemná komplikace, zvlášť když za sebou máte náročný den. Chorobná nespavost, takzvaná insomnie, už dokonce vyžaduje péči lékařů. Nicméně na sociálních sítích se nyní šíří zajímavý trik, díky kterému usnete za cca 2 minuty. Jedná se o masáž akupresurního bodu HT7 na zápěstí. Co na to říkají výzkumy a odborníci?

Přečtěte si také

Domácí hruškový kompot: Jednoduchý a chutný recept

Masáž zápěstí má pomoct s usínáním

Na internetu a sociálních sítích se šíří spoustu různých tipů a triků ohledně zlepšení zdraví, ale ne všemu se dá věřit. Některé rady influencerů nemají reálný základ a jde jim jen o co nejvyšší sledovanost, případně se jedná o efekt placebo, ale jiné mají vědecké opodstatnění.

Takovým případem je i masáž vnitřní strany zápěstí, která má podle řady videí pomoct s lepším usínáním. Radí to na svém TikToku například i americký fyzioterapeut Dr. Jeremiah Jimerson. „Jediné, co potřebuješ, je masírovat si tady to místo na zápěstí po dobu asi dvou nebo tří minut,“ ukazuje ve svém videu. Podle teorie akupresury a akupunktury se jedná o bod s názvem HT7.

Účinky akupresury bodu HT7 potvrzuje odbornice

„Pokud tento bod budeme stimulovat, docílíme zklidnění až spánku celého organismu,“ potvrzuje Kupi PaedDr. Kateřina Marková, vedoucí pražské kliniky Monada, která se akupresurou zabývá už od roku 1989. „Z dráhy srdce má největší tlumící vliv a působí na zklidnění právě bod HT7. Osobně jsem s dobrým efektem používala bod HT7 spolu s bodem HT3 u hyperaktivních dětí,“ dodává.

Akupresura i akupunktura můžou mít sedativní, ale i stimulační účinky. Obojí by měl provádět odborník na základě individuálního vyšetření pacienta. Podle odborníků na tradiční čínskou medicínu se nejedná o zázračné metody, ale o dlouhodobý proces.

„Pacient s poruchou spánku by na naší klinice byl holisticky vyšetřen lékařem, specialistou v oboru rehabilitace a akupunktury. Ten mu doporučí komplexní terapii akupunkturou celotělovou GV 2O + 4 brány nebo aurikulopunkturou ucha, tedy Šen men, Jeromův bod a bod Bourdiolův, což bude pacientovi aplikovat dle dohody s pacientem a dle vhodného účinku. Dále může lékař indikovat relaxační akupresuru nebo akupresurní masáž obličeje a temene hlavy,“ vysvětluje pro Kupi Marková.

Vědeckých studií je zatím málo

Ačkoliv technikám akupresury či akupunktury nemusíte věřit, měli byste vědět, že zkoumání bodu HT7, označovaném také jako Shenmen, bylo předmětem řady vědeckých studií.

Například studie z roku 2010 se zabývala metodou masáže zápěstí u seniorů, kteří trpěli nespavostí v pečovatelských domech. V malé randomizované studii bylo 50 účastníků rozděleno do dvou skupin, přičemž 25 seniorů absolvovalo pravidelně akupresuru bodu HT7, zatímco dalších 25 nikoliv. Následně výzkumníci bodovali kvalitu jejich spánku a došli k závěru, že ti, kteří absolvovali akupresuru bodu HT7, měli skutečně kvalitnější spánek.

Jiná studie z roku 2015 se zabývala akupresurou u lidí s demencí a i zde výzkumníci zaznamenali pozitivní výsledky. „Po akupresurní léčbě jsme u pacientů zaznamenali významný pokles poruch spánku,“ píše výzkumný tým ve svém článku. „Počet hodin efektivního spánku se zvýšil a dále se výrazně snížila doba potřebná k usnutí a zvýšila se také kvalita spánku,“ dodává. Nicméně nutno podotknout, že obě zmíněné studie jsou poměrně malé, takže výsledky nelze brát jako ultimativní.

wutzkohphoto / Shutterstock.com

Bod HT7 se používá v akupresuře i akupunktuře

Akupresura a akupunktura jsou tradiční čínské léčebné metody založené na stimulaci specifických bodů na těle za účelem obnovení rovnováhy v energetických drahách, takzvaných meridiánech. Zatímco akupresura využívá tlak prstů nebo nástrojů, akupunktura pracuje s jemnými jehlami zaváděnými do těchto bodů.

Bod HT7, známý také jako Shenmen (Brána ducha), je jedním z hlavních bodů na dráze srdce. Dráha srdce, která začíná v oblasti srdce a vede dolů do rukou, je považována za klíčovou pro správnou funkci srdce a regulaci emocí. Shenmen se nachází na vnitřní straně zápěstí, v prohlubni vedle šlachy malíčku. Tento bod je spojený s mentálním zdravím a stabilitou a často se používá k uvolnění stresu.

Stimulace bodu HT7 má podle tradiční čínské medicíny i moderní praxe uklidňující účinky a může pomoci právě také při nespavosti. Praktici často dopuručují masáž tohoto bodu před usínáním nebo při potřebě zklidnit se.

Zdroje: Kupi, TikTok - youngeryoudoc, Monada, National Library of Medicine, Medical News Today