Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

10 konzerv, které se vyplatí mít doma pro případ, že se vám nebude chtít jít do obchodu

Ground Picture / Shutterstock.com

Všichni známe ty dny, kdy se nám nechce vyrazit do supermarketu. Mít zásobu těch správných konzerv ve spíži vám může ušetřit jak čas, tak energii. V tomto článku najdete desítku konzerv, které by neměly chybět ve vaší domácnosti. Jsou všestranné, dobře skladovatelné a především – vždy po ruce, když vám dochází nápady či čas.

Přečtěte si také

Méně je více: Underconsumption core je nový trend, který se inspiruje našimi babičkami a zabraňuje plýtvání

1. Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je v kuchyni nepostradatelná. Je základem pro přípravu nejrůznějších jídel od těstovin po pizzu. Díky své všestrannosti se hodí téměř k jakémukoli jídlu. Navíc, když si vyberete kvalitní variantu, získáte nejen dokonalou chuť, ale také zdroj vitamínů a antioxidantů.

2. Tuňák v oleji nebo ve vlastní šťávě

Tuňák v konzervě je bohatým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Je to skvělá alternativa k čerstvému masu a hodí se do salátů, sendvičů či těstovin. Vyberte si mezi verzí v oleji, nebo ve vlastní šťávě podle toho, co lépe vyhovuje vašim kulinářským potřebám.

3. Fazole

Fazole jsou základní surovinou, kterou by měl mít každý ve své spíži. Obsahují vysoké množství vlákniny a bílkovin, což ocení hlavně vegetariáni. Použijte je do polévek, dušených pokrmů nebo jako přílohu.

4. Kondenzované mléko

Kondenzované mléko je výborné pro přípravu nejrůznějších sladkých pokrmů a dezertů. Jeho hustá a sladká konzistence dodává jemnost a krémovost. Hodí se do kávy, čaje nebo při pečení oblíbených koláčů.

5. Kukuřice a hrášek

Konzervovaná kukuřice je skvělým doplňkem do salátů, polévek nebo jako příloha k hlavním jídlům. Je rychle připravená a přináší sladký a křupavý kontrast do pokrmů. Je také zdrojem důležitých vitamínů a minerálů.

BearFotos / Shutterstock.com

6. Cizrna

Cizrna je další luštěnina, která by neměla chybět ve vaší spíži. Je ideální pro přípravu hummusu, salátů nebo teplých pokrmů. Cizrna je bohatá na bílkoviny, vlákninu a obsahuje i množství vitamínů a minerálů.

7. Ananas

Ananas v konzervě je výborný pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Je to dokonalý způsob, jak dodat exotickou sladkost do vašich receptů nebo si jednoduše vychutnat jako samostatný dezert. Navíc obsahuje enzym bromelain, který podporuje trávení.

8. Olivy

Olivy v konzervě jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak dodat chuť středomořské kuchyně vašim pokrmům. Skvěle se hodí do salátů, těstovin nebo jako součást tapas. A potěší i nečekané návštěvy.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Cizrnová buchta s kakaem
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Cizrnová buchta s kakaem

Cizrnová buchta s kakaem je velmi vláčná, neobsahuje lepek ani mléčné výrobky, a navíc vám její příprava zabere pouze minimum času. Zamiluje si ji každý, kdo ji ochutná.

Cizrnová buchta s kakaem
Tortilla s tuňákem a olivami
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s tuňákem a olivami

Připravte si s námi vynikající tortillu s tuňákem a olivami, která skvěle chutná a její příprava vám nezabere víc, než pár minut. Máme pro vás navíc snadný trik, díky kterému tortilla nebude suchá. Pokud máte chuť na lehký oběd či večeři, tak s tímto receptem rozhodně nešlápnete vedle.

Tortilla s tuňákem a olivami

9. Paštiky

Paštiky v plechovkách jsou ideální volbou pro rychlou svačinu nebo lehké jídlo. Jsou dostupné v mnoha variantách – od tradičních jaterních po vegetariánské verze. Stačí je namazat na čerstvý chléb a máte hotovo.

10. Sardinky

Sardinky spolu s tuňákem představují výborný zdroj bílkovin, omega-3 mastných kyselin a dalších důležitých živin. Oba druhy ryb se skvěle hodí do salátů, sendvičů nebo jako samostatná pochoutka.

Zdroj: Kupi, NIH, Cleveland Clinic