Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Slaný dýňový koláč s fíky a pancettou. Podzimní delikatesa, kterou si dá k večeři celá rodina

Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Vyzkoušejte tento slaný dýňový koláč, který zahřeje vaše chuťové pohárky podzimními ingrediencemi. Kombinace jemné dýně, sladkých fíků a pikantní pancetty spolu s lahodným sýrem vytváří jedinečnou chuť, která je ideální pro rodinné večeře nebo jako lahůdka na posezení s přáteli. Objevte, jak snadno připravit tento koláč a překvapte své blízké gurmánským zážitkem! Ideální pro každého, kdo chce spojit tradiční chutě s moderními prvky.

Přečtěte si také

Testování produktů zdarma: V Česku existují portály, kde dostanete zboží zadarmo nebo se slevou

Fíky jsou jedno z nejstarších kulturních ovocí

Fíky mají svůj původ v oblasti Blízkého východu a Středomoří. Již od starověku byly ceněny pro jejich sladkou chuť a vysokou výživovou hodnotu. Pěstují se v zemích, jako je Turecko, Řecko, Itálie a Španělsko, kde tvoří součást tradiční kuchyně. A v posledních letech i u nás.

Fíky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá předcházet zácpě. Obsahují také vitamíny a minerály, jako je vitamín B6, železo, vápník a draslík, které přispívají ke zdraví srdce a kostí. Antioxidanty obsažené ve fících mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může snižovat riziko vzniku některých chronických onemocnění, včetně rakoviny.

Čerstvé fíky jsou sezónní ovoce a obvykle jsou dostupné od června do října. V této době je můžete najít v supermarketech a na trzích. Ceny čerstvých fíků se různí podle sezóny, 1 kus běžně stojí kolem 17 Kč, v akcích supermarketů se dají koupit podle dat nákupního rádce Kupi za 7 až 9 korun.

Toto ovoce je všestranné a hodí se jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Lze jej přidat do salátů, dezertů nebo jej konzumovat samotné jako zdravou svačinu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Chřestový koláč se šunkou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Chřestový koláč se šunkou

Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.

Chřestový koláč se šunkou

Slané koláče

Slané koláče se stávají neodolatelnou součástí kuchyně po celém světě a mají dlouhou historii sahající až do Francie. Tento původní pokrm, nazývaný quiche, býval tradičně naplněn smetanou, vejci a sýrem. S časem a kreativními kuchaři se však jeho variace začaly měnit a přizpůsobovat nejrůznějším chutím a surovinám. Zvláště s příchodem podzimu, kdy dozrávají mnohé plodiny, se nabízí nekonečné množství inspirace, jak vylepšit tento oblíbený pokrm.

A_Lein / Shutterstock.com

Slaný dýňový koláč s fíky – recept

  • Počet porcí: 6
  • Délka přípravy: 2,5 hodiny (včetně času na odpočinek těsta)

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 3–5 lžic ledové vody
  • 500 g dýně
  • 2–3 čerstvé fíky
  • 100 ml smetany (30–45%)
  • 150 g ricotty
  • hrst špenátu (alternativně bazalka)
  • 6 vajec
  • 70 g sýru Brie (nebo Gorgonzola/Camembert)
  • 100 g pancetty
  • sůl a pepř dle chuti
Dýňový chlebíček
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček je sladký a pochutná si na něm celá rodina. Upečte si jej nejen ke kávě. Recept není složitý a navíc je chlebíček bez mléka a lepku.

Dýňový chlebíček
Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli. Nakrájejte studené máslo na malé kousky a přidejte do mouky. Rychle promněte mezi prsty, dokud nevznikne jemná drobenka.
  2. Přimíchejte žloutek a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud nevznikne tvárné těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny.
  4. Po odpočinutí těsto vyndejte a vyválejte na tloušťku 3–5 mm. Přeneste do koláčové formy, pečlivě vtlačte do okrajů a dno propíchejte vidličkou.
  5. Těsto zatěžkejte pečicím papírem a fazolemi.
  6. Pečte při 190°C asi 10 minut, poté odstraňte zátěž a pečte dalších 5 minut.
  7. Pancettu orestujte na pánvi a dejte stranou. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky, rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte na 180°C asi 30 minut.
  8. V míse smíchejte vejce, smetanu, ricottu, sůl a pepř.
  9. Rozložte dýni, pancettu a kadeřávek na částečně upečený korpus. Zalijte vaječnou směsí, na vrch dejte plátky sýru Brie a fíky. Pečte při 180°C, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Tipy pro čtenáře

  • Při nákupu dýně vybírejte kousky bez skvrn a měkkých míst, ideální je odrůda Hokkaido, kterou není nutné loupat.
  • Pancettu můžete nahradit klasickou slaninou nebo i rostlinnou variantou pro vegetariány.
  • Fíky lze zaměnit za jiný druh ovoce, který dodá koláči zajímavou chuťovou kombinaci, například kaki nebo hrušky.

Zdroj: Kupi, Zdravopedie, Healthline, WebMD