Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlou módu čeká omezení, zákazníci si za objednávky z asijských e-shopů nejspíš připlatí

Shyntartanya / Shutterstock.com

Nárůst popularity asijských e-shopů vede k ohromnému dovozu oblečení a doplňků, kterých se jen za letošních prvních pět měsíců do Česka podle Českého statistického úřadu dovezlo přibližně 64 tisíc tun. To všechno představuje velkou zátěž pro naši planetu a už nyní se chystají regulace, které mají dovoz této módy omezit.

Přečtěte si také

Domácí pečený čaj: Jednoduchý recept, který provoní domov, zahřeje a chutná báječně

V posledních letech to vypadá, jako by se s rychlou módou roztrhl pytel. Velmi populárním se stal Shein, brzy na to se na trhu objevilo Temu, v Česku už pár let máme Primark a spousta spotřebitelů si už roky objednává zboží na Aliexpressu.

Spousta zákazníků nedokáže odolat nízkým cenám, které často doprovází ještě další lákavé slevy a bezplatné doručení. Jenže tento způsob nakupování není udržitelný. Zboží z asijských e-shopů není kvalitní a namísto dlouhodobého nošení spíše brzy končí v koši.

Sorbis / Shutterstock.com

Pro rychlou módu se chystá několik omezení

Cílem chystaných regulací je především to, aby spotřebitelé nenakupovali v tak velkém množství zboží od asijských prodejců, cílem je ale také ochrana spotřebitelů před nákupem produktů s obsahem nebezpečných látek. Dobrou zprávou je, že již brzy vejde v platnost evropské nařízení o bezpečnosti výrobků.

„Nařízení rozšiřuje oblast dozoru nad bezpečností výrobků a obsahuje nové povinnosti hospodářských subjektů, kdy je zvláštní důraz kladen právě na poskytovatele on-line tržišť, kteří budou mít větší odpovědnost a zvláštní povinnosti týkající se bezpečnosti výrobků prodávaných on-line,“ sdělila pro Ekonews Miriam Loužecká, mluvčí České inspekce životního prostředí s tím, že toto nařízení začne platit 13. prosince.

Zrušení osvobození od cla a sankce

Evropská komise plánuje také zrušení osvobození od cla, což se nejvíce dotkne prodejců, jako je Shein či Temu. Aktuální limit pro placení cla je 150 eur, ten by se zcela zrušil a clo by se pravděpodobně platilo u všech zásilek. Tento návrh učinila EK už v roce 2023, nyní by se měla snažit o urychlení procesu.

Některé státy už dokonce zakročily samy. Například Francie schválila zákon, který ukládá, že se bude rychlá móda penalizovat. Tímto způsobem se snaží snížit dopad ultra rychlé módy na životní prostředí.

anna.spoka / Shutterstock.com

Dovoz oblečení do Česka vzrostl

Rychlá móda se do Česka dováží víc než kdy dříve. Během posledních deseti let (od roku 2014 do roku 2023) se do Česka dováželo o přibližně 61 tisíc tun ročně více oblečení (ze 107 tisíc tun na 168 tisíc tun). Od letošního ledna do konce května se k nám podle Českého statistického úřadu přivezlo 64 tisíc tun oblečení. Co za tím stojí?

Každý nový módní trend, kterých v dnešní době přibývá nespočet, je během chvilky na webových stránkách asijských prodejců k dispozici za velmi nízkou cenu. A jelikož je velmi rychlá samotná výroba i uvedení zboží na trh, začalo se této módě říkat ultra rychlá móda. A tu by měly minimálně v Evropě plánované regulace trochu zpomalit.

Zdroj: Financial Times, Ekonews, Kupi