Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V ČR se prodává nový lék na hubnutí, z jeho ceny se vám protočí panenky

MillaF / Shutterstock.com

Máte ze zdravotních důvodů potíže s tělesnou hmotností? V českých lékárnách je od září dostupný nový lék na léčbu obezity a diabetu s názvem Mounjaro, ale ne každý bude moct jeho „zázračné“ účinky vyzkoušet. V první řadě je na předpis a za druhé na něj nepřispívá pojišťovna, takže si ho budou moct dovolit jen ti nejbohatší.

Přečtěte si také

3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Kolik stojí Mounjaro?

Podle dat Státního zdravotního ústavu má nadváhu více než 60 % českých občanů. V této množině jsou započítáni všichni s nadváhou (body index BMI větší než 25), preobezitou (BMI až 30) a obezitou (BMI větší než 30).

Lék Mounjaro s účinnou látkou tirzepatid může lékař předepsat diabetikům a pacientům s obezitou, ale otázka je, zda-li na to vůbec budou mít. Na lék totiž nepřispívá zdravotní pojišťovna, takže pacient musí vysokou částku uhradit sám. Jak Kupi potvrdila největší síť lékáren v ČR Dr. Max, předpřipravené injekce stojí tisíce až desetitisíce korun. Stejná je situace v Benu, lékárně LEMON a dalších lékárnách v ČR.

„Mounjaro je aktuálně v síti lékáren Dr. Max skladem. Například balení 2,5 mg, tedy jedna injekce s roztokem 2,4 ml, stojí 6 290 Kč. Větší balení, tedy 3 x 2,4 ml, vyjde na 19 990 Kč,“ sdělilo Kupi klientské centrum Dr. Maxe. „Tento přípravek s účinnou látkou tirzepatid nemusí být dostupný vždy ve všech našich lékárnách, takže doporučujeme ověřit si dostupnost na webových stránkách po zadání lékařského předpisu.“

Cynthia A Jackson / Shutterstock.com

Má velký efekt a aplikuje se jednou týdně

Přípravek Mounjaro, který uvedla na trh nizozemská farmaceutická firma Eli Lilly, láká na velký efekt z hlediska úbytku hmotnosti a zároveň na aplikaci pouze jednou týdně. Pacient si dávku tirzepatidu vpraví do těla sám pomocí předplněné injekce.

„Jde o lék vázaný na recept, je tedy jasné, že o jeho indikaci musí rozhodnout lékař, který komplexně zná anamnézu,“ vysvětluje Mgr. Ľubica Sobčáková, lékárnice BENU. „Mounjaro hubnutí podporuje tím, že působí na ‚hormony žaludku‘, které komplexně ovlivňují obezitu například regulací chutě k jídlu. Přípravek je v předplněném peru, které slouží k aplikaci jen do podkoží, podobně jako aplikují diabetici inzulín,“ dodává.

Podle odborníků se přípravek skládá z látek odvozených od střevních hormonů. „Začíná se menšími dávkami a postupně se stoupá až na dávky velmi vysoké, které vedou u nového léku i k úbytku dvacet kilo za rok,“ popsal nový lék pro ČT24 Štěpán Svačina, předseda České lékárenské společnosti. Lékař může Mounjaro předepsat pacientům, kteří ho skutečně potřebují a jiné obdobné léky jim nefungují.

Léků na hubnutí přibývá, Ozempic má výpadek

Koupit si potřebný lék a čekat, až váha ukáže nižší hodnoty, není v současné době nic neobvyklého. Léků pomáhajících zhubnout je na trhu celá řada a některé jsou i bez předpisu. Tady je několik příkladů účinných látek a léků na diabetes či obezitu podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv:

  • semaglutid – Ozempic, Wegovy, Rybelsus
  • dulaglutid – Trulicity
  • liraglutid – Saxenda
  • orlistat – Xenical, Orlistat, Alli

Velmi rozšířeným je lék s komerčním názvem Ozempic. V Česku se dokonce stal jakýmsi synonymem léku na hubnutí, ovšem v posledních měsících Ozempic téměř není dostupný. Výpadek bude zřejmě trvat až do konce roku.

Photo Nature Travel / Shutterstock.com

Tento lék s účinnou látkou semaglutid předepisují lékaři pacientům s diabetem, kteří mají vysokou hmotnost a je potřeba ji razantně snížit. Ačkoliv je určen pacientům s BMI nad 35, tedy u obezity druhého stupně a vyšší, často se po něm shánějí i „zdraví“ lidé.

Mezi veřejností i na sociálních sítích se objevují hlasy, které tvrdí, že Ozempic berou celebrity, vrcholní manažeři a influenceři. Cílem je udržovat si fit postavu s menším úsilím. Také proto ho možná není dost pro diabetiky, kteří jej skutečně potřebují. Nový lék Mounjaro si řada z nich kvůli ceně nad 6 000 Kč za injekci (na týden) nemůže dovolit, takže se svým lékařem hledají alternativy hrazené alespoň z části pojišťovnou.

Zdroje: Kupi, SZÚ, Dr. Max, BENU, Lékárna Lemon, ČT24, SÚKL