Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí hruškový kompot: Jednoduchý a chutný recept

Shaiith / Shutterstock.com

Pokud máte rádi sladké hruškové kompoty, tento recept je právě pro vás. Naučíme vás, jak jednoduše připravit domácí hruškovou delikatesu, která skvěle osvěží v letních dnech a potěší jako doplněk k zimnímu dezertu. Přinášíme vám podrobný návod na přípravu, potřebné ingredience a několik užitečných tipů, jak tento tradiční recept povýšit na mistrovské dílo! Pusťte se s námi do přípravy a přeneste kouzlo babiččiny kuchyně přímo do svého domova.

Přečtěte si také

Legendární kávové mlýnky už skoro vymizely. Mletí bylo zdarma a dalo se na něm „vydělat“

Hrušky jsou velmi prospěšné pro naše zdraví

Hrušky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje správnou funkci trávicího systému a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Díky obsahu antioxidantů a vitamínu C posilují imunitní systém a pomáhají v boji proti volným radikálům, čímž mohou přispívat k prevenci chronických onemocnění.

Hrušky mají také nízký glykemický index, což znamená, že mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi, což je ideální pro lidi s diabetem nebo pro ty, kteří se snaží regulovat svou váhu. Navíc, vzhledem k vysokému obsahu vody, jsou hrušky výbornou potravinou pro hydrataci organismu.

Hruškový kompot je oblíbencem mnoha generací

Jeho historie sahá do doby, kdy lidé hledali způsoby, jak uchovat přebytečné ovoce na zimu. Hrušky byly ideální surovinou díky své sladkosti a schopnosti zachovat si texturu i po zpracování. Původně byly kompoty připravené pouze s minimem přidaného cukru, což bylo dáno nedostatkem sladidel.

Dnes, se stále větším důrazem na zdravý životní styl, se mnozí vracejí k těmto kořenům a hledají alternativy ke klasickému cukru. V posledních letech se také experimentuje s různými kořenícími přísadami, jako je skořice či vanilka, které dodávají kompotu nový rozměr. Navíc, kompotování je skvělý způsob, jak minimalizovat plýtvání a proměnit přebytek hrušek v něco opravdu hodnotného.

Reflexpixel / Shutterstock.com

Jak vybrat hrušky na kompotování

Výběr správných hrušek pro kompotování je důležitým krokem k dosažení chutného a kvalitního výsledku. Při výběru hrušek je důležité zaměřit se na několik aspektů, které zajistí, že váš kompot bude mít tu správnou konzistenci a lahodnou chuť.

  • Zralost: Hrušky by měly být zralé, ale pevné. Zralé hrušky mají plnou chuť a sladkost, což je ideální pro kompotování. Příliš nezralé plody mohou být kyselé a tvrdé, zatímco přezrálé hrušky se mohou při vaření rozpadat a ztratit strukturu.
  • Konzistence: Pevnost hrušek je pro zavařování důležitá. Ideální hruška na kompotování by měla být dostatečně tvrdá, aby vydržela proces vaření, ale zároveň by neměla být příliš tvrdá, aby se po správném zpracování dala snadno konzumovat.
  • Vzhled: Vyhýbejte se hruškám s tmavými skvrnami nebo poškozením. Tyto plody mohou být uvnitř zkažené nebo mohou rychleji podléhat zkáze. Hledejte hrušky s hladkým povrchem a jednotnou barvou.
  • Odrůda: Některé odrůdy hrušek jsou pro kompotování vhodnější než jiné. Například odrůdy jako Conference nebo Williams jsou často doporučovány pro své optimální vlastnosti při zpracování i pro svou chuť.
Hruškový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hruškový kompot

Hruškový kompot je skvělou přílohou třeba k pečenému masu a milovat jej budou malí i velcí. Jde navíc o ideální způsob, jak zpracovat větší množství hrušek a uchovat je na později.

Hruškový kompot
Obrácený hruškový koláč
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Obrácený hruškový koláč

Francouzská kuchyně se pyšní mnoha delikatesami a mezi ně patří i obrácený koláč. Tento jedinečný dezert, který lze připravit z různých druhů ovoce, vás dostane svou neodolatelnou chutí. Jeho příprava se vyznačuje netradičním postupem – nejprve se do formy vloží ovoce a až poté se přidá těsto. Po upečení se koláč obrátí, čímž se na jeho povrchu odhalí karamelizovaná vrstva, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Obrácený hruškový koláč

Hrušky ve sladkém nálevu – recept

Počet porcí: 6–8 skleniček (záleží na velikosti hrušek)

Délka přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 2 kg zralých hrušek
  • 3 hrnky cukru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
Lena Miava / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Připravte si velký hrnec a nalijte do něj 2 litry vody, přidejte cukr a vše přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte jemně probublávat, zatímco se budete věnovat hruškám.
  2. Připravte si mísu s vodou a citronovou šťávou. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a ponořte je do této směsi, aby si zachovaly barvu.
  3. Po oloupání hrušek je vložte do hrnce s vařícím cukerným roztokem. Vařte je zhruba 5 minut, ale dejte pozor, aby se nerozpadaly.
  4. Uvařené hrušky nechte zchladnout a poté je přendejte do čistých sterilizovaných sklenic. Zalijte je horkým sirupem až po okraj a přidejte lžíci medu do každé sklenice.
  5. Sklenice pasterizujte po dobu 20 minut. Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly přímo hrnce – k oddělení můžete využít čistou utěrku. Po pasterizaci je postavte vzhůru nohama.

Tipy pro čtenáře

  • Při výběru hrušek hledejte ty, které jsou pevné, ale zralé. Ideální jsou hrušky, které nemají tmavé skvrny.
  • Místo cukru můžete použít alternativní sladidla, jako je stevia nebo agávový sirup, aby byl kompot zdravější.
  • Přidáním skořice během vaření můžete kompotu dodat dokonalé aroma.

Zdroj: Kupi, Healthline, Cleveland Clinic