Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V jednorázovém nádobí z Temu byly nalezeny nebezpečné chemikálie. Další prodejci na tom nejsou o nic lépe

AtlasStudio / Shutterstock.com

Varování před nákupem zboží od ultra fast fashion prodejců se na nás žene ze všech stran. Přesto někteří tato varování přehlíží. Nedávno bylo potvrzeno, že rakovinotvorné chemikálie obsahuje i nádobí z Temu, které je určeno pro skladování nebo servírování jídla. Co to pro zákazníky znamená?

Přečtěte si také

Ikonická svíčková na smetaně: Recept, díky kterému ji zvládne i začátečník na jedničku

Nízká cena produktů z čínských tržišť a e-shopů má své důvody. Ty jsou většinou ještě horší, než bychom mohli čekat. Nejen že trpí zaměstnanci těchto značek, jejich zboží představuje velké riziko také pro naše životní prostředí – a v neposlední řadě pro nás jakožto spotřebitele. Obsahují totiž spoustu nebezpečných látek, které mohou mít negativní vliv na naše zdraví, a to zejména v případě, že dané věci kupujete a přicházíte s nimi do styku příliš často.

Jednorázové nádobí z Temu obsahuje rakovinotvorné látky

Podle průzkumu dánské organizace Forbrugerrådet Tænk se v jednorázových obalech z Temu nachází vysoké množství PFAS. Jedná se o fluorové látky odpuzující vodu a tuky, kterým jednorázové nádobí vděčí za svou odolnost. Tyto látky sice v Evropské unii zatím zakázány nejsou, například v Dánsku jejich používání ale povoleno není. Tyto látky se totiž v těle hromadí a mohou vést k mnoha onemocněním, mezi které patří zvýšený cholesterol i poškození jater. Některé bohužel také patří ke karcinogenům.

YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

O jaké jednorázové nádobí se může jednat?

Mezi zkoumaným jednorázovým nádobím s obsahem nebezpečných látek se v testu objevily například papírové formičky na muffiny nebo misky z pečicího papíru do fritézy. Může se ale jednat o jakékoliv kuchyňské nádobí a spotřebitelé by měli být opatrní, protože zboží dovážené z internetových obchodů mimo EU nepodléhá kontrolám, a tak není možné s jistotou říct, které produkty mohou být nebezpečné a které nikoliv.

Shein má s toxickými látkami stejný problém

Ultra fast fashion obchod Shein má stejné potíže. Už několikrát bylo potvrzeno, že zboží ze Shein obsahuje nebezpečné látky, nejčastějším předmětem kauz bylo oblečení včetně dětského. Například v jednom testu bylo zjištěno, že pár bot vyrobený společností Shein obsahuje 428krát vyšší množství ftalátů, než je povoleno. Toto zjištění otřáslo téměř celým světem, ale bohužel se vůbec nejedná o nic ojedinělého.

Podobně je na tom i Aliexpress

Jelikož je řeč o čínských prodejcích, není příliš překvapující, že se toxické látky objevily i v produktech prodávajících se na Aliexpressu. I v tomto případě se jednalo o oblečení a doplňky – například klobouky a obuv. V nich byl nalezen zvýšený obsah ftalátů a formaldehydu. Nejvhodnějším řešením je se těmto prodejcům vyhýbat.

Zdroj: dTest, Forbrugerrådet Tænk, France24, Daily Mail, Le Monde