Co dělat s přebytečnou rajčatovou úrodou? Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat domácí rajská jablka. Rajčata jsou skvělá nejen v letní kuchyni, ale díky naší inspiraci si můžete připravit ty nejlepší rajčatové dobroty! Je libo pizzu s domácím sugem nebo kečup, který si zamilují děti i dospělí?
Recept na domácí kečup
Kupované kečupy mohou být plné umělých látek a náhražek. Udělejte si raději vlastní domácí kečup, který bude zdravější, chutnější a navíc přesně víte, co obsahuje. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá.
Suroviny
Aby byl kečup chuťově vyvážený, připravte si kromě 1 kg rajčat také:
- 100 g cibule
- 100 g jablek
- 80 g cukru
- 70 ml jablečného octa
- 70 ml vody
- lžička mleté papriky
- bobkový list
- černý pepř
- špetka skořice
Jak na přípravu domácího kečupu?
- Povařte v hrnci nakrájená rajčata s vodou, octem, cukrem a kořením.
- Směs vařte zhruba 45 minut, aby se rajčata a jablka dokonale rozvařila.
- Nakonec kečupový základ rozmixujte a propasírujte do zavařovacích sklenic.
- Kečup zavařujte po dobu 20 minut.
Domácí kečup osvěží nejen letošní grilování!
Recept na rajčatové sugo
Je čas ukrást si ještě více chvil s rodinou pro sebe. Připravte si třeba chutnou domácí pizzu ke společným okamžikům. Ta bude dokonalá, když použijete domácí sugo. Italská základní omáčka z rajčat je navíc vynikající nejen na pizzu, ale využijete ji také na bruschettu nebo těstoviny.
Suroviny
- 3 kg rajčat
- 0,5 kg cibule
- 1 mrkev
- čerstvý česnek dle chuti
- 100 ml olivového oleje
- cukr
- 3 bobkové listy
- nové koření
- sůl
- bazalka
Jak na to?
- Nakrájenou cibuli, česnek a mrkev orestujte, poté přidejte loupaná rajčata a koření.
- Chvíli povařte a přidejte nasekanou bazalku. Směs rozmixujte a nechte dopéct v pekáči na 200 °C do zhoustnutí.
- Ještě horkým sugem naplňte zavařovací sklenice. Ty nechte stát dnem vzhůru do vychladnutí.
- Aby se sugo zavařilo opravdu správně, sklenice vyskládejte na pekáč, který jste vyložili utěrkou, a naplňte jej do poloviny vodou.
- Po vychladnutí ještě jednou pečte sklenice ještě cca 30 minut na 100 °C.
Nyní máte delikátní omáčku na celý rok!
Sušená rajčata – do pomazánky nebo jen tak?
Milujete chuť sušených rajčat? I domácí rajčata můžete usušit a pochutnat si na této zajímavé verzi. Intenzivní chuť sušených rajčat ozvláštní nejeden pokrm. Díky sušičce ovoce a zeleniny je příprava jednoduchá. Nakrájená rajčata rozmístěte na síta sušičky. Podle chuti je dokonce můžete okořenit. Hodí se špetka soli nebo stará dobrá přítelkyně rajčat – bazalka. Přístroj stačí zapnout a za několik hodin je hotovo.
Italská bruschetta
Bruschetta patří mezi klasické italské předkrmy, které najdete na jídelním lístku většiny italských restaurací. Připravit si ji můžete ale také doma, skvěle se hodí třeba ke grilování nebo na zahradní párty.
Italská bruschetta
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Recept na pesto ze sušených rajčat
Když už jsme u těch sušených rajčat, máme pro vás další tip. Sušená rajčata vybízí k přípravě lahodného domácího pesta! Pesto vám zachutná na opečené bagetě, s těstovinami nebo jako základ přípravy masa či omáček. A co vám budeme povídat, domácí pesta bývají ta nejlepší.
Suroviny
- 100 g sušených rajčat
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 30 g piniových oříšků
- 50 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce parmezánu
Postup
- Nakrájejte česnek s rajčaty a smíchejte je s oříšky, kořením a olejem.
- Poté vše rozmixujte.
- Na závěr přidejte parmezán, zlehka promíchejte a naplňte připravenou nádobu.
- Zakápněte olejem a skladujte v lednici.
Na čerstvém pestu si pochutnáte i několik týdnů.
S rajčaty si zkrátka připravíte mnoho chutných a zdravých pokrmů. Pokud navíc budete mít po ruce domácí kečup, italské sugo či pesto, budou chutnat o to lépe. Zaujal vás některý z našich receptů? Podělte se s námi v komentářích.
Zdroj: Kupi